Учні хмельницького училища експериментують з вирощуванням салатів

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Владислав Заворотний оглядає у теплиці закріплену за ним ділянку салату листового, листопада 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

"Кожен раз ми переглядаємо перелив – коли вода випаровується, додаємо нової. Якщо є деякі, які притупилися у розвитку, ми міняємо на другі. Висіваємо кожний раз нові. Міняємо їх, досіюємо, якщо деякі не зійшли", — сказав Владислав.

Учні хмельницького училища перевіряють, як росте салат у теплиці, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Експериментують із вирощуванням різних видів салатів у теплиці навчально-виробничого комплексу училища – з середини вересня, розповідає директор закладу Василь Селізар. За його словами, росте він у двох вертикальних модулях та на чотирьох технологічних столах.

"Два з них — показали гарний результат. Тому ми підібрали живильний розчин, таку суміш, і провели експеримент — виростили салати. Далі ми їх передаємо до лабораторії, для того, щоб дослідити на вміст нітратів-нітритів. При дослідженні не були виявлені нітрати-нітрити. І всі біологічні речовини в нормі", — сказав Василь Селізар.

На столі в кожному палеті приблизно 60 стаканчиків з салатом, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Владислава Заворотного, на кожному столі — майже 200 стаканів із салатом. Його коріння — занурене у воду.

"В палетці приблизно 60 стаканчиків і кожен доглядає за своєю ділянкою", — говорить другокурсник Владислав.

Майстер виробничого навчання Лариса Чорнобрива доглядає за салатами в теплиці, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Нині у теплиці училища росте чотири види салату: червоний "Лоло Россо", "Одеський кучерявий", "Айсберг гранді" та рукола.

Допомагають доглядати за рослинами в теплиці — учні, розповідає майстер виробничого навчання Лариса Чорнобрива: "Це і досівання, оскільки деякі насінини можуть не прорости. Тому ми завжди поповнюємо із допомогою наших учнів груп овочівників. Перший врожай, сподіваємось, буде десь за днів 15-20. Посадили ми його ще в середині вересня".

Один із салатів, які виростили учні у теплиці, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Директор училища розповідає, як виникла ідея з вирощування салату: "Ідея виникла, коли я перебував у Львівській області, місто Золочів. І був на науково-виробничому підприємстві, яке займається салатною продукцією. Хотів дізнатись секрети їхнього успіху, але, на жаль, вони не хотіли ділитися. Тому ми вирішили в нашому тепличному комплексі провести такий експеримент і налагодити вирощення салатів".

Окрім салатів у теплиці учні вирощують огірки, томати та перець, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

З лютого у теплиці училища зібрали майже дві тонни огірків та томатів, каже Василь Селізар. Їх не продали, а передали до шкіл та садочків громади. За кілька тижнів їм передаватимуть першу партію салату.

Новини України