У Хмельницькому у пам’ять про загиблого воїна збудуть дитячий майданчик

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Іванна Черніцька разом із загиблим чоловіком, 2022 рік. Фото: Іванна Черніцька

На початку повномасштабного російського вторгнення Андрій Черніцький добровольцем пішов захищати Україну, боронив і у 2015 під час АТО.

"Приходить із військкомату, каже: "Усе, я йду воювати". Я починаю плакати. Він каже: "Ти що, дурна? Чого ти плачеш? Ти куди мене проводжаєш? Я іду захищати Україну, я іду захищати тебе з дітьми, щоб ці гниди сюди не пішли. І ти маєш мене підтримати", — розповідає Іванна Черніцька.

Зі слів Іванни, чоловік був майстерним зварником. У 2018 році вони разом відремонтували скульптуру хмельницького митця Миколи Мазура "Космодром" в місцевому парку імені Михайла Чекмана. Працювали, розповіла Іванна, понад пів року.

"Оскільки, в нас самих є діти, він хотів зробити приємним місцеперебування для діток, для мам. Щоб мами не хвилювалися, що їхня дитина впаде, поріжеться, вколеться. І це не єдиний проєкт, він хотів надалі в парку Чекмана створювати різні скульптури, і один із них "Павучок", — каже дружина загиблого воїна.

Відремонтований дитячий майданчик «Космодром» у парку імені Чекмана. Фото: Іванна Черніцька

"Він тоді казав: "Зараз волонтерити не можу, щоб зробити павука, але колись обов’язково ми до нього повернемося". Якось вже після загибелі героїчного Андрія, я шукав документи в шухляді, і на дні шухляди знайшов ось ці ескізи, вони збереглися, вони мають досить ґрунтовні розрахунки", — згадує заступник хмельницького міського голови Василь Новачок.

За кресленнями Андрія Черніцького наступного року в Хмельницькому, зі слів Василя Новачка, планують збудувати дитячий майданчик.

"Ми в жодному випадку не будемо просити бюджетного забезпечення, не будемо просити бюджетного ресурсу, можливо, то буде ресурс, який заробляє комунальне підприємство "Парки і сквери", на тому, що надає якісь додаткові послуги. Можливо, будуть залучені якісь волонтерські кошти, але переконаний, що його треба зробити", — каже Василь Новачок.

Андрій Черніцький, розповіла його дружина, хотів власноруч зробити комплекс "Павучок". Каже, любив і піклувався про дітей. У воїна залишилися син і донька.

Кресленнями Андрія Черніцького, за якими планують збудувати дитячий майданчик, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Коли Андрій постійно кудись їхав, будь-куди, він ставив сина Святослава перед собою, і казав: "Святик, я їду, на тебе залишаю своїх дівчат, ти за старшого в цій сім’ї. Не давай нікому образити їх. І малий: "Добре, зрозумів". Коли нам сказали про загибель, малий сказав: "Тепер я старший чоловік у цій хаті. Тепер я буду за вас відповідати". Мала – то дуже сильно плакала, вона – татова доця", — каже Іванна Черніцька.

З Андрієм, розповіла Іванна, були разом 12 років.

"У мене портрети стоять вдома. Коли дуже важко, я на нього прямо сварюся. Бо ми з ним домовлялися, їдемо в глибокій старості, ідемо разом. Ні ти вперед, а я позаду, ні я вперед, а ти позаду, а разом. Так, тримаємося за ручки, раз, і ніхто не страждає. Я кажу: "Домовилися? ", він: "Домовилися". Ми з ним домовилися, що ще заведемо третю дитину, дівчинку", — пояснює жінка.

Іванна говорить, яким чоловік бачив спільне майбутнє.

"Він хотів, щоб діти були щасливі, з увагою батьківською, щоб були люблячі мною. То я того дотримуюся", — каже Іванна Черніцька.

Новини України