Демонтованому танку Т-34 у Хмельницькому досі не знайшли місця

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Сергій Бортник розповів, що танк зберігають на території міської ритуальної служби, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"В ході обстеження встановили, що постамент, на якому знаходиться танк, перебуває в аварійному стані. Щоб не було ніякого обвалу, прийняли рішення демонтувати танк. І поки що зберігаємо його на нашому комунальному підприємстві", — каже Сергій Бортник.

На території Хмельницької міської ритуальної служби демонтований танк перебуває вже рік. Що буде з експонатом-чиновники не знають.

"На думку багатьох людей, російські танки є маркером російської армії. Тому в багатьох містах, в тому числі і у Хмельницькому, прийняли рішення позбуватися цих маркерів. Чи то його відправимо до музею тоталітарного режиму, які є у багатьох європейських країнах, чи то розмістимо в якомусь музеї в Хмельницькому. Власне, бачення того поки що немає", — говорить заступник міського голови Василь Новачок.

За словами історика Ярослава Михайловського, танк Т-34 брав участь у визволенні Проскурова під час ІІ Світової війни.

"Він був підбитий поблизу села Давидківці. Потім деякий час знаходився на території танкового училища. Зараз це прикордонна академія. Коли вирішили зробити пам’ятник, його звідти забрали, пофарбували і у 1967 році поставили на постамент", — зазначив історик.

Новини України