«Можна погодувати віслюка, чи погладити лебедя»: на Хмельниччині відкрили інтеграційний простір для дітей і дорослих

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Керівник орнітологічного гуртка Оксана Трояновська кладе в долоні дітей пташенят папужок, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Дитина прийшла сумна, а потім помічаєш як вона гладить тваринку, і в неї з’являється усмішка. Діти спочатку з людьми не йдуть на контакт, вони знаходять свого улюбленця: хтось папугу, хтось морську свинку, хтось кролика", — пояснює Оксана Трояновська.

Місце, де можна погодувати віслюка чи лебедя, погладити кролика, поспостерігати за рибками й черепахами, відвідують місцеві діти й внутрішньо переміщені. І саме це було умовою агентства ООН у справах біженців у проєкті створення безпечного інтеграційного простору, розповідає регіональна координаторка благодійного фонду "Рокада" в області Тетяна Сич.

Зоокуточок, де люди можуть поспілкуватися із природою та тваринами, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

"Подібні інтеграційні простори ми відкриваємо в тих громадах, де є велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які потребують підтримки для їхньої інтеграції в приймаючу громаду. Якщо потрібно попрацювати або поспілкуватися з психологом, будуть організовані такі заходи. Якщо людина хоче побути наодинці з природою, тут також є така можливість. Якщо людина хоче поєднати зв'язок з природою та сучасними технологіями, тут завдяки сучасному обладнанню теж буде така нагода", — розповідає Тетяна Сич.

Акваріуми з рибками в інтеграційному просторі для дітей та дорослих, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

У позашкільному закладі й до цього діяли гуртки, які відвідували близько трьох тисяч дітей, та інтеграційний простір, який розташовується у трьох залах, привабить сюди ще більше відвідувачів, каже директорка закладу Наталія Ілаш.

"Змінилося все кардинально. Обладнані тренінгова, розвантажувальна, ігрова кімнати, де дітки зможуть займатися й отримувати психологічну допомогу", — пояснює Наталія Ілаш.

Майстер-клас для дітей проводять представники благодійного фонду «Рокада», січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Інтеграційний простір створювали майже чотири місяці та витратили на оснащення їх сучасною ігровою технікою півтора мільйона гривень, розповідає Тетяна Сич.

"Вартість цього проєкту — півтора мільйона гривень. Це проєкт, який підтриманий агенцією ООН в справах біженців, а "Рокада" є виконавчим партнером. Тобто, ми займались імплементацією цього проєкту", — каже регіональна координаторка благодійного фонду.

Представники «Рокада» займаються з людьми, які потребують психологічної підтримки, січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

Капітальний ремонт приміщення під інтеграційний простір зробили за кошти з міського бюджету, розповідає Кам’янець-Подільський міський голова Михайло Посітко.

"Сума виділених коштів з міського бюджету склала близько 200 тисяч гривень, але ми долучали також відповідні роботи нашим працівникам", — розповів Михайло Посітко.

Зоокуточок в інтеграційному просторі, який облаштував БФ «Рокада», січень 2024. Фото: Суспільне Хмельницький

З його слів, на цьому проєкті співпраця з благодійниками не завершується — про що на відкритті інтеграційного простору Михайло Посітко та Тетяна Сич підписали меморандум.

Новини України