На Хмельниччині «медичні бджілки» виготовляють аптечки для військових

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото ілюстративне, Суспільне

Індивідуальні аптечки для військових та медичні кровоспинні набори для медиків виготовляють у місті Славута, що на Хмельниччині, волонтери Центру "Медичні бджілки". Вже понад 5000 таких аптечок виготовлено та доставлено бійцям на передову.

Про це в етері Українського радіо Хмельницький розповіла Оксана Соколовська волонтерка Центру "Медичні бджілки" з міста Славути.

Пані Оксано, коли та чому ви розпочали виготовляти індивідуальні аптечки?

Перша потреба виникла ще під час Майдану 2013-2014-го року, коли були розстріли в лютому і багато славутчан стояли на Майдан. Були й ті, що їздили та мінялися. І коли почалися розстріли, багато людей помирали саме від того, що не була надана перша медична допомога. Через снайперів медики не могли дістатися до поранених і тоді виникла ідея формувати невеликі аптечки з джгутами, кровоспинними засобами, щоб один одному могли надавати допомогу. І ми почали формувати такі пакети разом зі своїми друзями та передавати їх через хлопців, які їхали на зміну нашим хлопцям на Майдані. Потім це було трішки вже не актуально і забуто. Ну а спочатку війни так само побігли знову до аптеки й згадали це все і почали знову формувати. Вже для наших блокпостів забезпечували медичною допомогою та необхідними медичними засобами для надання першої допомоги. Ну а потім все переросло у формування медичних аптечок, кровоспинних бандажів, опікових рідин…

Скажіть скільки налічується "медичних бджілок" саме у місті Славуті ?

Важко сказати. Так називають тих, що в нас знаходяться на Садовій 17. Цей волонтерський пункт називають "Бджілками". А нас вже назвали, як окремий підрозділ "Медичними бджілками". Розумієте, багато хто допомагав на перших етапах, приходило і приїжджало багато студентів з Києва. Вони допомагали нам формувати ці всі відправлення, але в основному, це нас постійно четверо людей, які формують. Але в нас є ще одна людина, яка ставить кнопочки для аптечок і ще двоє людей, без яких ми теж абсолютно не можемо обійтися. Вони роблять бандажі.

Пані Оксана, скажіть, що входить до аптечки, які ви формуєте ?

Ми формуємо саме індивідуальні аптечки. Ідея виникла з того, що не завжди в підрозділах медик з воїнами поруч. І були такі випадки, коли навіть найнеобхідніші ліки були дуже потрібні, а медика не було поруч. Тому ми створили такий набір, в який входять таблетовані ліки. Це парацетамол або ібупрофен, тобто взагалі група нестероїдних, протизапальних, засоби від проносу, від температури, від алергії. Серцеві препарати — таблетовані, буквально по декілька таблеток і пластинок. Окремо входить в ампулах сильний знеболювальний не наркотичного характеру препарат, кровоспинний, два шприци й бинти, пластирі, перекис. Тобто, мінімальний набір для воїна, який стане йому в нагоді. Навіть те, що воїни можуть особисто обробити рану, надати якусь першу допомогу своєму другу, збити температуру, якщо гарячка зимою. І взимку ми ще додаємо гарячі чаї та протиопікові рідини.

Оксана, знадобилась ваша медична освіта? Нам відомо, що ви за фахом медик і ще скажіть скільки аптечок, якщо можна озвучити цю кількість, вже була доставлена нашим хлопцям на самі, як кажуть вогняні позиції?

Ой, важко сказати, бо в нас аптечки не одразу формувалися. Адже ця ідея вже виникла пізніше і саме по сумках ми вже можемо рахувати. Спочатку рахували, а зараз вже збилися з ліку. В нас як кажуть: ось закінчиться рулон тканини, яку передали наші славутчани з Польщі, велике їм вітання і подяка за допомогу. Це саме завдяки їм ми маємо матеріал, з якого шиємо аптечки. Ось закінчиться цей величезний рулон тканини й закінчиться війна!

Новини України