Родина залишилася без хати: уламки збитого на Хмельниччині «шахеда» впали на дах будинку

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Родину, якій уламки «шахеда» майже зруйнували будинок, прийшли підтримати рідні, колеги, сусіди. Допомагають ліквідувати наслідки рятувальники та працівники комунальних підприємств громади. 28 листопада 2023 рік. Фото: Вікторія Мельник/Суспільне Хмельницький

"Ремонт робили, все гарно було в хаті. А зараз подивіться, що робиться — все падає, он стіна має відпасти", — розповідає Ганна Фелонюк, яка прийшла допомогти господарям напівзруйнованої хати прибрати уламки.

Будинок сватів Ганни — найбільш пошкоджений внаслідок ранішньої російської атаки на Хмельниччину. Тут вибиті вікна, зруйнований дах, стеля впала у трьох кімнатах. Жінка розповідає: господиня була в спальні під час падіння уламків.

"Вона була, і чоловік був, обоє були в хаті. Але вони якось так біля стіни стали і збереглися. Оце таке сталося, коли оця тривога вночі була. Зосталися без хати. Хати майже немає, все попадало, уламками побите", — бідкається Ганна Фелонюк.

На одній із вулиць громади через атаку російських «шахедів» пошкоджено п’ять будинків. 28 листопада 2023 рік. Фото: Вікторія Мельник/Суспільне Хмельницький

Вибухова хвиля пошкодила також п'ять сусідніх будинків, каже Старокостянтинівський міський голова Микола Мельничук.

"Мене не було вдома, лише дружина була. Я був на роботі, вона зателефонувала, що тут у нас таке. Вікна от вибило, одні двері вирвало повністю", — розповідає господар ще одного з пошкоджених будинків Сергій Мудрик.

Зі слів голови громади Миколи Мельничука, гроші на ремонт пошкоджених будинків беруть з державного бюджету, з міського — на підсобні приміщення. Зараз на місці працюють дві комісії, які фіксують збитки.

"На будинки, відповідно до сьогоднішнього законодавства, виділяють лише 200 тисяч гривень, а там потрібно буде зо п'ять мільйонів на цю хату, щоб її відновити, це я приблизно", — говорить Мельничук.

На даху будинку, куди впали уламки збитого шахеда, зараз працюють комунальники. 28 листопада 2023 рік. Фото: Вікторія Мельник/Суспільне Хмельницький

За його словами, через вилучення з місцевого бюджету так званого "військового" податку на доходи фізичних осіб, в громаді є проблема з нестачею коштів на ремонт пошкоджених будинків.

"З нас вилучили ПДФО від військових, від правоохоронних органів, від прокуратури, від ДСНС, а це значні кошти. У нас постійні, щоденні практично прильоти, і десятками ушкоджені будівлі. Ми їх всіх ремонтували, тепер ми їх відремонтувати не зможемо, бо в нас не буде фінансового ресурсу. Ми ні купити матеріали, ні заплатити за виконані роботи не зможемо, бо у нас відсутній бюджетний ресурс", — каже Микола Мельничук.

Сьогодні вранці Росія вчергове атакувала Хмельниччину. Уламки збитого "шахеда" впали на дах будинку. Травмованих та пожежі внаслідок падіння уламків не було.

Новини України