Рада схвалила закон про військовий ПДФО: як голосували депутати з Хмельниччини

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Результати голосування народних депутатів від Хмельниччини за законопроєкт №10037 щодо вилучення військового ПДФО з місцевих бюджетів. Колаж: Суспільне Хмельницький

Верховна Рада України 8 листопада схвалила в цілому законопроєкт, який перенаправить військовий ПДФО з місцевих бюджетів до армії. "За" проєкт закону № 10037 проголосували 253 депутати. Серед них і вісім народних обранців з Хмельниччини.

Про це свідчать результати поіменного голосування під час розгляду цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Підтримали законопроєкт щодо перерозподілу військового ПДФО, за яким у місцевих громад забирається частина коштів, усі депутати від Хмельниччини, які входять до фракції політичної партії "Слуга народу" — Володимир Ватрас, Юрій Заславський, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Микола Стефанчук, Ігор Марчук та Сергій Мандзій.

Також за перенаправлення військового ПДФО до держбюджету проголосував нардеп-мажоритарник з епутатської групи партії "За майбутнє" Сергій Лабазюк. А от його колега по групі Олександр Герега під час голосування був відсутній.

Не голосував за законопроєкт позафракційний депутат-мажоритарник Віктор Бондар.

За інформацією з сайту Хмельницької обласної ради, наразі обранцями від Хмельниччини є десять депутатів Верховної Ради:

  • Віктор Бондар, позафракційний, 191 виборчий округ (Старокостянтинів, Летичів, Стара Синява, Віньківці, Деражня)
  • Олександр Герега, депутатська група "Партія "За майбутнє", 192 виборчий округ (Городок, Чемерівці, Дунаївці)
  • Сергій Лабазюк, депутатська група "Партія "За майбутнє", 188 виборчий округ (Хмельницький, Волочиськ)
  • Олексій Жмеренецький, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 190 виборчий округ (Славута, Полонне, Шепетівка)
  • Олена Копанчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 189 виборчий округ (Нетішин, Теофіполь, Ізяслав, Красилів)
  • Микола Стефанчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 187 виборчий округ (місто Хмельницький)
  • Ігор Марчук, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", 193 виборчий округ (Кам'янець-Подільський, Нова Ушиця)
  • Володимир Ватрас, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ
  • Сергій Мандзій, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ
  • Юрій Заславський, депутатська фракція політичної партії "Слуга народу", загальнодержавний багатомандатний округ

Що таке ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Що відомо про зміни до Бюджетного кодексу

З жовтня місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Це передбачено змінами до бюджету на 2023-й рік, які уряд мав ухвалити до 1-го жовтня. Проєкт бюджету на 2024-й рік теж передбачає перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до державного.

Кабмін пропонує спрямувати ПДФО із виплат військовим на виробництво дронів та озброєння.

Шляхом перерозподілу ПДФО (Податок на доходи фізичних осіб) з місцевих бюджетів планується спрямувати до держбюджету близько 96 млрд гривень наступного року.

Новини України