Хмельницьким волонтерам не вистачає помічників для приготування їжі бійцям

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Сухі супи та борщі, які волонтери приготували для військовослужбовців, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Вона пакує сушені овочі, спеції й томатну пасту в герметичні пакети. За її словами, готують тут не тільки сухий борщ, а ще сім видів супів та два види каш і сухі сніданки. Сніданки зі снеків, цукру, сухофруктів, протеїну, запаковує студентка університету Марія. Дівчина каже, що приходить у волонтерський центр щодня, бо може вчитися онлайн.

"Довго буваю і щодня, окрім вихідних. Тут пара йде, тут працюю, відповідаю і так далі. Так і робимо", — пояснює Марія Фурман.

Волонтерки нарізають продукти для військових, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Голова волонтерської організації Ніна Корнієнко показує, де сушать овочі для борщів і супів. Яких за неповних два роки виготовили понад 150 тисяч пакетів, кожен — 10-15 порцій. Овочі кришать жінки-волонтерки. Ніна каже: за день можуть переробити півтори тонни картоплі та пів тонни моркви. Та щоби виконати всі замовлення бійців, не вистачає овочів.

"Нам потрібні морква, часник, горіхи, капуста потрібна, бо капусти зовсім мало лишилося. Люди несуть з початку збору урожаю і приблизно до середини грудня, далі вже якщо хтось щось і приносить, то це вже дуже мало", — розповідає Ніна Корнієнко.

Закрутки, які волонтери доправлятимуть військовослужбовцям на передову, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

А ще, каже, бракує робочих рук. Днями, розповідає, прийшло обмаль людей, а об’єми — великі.

"Дуже була важка ситуація, ми до другої, до третьої години ночі тут були", — каже голова ГО "Волонтерський лідер".

Ніна каже: де захисники можуть встановити буржуйку чи газовий балон, там варять їхні сухі страви. Де ні — також знайшли вихід.

Голова волонтерської організації Ніна Корнієнко показує місце, де зберігаються овочі для подальшого приготування їжі для бійців, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Варить в 40-літрових каструлях, ми такий посуд теж завозимо на фронт, і вже звідти, безпосередньо в термоси й розвозиться до хлопців в окопи", — пояснює волонтерка.

Крайнє в році відправлення, розповідає Ніна, буде особливою.

Різдвяні подарунки військовослужбовцям від учнів однієї з місцевих шкіл, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Цього разу на фронт волонтери повезуть не тільки продукти, павербанки, теплі шкарпетки, а й подарунки від дітей. Їх підготували учні 14 ліцею "З вірою у перемогу". Дуже круто, що діти долучаються до волонтерства. Ми закупили чотири гуми болотяних для хлопців, авто купили, і "Волгу" нам подарували, теж піде на фронт. Наш бус буде завантажений повністю. Їдемо зараз на Донеччину. Готуємо кутю, на 12 підрозділів їдемо. Хочеться там провести Різдво", — каже Ніна Корнієнко.

На Різдво волонтери планують навідатися в 12 бойових підрозділів на Донецькому, Лиманському, Бахмутському напрямках.

Новини України