У Кам’янці-Подільському громаду УПЦ «виселили» зі Свято-Миколаївського храму. Але остаточне рішення за Верховним Судом

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Миколаївська церква у Кам’янці-Подільському, березень 2023, Хмельниччина. Фото: Суспільне Хмельницький

Верховний Суд 20 грудня 2023 року прийняв ухвалу, якою зупинив дію та виконання рішення Господарського суду Хмельницької області від 29 червня 2023 року до закінчення його перегляду у касаційному порядку.

Про це розповіла тимчасово виконуюча обов’язки начальника відділу комунікаційної діяльності Верховного Суду Ольга Туєва.

У рішенні Господарського суду Хмельницької області від 29 червня 2023 йдеться про те, що представники УПЦ мають залишити будівлю Миколаївської церкви.

"Зобов`язати релігійну організацію "Кам`янець-Подільська Свято-Миколаївська парафія Кам`янець-Подільської Єпархії Української Православної церкви" звільнити будівлю Миколаївської церкви з дзвіницею загальною площею 97,1 кв.м, що знаходиться за адресою: Хмельницька область, місто Кам`янець-Подільський, провулок Миколаївський, 2 та передати її Національному історико-архітектурному заповіднику "Кам`янець", — вказано у документі.

За словами Ольги Туєвої, наразі справу передали на розгляд Великої Палати Верховного Суду, яка має поставити остаточну крапку у цій справі.

"Зараз відсутній повноважний склад Великої Палати, тому точно сказати, коли відбудеться розгляд у цій справі, важко. Однозначно, розгляд справи не завершений, він продовжується, рішення не скасовані. Повідомлення, що Верховний Суд повернув храм місцевій громаді УПЦ, не відповідає дійсності", — пояснила Ольга Туєва.

Настоятель Свято-Миколаївської церкви, отець Олексій Вересюк розповів, що 21 грудня 2023 парафіян не допустили у храм.

"Є перешкода, заповідник поставив свою колодку. До будівлі ми не маємо доступу. Богослужіння проводимо в одному з приміщень, яке надали люди. Після рішення Господарського суду Хмельницької області та підтвердження його апеляційним судом, ми подали касаційну скаргу до Верховного Суду, щоб відбувся перегляд рішень попередніх суддів. Були на засіданні у Києві, де видали ухвалу щодо припинення дії та виконання рішення Господарського суду Хмельницької області. Попри цю ухвалу, виконавча служба, за підтримки поліції, нас "виселила" з храму, а заповідник повісив на дверях свій замок. Утім, ми продовжуємо діяти в рамках закону та відстоювати свої права у суді", — зазначив Олексій Вересюк.

Директор Національного історико-архітектурного заповідника "Кам’янець" Василь Фенцур каже, колодку встановили тому, що відділ державної виконавчої служби у місті Кам’янець-Подільський виконував рішення Господарського суду Хмельницької області.

"Виконавча служба немає на даний час жодного документа від Господарського суду про призупинення їхнього рішення. 21 грудня приміщення Свято-Миколаївської церкви представники УПЦ звільнили, церковне майно забрали. Ми там встановили замок, служба це зафіксувала. Все прописано в актах, який склав державний виконавець", — розповів Василь Фенцур.

Суспільне Хмельницький звернулось за коментарем до головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області щодо того, що буде з приміщенням Миколаївської церкви у Кам’янці-Подільському на період, доки Верховний Суд прийматиме рішення.

Новини України