Перші експонати, які з’явилися у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї – це жіночі погруддя

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Жіночі погруддя, які стали першими експонатами в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї, листопад 2023. Фото: Наталія Мовчан

Першими предметами, які надійшли до фонду Хмельницького обласного краєзнавчого музею у повоєнний час, стали мармурові жіночі погруддя одного з палаців князів Сангушків. До музею вони потрапили у 1950 році.

Про це розповіла завідувачка науково-методичного відділу музею Наталія Мовчан.

За її словами, скульптурам понад 160 років. Зроблені вони із білого мармуру. Їхня висота 75 сантиметрів. Творцем жіночих погрудь є французький художник та скульптор Жан Олександр Жозеф Фальг’єре.

"Автор народився у Тулузі, навчався мистецтву в Парижі, де став Лауреатом Римської премії 1859 р., за якою удосконалював майстерність в Італії. Саме там він отримав замовлення на створення скульптур від князя Романа-Адама Сангушка, який відпочивав на Середземномор’ї. На той час такі скульптури коштували дорого і для молодого скульптора це був шанс, як гарного заробітку, так і можливості показати свою майстерність далеко за кордоном", — розповіла Наталія Мовчан.

Напис французького художника та скульптора Жана Олександра Жозефа Фальг’єре на жіночому погрудді, яке зберігається в обласному краєзнавчому музеї, листопад 2023. Фото: Наталія Мовчан

На жіночих погруддях зберігся підпис майстра, каже завідувачка науково-методичного відділу музею.

"Достеменно невідомо, кого відображено у даних роботах, адже таких відомостей не збереглось, але, ймовірно, це дружина Романа-Адама Сангушка Наталія та його донька Марія Климентина", — розповіла Наталія Мовчан.

Погруддя, що прикрашали палац князів Сангушків, можна побачити завітавши до Хмельницького обласного краєзнавчого музею. Вони експонуються в одному з музейних залів.

Новини України