Дніпро – Нью-Йорк, а Трускавець – Ріо-де-Жанейро: які українські міста мають закордонних «близнюків». Фотопорівняння

Попит на подорожі Україною помітно посилився під час повномасштабної війни. Для когось – це спосіб розвантажитися, а в когось виріс інтерес до пізнання свого – рідного. Подорожуючи українськими містами, чимало мандрівників могли дійти висновку, що внутрішній туризм нічим не гірший за міжнародний. Тим паче, що окремі населені пункти ну дуже схожі на своїх закордонних «колег».

До прикладу, архітектурний стиль Дніпра з його контрастом старих будівель і сучасних хмарочосів може нагадати вам Нью-Йорк, а якщо ви давно мріяли відвідати Ріо-де-Жанейро, то завітайте до Трускавця – там ви зустрінете точну копію статуї Ісуса Христа, як у бразильському місті. Більше про цих та інших «близнюків» серед українських і закордонних міст розкажемо в матеріалі OBOZ.UA.

Дніпро

Просторове середовище Дніпра вразить вас своїм різноманіттям. Окремі споруди у первісному або переробленому стані збереглися ще з кінця 18 століття, коли Дніпро був Катеринославом. Тим часом центральні парки були засновані запорозьким козаком Лазарем Глобою. Разом з тим місто може похизуватися сучасними хмарочосами, унікальними авангардними скульптурами й інсталяціями. Дніпровські журналісти з сайту «Наше місто» порівняли Дніпро із його закордонними «друзями». Відповідне відео стало вірусним у TikTok. З окремих ракурсів Дніпро схожий і на Маямі, і на Лондон, і на Манчестер, але все ж найбільше збігів із Нью-Йорком.

Користувачі мережі навіть пожартували в коментарях, назвавши місто «Сполученими Штатами Дніпропетровщини».

Трускавець

Ще один ролик підкорив користувачів TikTok, зібравши понад 1,4 млн переглядів. Напис «Ріо-де-Трускавець» говорить сам за себе. Річ у тому, що у 2020 році в курортному містечку на Львівщині відкрили найбільшу в Україні скульптуру Ісуса – копію Христа Спасителя у Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Встановлено її було на Гошівській горі, а видно – майже з будь-якої точки міста.

Загальна висота скульптури – 12 метрів. Вона одразу впадає в очі по прибуттю на місцевий вокзал, адже розташована майже біля нього. Користувачі мережі тим часом жартують (або ж цілком серйозно говорять), що зовсім не обовʼязково долати шлях через пів земної кулі, аби побачити знамениту статую в Ріо, коли можна завітати до Трускавця.

Ужгород

Ні для кого не секрет, що Ужгород славиться своїми розкішними сакурами, які цвітуть у перші травневі дні. У цей період пейзажі міста заповнюють квіти всіх рожевих відтінків. Справжні естети й поціновувачі природних див мають хоча б раз у житті відвідати Ужгород навесні. А на вулицях Довженка та Ракоці разом з сакурами розпускаються білі й фіолетові магнолії, створюючи в тандемі ще більш захопливу картинку.

Ви вже здогадалися, що Ужгород можна порівняти майже з будь-яким японським містом, адже сакура – одна з головних візитівок Японії. На колажі, до прикладу, ми розмістили національний парк Сіндзюку-геен в столиці країни Токіо.

Вилкове

Чарівна Венеція – місто та муніципалітет в Італії, у регіоні Венето, куди щорічно приїжджають тисячі туристів. Італійська перлина розташована на більш ніж 100 невеликих островах у лагуні Адріатичного моря. Її називають містом на воді. А знаєте, що ще так називають? Маленьке місто за 300 км від Одеси. Так-так, Вилкове – це українська Венеція. На жаль, наше місто на воді не таке популярне серед туристів, але точно заслуговує на те, аби про нього дізналися більше.

Тут, у маленькому і маловідомому містечку на Одещині, замість вуличок і тротуарів також розмістилися канали, шириною кілька метрів, якими місцеві жителі плавають на українських «гондолах».

Львів

Говорити, як сильно Львів схожий на туристичні європейські міста немає сенсу. Усі, хто хоч раз тут бував, бачили це на власні очі. Особливо сильно Львів нагадує Прагу – столицю Чехії.

Зі своїм старовинним шармом, фірмовою бруківкою, ароматом кави та шоколаду, Львів зберігає в собі купу легенд, а тому так сильно приваблює мандрівників.

Бакота

Бакота – селище в Хмельницькій області, яке ви не відшукаєте на карті. Переступивши межу цього куточка, ви ніби переміщуєтесь до Ірландії, а саме регіону Коннемара з його зеленими пагорбами та скелястими рельєфами. Але Бакота – це не просто мальовничий пейзаж. Це місце з трагічною долею. Село зникло з лиця землі через людську діяльність – його затоплено під час будівництва Дністровської ГАЕС, разом з його архітектурними пам’ятками. Сьогодні Бакотою умовно називають берег Дністра, де збереглися руїни колись величного монастиря. Знайти це місце можна за 50 км на схід від Кам’янця-Подільського.

Відвідуючи Бакоту, відчуваєш себе ніби мандрівником у часі. Білі келії монастиря, що височіють над Дністром, ніби промовляють про втрачену велич. А цілющі джерела нагадують про те, що колись тут вирувало життя.

Як писав OBOZ.UA, щороку найбільша у світі платформа для мандрівників TripAdvisor складає рейтинг найкращих напрямків по всьому світу, які варто відвідати туристам. Список формується завдяки відгукам мандрівників за минулий туристичний сезон. Компанія дивиться оцінки туристів за житло, ресторани та розваги в тих чи інших точках світу за 12 місяців, після чого дає рекомендації щодо мандрівок у новому році. Про лідерів рейтингу – читайте в матеріалі.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України