Сутичка в хмельницькому соборі: судове засідання знову відклали

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Судове засідання у справі сутички в Свято-Покровському соборі. Хмельницький міськрайонний суд, 27 лютого 2024 рік. Фото: Суспільне Хмельницький

Судове слухання в справі обвинувачення помічника священника Хмельницького Свято-Покровського собору Ігоря Слободяна в побитті Артура Ананьєва відклали – вже вкотре – на 20 днів. Таке рішення сьогодні, 27 лютого, виніс суддя Володимир Навроцький на клопотання захисника потерпілого Дмитра Півня. А до того часу обвинуваченому продовжили термін дії запобіжного заходу.

У Хмельницькому міськрайонному суді від травня 2023 року триває розгляд кримінального провадження за обвинуваченням іподиякона Хмельницького Свято-Покровського собору Ігоря Слободяна в умисному нанесенні легких тілесних ушкоджень колишньому військовослужбовцю Артуру Ананьєву. На сьогоднішньому судовому засіданні адвокат обвинуваченого Роман Косюк клопотав про надання йому дозволів звернутися з запитами в кілька інстанцій.

"Витребувати в Хмельницькому районному управлінні поліції відомості щодо прийняття рішення у кримінальному провадженні відносно хуліганських дій Анаьєва з приводу того, чи закрите воно, чи розслідується в даному випадку, і витребувати від управління патрульної поліції Хмельницької області, де керівник пан Роо, відомості, чи приймалися рішення про притягнення пана Ананьєва у випадку закриття кримінального переслідування стосовно нього і будь-які рішення щодо притягнення його до адміністративної відповідальності. Без з'ясування цих обставин, на моє переконання, ми не зможемо повно і неупереджено розслідувати і розглядати дану справу", — зазначив на засіданні Роман Косюк.

Прокурор Віталій Гринчук щодо такого клопотання заперечив: "У захисника уже було, вважаю, за близько п'ять засідань можливість реалізувати своє право в частині направлення запитів, отримання відповідей, а не знову ж таки затягувати розгляд даної справи".

Обвинувачений Ігор Слободян на засіданні не свідчив. Його адвокат пояснив, чому.

"Мій підзахисний на початку засідання зазначив: буде давати покази після того, як будуть досліджені всі докази, письмові документи і опитані всі свідки", — сказав захисник Слободяна.

Артура Ананьєва на засіданні не було, він наразі у війську, його інтереси представляють захисники. Один із трьох його адвокатів — Дмитро Півень, який доєднався до засідання онлайн — клопотав про перенесення розгляду справи, оскільки ніхто з захисників потерпілого наразі не може фізично перебувати в хмельницькому суді. Тож суддя Володимир Навроцький за згодою всіх сторін виніс рішення: розгляд справи перенести на 18 березня. А оскільки до того часу сплине термін дії запобіжного заходу, застосованого до Ігоря Слободяна, прокурор просив продовжити цей строк ще на 60 діб. Суд ухвалив термін запобіжного заходу подовжити.

Що відомо у справі сутички між колишнім військовим та хмельницьким священнослужителем

  • Другого квітня у соцмережах з'явилось відео, в описі до якого було зазначено, що у Хмельницькому священники УПЦ (МП) у церкві побили військового. У поліції за фактом подій, зафіксованих на відео, відкрили кримінальне провадження. А патрульна поліція на місці події склала протокол про адміністративне правопорушення.
  • Згодом колишній військовий Артур Ананьєв написав заяву до поліції з приводу побиття у Хмельницькому соборі. Полія відкрила провадження та оголосила іподиякону Ігорю Слободяну підозру в нанесенні Ананьєву легких тілесних ушкоджень, що є кримінальним проступком згідно з чинним законодавством.
  • Поки колишній військовий Артур Ананьєв перебував на стаціонарному лікуванні у Хмельницькій міській лікарні, куди його поклали після сутички із закритою черепно-мозковою травмою та забоєм головного мозку, поліція оголосила Ігоря Слободяна у розшук.
  • 20 квітня Хмельницький міськрайонний суд обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання помічнику священника Свято-Покровського кафедрального собору Ігорю Слободяну. У судове засідання Ігор Слободян, якого поліція оголошувала у розшук, прийшов сам. Слідчий та прокурор вимагали взяти підозрюваного у нанесенні легких тілесних ушкоджень колишньому військовому Артуру Ананьєву під варту. Захист наполягав на тому, що боєць перешкоджав здійсненню релігійного обряду і Ігор Слободян, розцінивши дії Ананьєва як правопорушення, намагався його зупинити.
  • 17 травня у Хмельницькому міськрайонному суді відбулось підготовче судове засідання у справі сутички. На ньому адвокат Ігоря Слободяна Роман Косюк наголошував, що його підзахисний перешкоджав Артуру Ананьєву здійснювати злочин, передбачений статтею 180 Кримінального кодексу України — перешкоджання здійсненню релігійного обряду. А потерпілий Артур Ананьєв після суду сказав, що він не наполягатиме на кримінальному покаранні Ігоря Слободяна, але вимагатиме від нього моральну шкоду, яку він планує передати на потреби бійців ЗСУ.
  • 7 червня під час судового засідання у Хмельницькому міськрайонному суді захисник потерпілого Артура Ананьєва заявив цивільний позов до Ігоря Слободяна на суму 237 тисяч гривень. Суд прийняв його до розгляду. Також суд виніс ухвалу щодо продовження запобіжного заходу Ігорю Слободяну у вигляді особистого зобов'язання до 5 серпня цього року.
  • 24 липня відбулося чергове судове засідання. Тоді суд перейшов до дослідження письмових доказів, зібраних під час досудового розслідування.
  • 2 листопада у Хмельницькому міськрайонному суді відбулося чергове засідання, де заслухали свідків та розглянули докази у справі.

Новини України