Як позбутись плісняви на стінах: ефективні методи боротьби

Чому цвітуть стіни в будинку? Через нестабільне опалення, надмірну вологість та погану вентиляцію в житлових приміщеннях може з’являтися цвіль на стінах та вікнах. Чорна пліснява на стінах може виникати, як в квартирах багатоповерхівок, так і у приватних будинках. Вінниця.info зібрала дієві методи боротьби, які допоможуть вивести грибок зі стін назавжди.

Як позбутись плісняви на стінах: ефективні методи боротьби

Як боротися з пліснявою на стінах?

Цвіль це  — наліт, що утворюється пліснявими грибами на різних поверхнях. По суті, пліснява це – різноманітна група мікроскопічних грибів, які ще називають мікроміцетами. У природі ці гриби відіграють велику роль, адже вони задіяні у розкладанні органічних решток та формуванні нових ґрунтів. Втім, поява чорного грибку на стінах вдома є ознакою проблем та може сильно зашкодити здоров’ю людей. Умови, які сприяють появі та розвитку плісняви: підвищена волога у приміщеннях, поява конденсату на стінах та поверхнях, погана циркуляція свіжого повітря, несправна вентиляція, недостатнє опалення приміщення, щілини у стиках між будівельними конструкціями, затоплений або сирий підвал у будинку.

Чи завжди пліснява шкідлива? Існує багато видів мікроскопічних грибів і деякі з них насправді приносять користь людству. Серед них – пеніцилінові гриби, що допомогли створити антибіотики. Крім того, існує пліснява, яка не виділяє токсинів чи антибіотичних речовин, є добре дослідженою та використовується у приготуванні сирів. Втім, чорна пліснява в квартирі чинить виключно негативний вплив на здоров’я людини.

Чим шкідлива пліснява на стінах? Грибок стає причиною багатьох захворювань, серед яких: проблеми зі слизовою очей, стоматологічні захворювання, складні хвороби органів дихання. Тому тривалий контакт людини із пліснявою може призвести до серйозних негативних наслідків. На сьогодні існує безліч народних методів від цвілі. Тож пропонуємо розібратися з ними детально. 

Як позбутись плісняви на стінах: ефективні методи боротьби

Як вивести грибок на стінах: народні методи

Кожна господиня знає, що засоби від плісняви на стінах повинні бути не тільки дієвими, а й безпечними для оточуючих. Тому, щоб позбутися цвілі в будинку зазвичай використовують більш екологічні методи.

Якщо ви в пошуку, чим обробити стіни від плісняви безпечно – пропонуємо розглянути наступні способи.

Для того, щоб вивести грибок на стінах в домашніх умовах може знадобитися оцет. В ємність з розпилювачем наливаємо оцет та обробляємо пошкоджені пліснявою поверхні. Для більшого ефекту, якщо це дозволяє матеріал поверхні, спочатку натираємо стіну, кахлі чи плінтуса содою, а після того розпилюємо оцет. За 20 хвилин витираємо все жорсткою стороною губки для миття посуду. За тиждень процедуру слід повторити, адже грибниця ще може почати функціонувати. За умов гарного провітрювання різкий запах оцту швидко вивітриться.

У боротьбі з пліснявою на стіні добре допоможе перекис водню. Для обробки ураженої поверхні візьміть ганчірку та добре змочіть її в цим антибактеріальним засобом та швидко видаліть грибок з кахлів чи пластикових поверхонь.

Вивести плісняву допоможе й нашатирний спирт. З пульверизатора нанесіть нашатир на уражені ділянки та через годину витріть забруднені місця губкою.

Щоб позбутися цвілі на стінах  стане в нагоді лимонна кислота. Готуємо розчин: 1 столову ложку лимонки розчиняємо в 1 склянці (200 мл) води. За допомогою розпилювача наносимо розчин та чекаємо 30 хвилин, після чого змиваємо водою.

Якщо грибок оселився на бетонній поверхні для боротьби з пліснявою допоможе розчин з бурою. Щоб вивести цвіль на стіні перед нанесенням поверхню зачищають механічно щіткою та пилосмоком. Потім, у ємність з 4 літрами води додають склянку бури (натрію тетраборат) та ретельно вимішують. Отриманий розчин наносять на поверхню та проходять твердою щіткою. Наприкінці процедури ділянку слід насухо витерти.

Якщо вищезгадані методи не діють на сильно забруднені ділянки, а ви продовжуєте шукати, чим вивести грибок на стіні, слід залучати важку «артилерію». Одним з дієвих способів, як вивести цвіль зі стін в домашніх умовах залишаються хлоровмісні відбілювачі. Для цього одну частину відбілювача змішують з десятьма частинами води та протирають уражені поверхні ганчіркою, просоченою цим складом. Втім, слід пам’ятати, про власну безпеку! Працювати у провітрюваному приміщенні, надягнути: захисні окуляри, гумові рукавички та респіратор. Перед обробкою таким розчином, на малопомітній поверхні провести тест аби переконатися, що матеріал поверхні витримає хімічний вплив.

Як позбутись плісняви на стінах: ефективні методи боротьби

Цвітуть стіни, що робити?

Грибок в квартирі чи грибок в хаті небезпечне та не естетичне явище. Від накопичення конденсату в приміщенні може мокріти стіна знизу.  Грибок на стінах може з’являтися не тільки у ванній кімнаті чи туалеті, а й на стелях балконів, за шафами у спальнях, на вікнах тощо.

Головна причина – вологість, тож задля того, щоб назавжди позбутись плісняви на стінах та позбутися запаху цвілі в кімнатах, слід усунути основну проблему, через яку й з’являються сприятливі умови для розвинення грибка.

Боротися з грибком на стінах буває дуже важко саме через те, що середовище сприяє утворенню плісняви. Тому слід усувати не тільки наслідки. Пропонуємо дотримуватися певних правил та дій в цій нелегкій справі:

  • Підтримуйте рівень вологості в приміщеннях НЕ вище 50%, а бажано 40%;
  • Усуньте будь-які протікання. Крани у ванній кімнаті чи на кухні, зливний бачок унітаза в туалеті, або вікна, що погано закриваються – слід негайно відремонтувати;
  • Переконайтеся, що витяжки добре працюють. За необхідності слід прочистити вентиляцію;
  • За можливістю не використовуйте килими у приміщеннях з підвищеною вологістю. Якщо килими та м’які меблі все ж є в інтер’єрі, прослідкуйте, щоб вони завжди були сухими. Якщо на них було щось розлито, місце одразу слід вимити і добре просушити;
  • Чим обробити стіну від грибка? Якщо у приміщенні відбувається ремонт, а цвіль вже з’явилася або ймовірно з’явиться  — обов’язково зробіть  фунгіцидну обробку поверхонь;
  • Придбайте бактерицидну лампу (не плутайте з УФ-лампами) та за потреби обробляйте приміщення. Дія лампи без особливих маніпуляцій самостійно допоможе видалити плісняву зі стін, побороти грибок на стіні в квартирі чи у приватному будинку.
  • Засобів від цвілі на стінах на ринку існує дуже багато та якщо ваші шпалери сильно уражені грибком, радимо все ж замінити їх. Перед наклеюванням нових, стіну потрібно обробити ґрунтовкою з антисептиком.

Вінниця.info фото ілюстративні

Джерело

Новини України