«Доречно було б запитати»: психолог «розшифрував» малюнок Мар’яни Безуглої, який спантеличив українців. Фото

Народна депутатка Марʼяна Безугла показала в соцмережі дивний малюнок, який спантеличив українців. Свій «шедевр» народна обраниця малювала на засіданні Верховної Ради.

Політичний психолог та експерт із невербальної комунікації Валентин Кім «розшифрував», про що можуть свідчити подібні творчі прояви Мар’яни Безуглої. Про це він розповів у коментарі виданню «Телеграф».

Так, Безугла чорною гелевою ручкою намалювала у своєму блокноті своєрідного грифона – фантастичну тварину з крилами, щурячим хвостом і копитами.

Кім зазначив, що в психології існує кілька видів проєктивних методик, серед яких малюнок неіснуючої тварини – те, що зобразила Мар’яна Безугла.

Але, як він наголосив, оприлюднену світлину нардепки не можна оцінювати як малюнок, зроблений у межах проведення вищезазначеного тесту.

«По-перше, в такому разі я не мав би права оприлюднювати результати цього аналізу. По-друге, орім власне самого малюнка (виконаного після інструктажу), ця методика передбачає розмову психолога з автором роботи на тему того, що саме він хотів зобразити і які особливості намальованої істоти (наприклад, її характер, сімейний стан, вподобання у їжі тощо) залишилися «за кадром», – пояснив спеціаліст.

У зв’язку з цим психолог додав, що може розглядати малюнок політикині виключно як акт творчості.

«Аналізувати будемо саме її роботу і в жодному разі не ставитимемо «діагноз». Усе, що ми можемо, – це припустити, в якому емоційному стані могла перебувати авторка малюнку під час його створення», – сказав він.

Але деталі малюнка психолог усе ж проаналізував.

Голова істоти на малюнку Безуглої повернута праворуч, що, за методикою «неіснуюча тварина», свідчить про стійкі тенденції до активної діяльності. Така поза вказує на практичну спрямованість особистості, яка вдається до раціоналізації своїх рішень і ретельно готується до дій.

Очі, ніс і вуха добре промальовані та «стандартні» за розміром, свідчать про високий рівень зацікавленості в інформації.

Частково промальована райдужка ока може бути ознакою тривоги. На відміну від тих, хто схильний до інтриг та інформаційного голоду, Безугла залишила частини тіла тварини в межах норми.

Функціональні та міцно з’єднані з тулубом ноги свідчать про високий рівень контролю за своїми судженнями та діями. Різні пари ніг можуть вказувати на намір розширити свою присутність і вплив, а також на високі амбіції і самооцінку.

Крила тварини свідчать про готовність до розширення діяльності й сміливість у діях.

Водночас детально промальовані хвіст і ноги, а також ретельне штрихування свідчать про високий рівень самокритичності, тривожності й уважності до деталей.

«Рамці навколо тварини навряд чи можна давати однозначну оцінку, адже ми не знаємо: це був художній задум «для краси» чи прояв тривожності й недовіри до навколишнього середовища. Тут було б доречно запитати про це в автора роботи«, – зазначив психолог.

Як відомо, народна обраниця не раз опинялася в центрі скандалів. Як повідомляли ЗМІ, вона була однією з авторів скандального законопроєкту щодо права для командирів убивати військових за непокору, який з’явився навесні 2022 року, але врешті його відкликали.

Крім того, журналіст Юрій Бутусов розповідав, що Безугла відверто втручається в роботу СБУ, вимагаючи «перезапуску», і називав «некомпетентністю» втручання депутата в роботу військових з оборони Сєвєродонецька. За словами журналіста, Безугла брала участь безпосередньо в постановці бойових завдань командирам підрозділів.

У листопаді 2023 року Безугла спровокувала скандал, звинувативши в некомпетентності головнокомандувача ЗСУ Залужного та закликавши до його звільнення. Член Комітету Ради з нацбезпеки Федір Веніславський сказав, що подібні заяви загрожують безпеці держави.

Президент Володимир Зеленський своєю чергою заявив, що в Безуглої та Залужного «складні стосунки», і порадив менше «робити селфі», а більше працювати на результат.

Український військовий Юрій Гудименко вважає, що Безугла нападками на військове керівництво намагається домогтися якнайбільшої уваги до себе, чим шкодить країні, тому її дії потребують негайного реагування відповідних структур.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України