«Протез ніколи не буде зручним». Історія учасника АТО/ООС й військового психолога з Хмельниччини

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Олександр Дарморос — учасник АТО/ООС. Після поранення втратив зір і ногу. Нині працює військовим психологом. Також, Олександр Дарморос є учасником Марафону морської піхоти у США.

Про те, як освоїв після поранення і втрати зору, ходьбу і біг на протезі Олександр Дарморос розповів Суспільне Хмельницький.

Олександр Дарморос вдома на дотик готує собі каву. Чоловік розповів про два протези, які в нього є: "Один із протезів мені нещодавно зробили на Хмельницькому протезному заводі. І зараз до нього треба звикнути, але ти відразу не відчуєш чи тобі зручно, чи ні. Протез ніколи не буде зручним, найзручніше — це своя нога. Але краще з протезом, чим без з нього, на милицях".

Чоловік показав протез, який йому виготовили на Хмельницькому протезному заводі, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Військовий говорить, що ходити довелося вчитись наново. Але тоді не вірив, що це вдасться: "Коли перший раз я встав на протез, мені було боляче, незручно. Але коли я почав ходити на протезі, це була така ейфорія, така радість".

Також в Олександра Дарморос є біговий протез. Йому його виготовили під час лікування в Сполучених Штатах. Власник приватної майстерні зробив це для воїна безкоштовно: "Біговий протез трішки зручніший. Там є спеціальна дуга, яка амортизує. Але ходити в ньому не зручно, тому що він вищий".

Біговий протез, який Олександру виготовили в США, листопад 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

Після отримання протеза Олександр став готуватися до Марафону морської піхоти у США: "Перших пару хвилин було нестерпно боляче бігти. Перший місяць тренувань, після пробіжок, вночі були фантомні болі. Біг сприяв тому, що фантомні болі посилювалися, проте загальне самопочуття, настрій, був набагато кращий".

Олександр каже, мріє замінити старий протез на новий, іноземний із силіконовою панчохою.

Новини України