У хмельницькій школі збудують укриття за 28 мільйонів гривень

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Директорка школи №19 Наталя Воронецька, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Підготовчі роботи з будівництва укриття у школі №19 розпочали наприкінці жовтня. Нове укриття буде розраховане на 420 квадратних метрів, розповідає представник будівельної компанії Вадим Мазур. За його словами, земельні роботи вже завершені.

"На теперішній час роботи виконуються по влаштуванню фундаментів стаканного типу. Також виконані роботи по влаштуванню фундаментів стрічкового типу. Зводиться каркас стін", — каже чоловік.

З його слів, товщина бетонних стін та перекриттів у новому укритті буде 40 сантиметрів.

"В даному сховищі буде дві точки живлення. Тобто це живлення від постійних електромереж та живлення резервне від дизель-генератора. Сховище оснащене двома входами та виходами. Тобто основний вхід та резервний. З одної сторони також буде влаштований пандус. За проєктом передбачено благоустрій території, пішохідні доріжки", — пояснює Вадим Мазур.

Представник будівельної компанії, яка будує укриття, Вадим Мазур, грудень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

З його слів, намагатимуться якнайшвидше добудувати нове укриття.

У шести з дев’яти запланованих навчальних закладів будівництво укриттів вже розпочалось. У решти трьох, які зараз на етапі тендерів, приступлять до робіт у другій половині грудня чи вже з нового року, пояснює виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки міської ради Ольга Кшановська.

За її словами, на будівництво укриттів у шести школах та трьох садочках громади з бюджету цьогоріч взяли 135 мільйонів гривень.

"Зараз, зрозуміло, що ми менше використали коштів. Тобто кошти будуть дофінансовуватись вже нам на 2024 рік. Закінчується бюджетний рік і на наступний буде виділено новий транш коштів для того, щоб продовжити вже ті будівельні роботи, які були розпочаті цьогоріч. Та почати ті будівельні роботи, які ми, на жаль, у 2023 році не змогли розпочати", — додає Ольга Кшановська.

Новини України