Українцям розповіли, коли можуть почати вимикати світло: чи вплине на це температура

Відключати електроенергію українцям почнуть лише за умови серйозних пошкоджень енергосистеми – через масові обстріли Росією або погодні умови (наприклад, налипання снігу чи сильний вітер). Водночас саме по собі похолодання хоч і зумовить додаткове навантаження на мережі, до відключень не призведе – адже енергетики готувалися до такого сценарію.

Про це повідомила заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі телемарафону. Вона зазначила: за поточних умов Україна здатна забезпечити своїх громадян електрикою.

При цьому, підкреслила Гринчук, – навіть в умовах виходу окремих потужностей у ремонт. Адже «навіть зараз, коли в аварійний ремонт вийшли 7 енергоблоків, 4 з них повернулися в систему через 6-7 годин».

«Ми прогнозували зниження температури. І з тією ситуацією, яка є зараз, ми не плануємо [вводити] графіки відключень – особливо для побутових споживачів», – сказала заступниця міністра.

Водночас вона нагадала: в аварійні ремонти енергоблоки виходили і до повномасштабної війни. А пошкодження через погодні умови є стандартними й такими, що швидко ліквідовуються.

«На сьогодні ситуація контрольована. І якщо не буде значних обстрілів чи пошкоджень, через погодні умови – налипання снігу чи вітру – ми не плануємо запроваджувати графіки відключень», – констатувала заступниця міністра.

Що передувало

Раніше директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко висловив припущення, що обмеження постачання електроенергії споживачам в Україні можуть розпочатися у разі, якщо середньодобова температура опуститься до мінус 8-10 градусів. За його словами, найімовірніше, йдеться про періодичні відключення на 1-3 години.

Найвищі ризики початку застосування графіків, наголосив він, у двох регіонах. Зокрема:

  • Києві;
  • в Одеській області.

«Багато є розрахунків, різних сценаріїв, як можуть розвиватися події. Але я думаю, що за середньодобової температури десь мінус 8-10 градусів – саме середньодобової – на жаль, доведеться застосовувати графіки. І до цього українцям варто бути готовими. Хоча мені здається, більша частина людей розуміла це ще до настання зими й готувалася», – зазначив Харченко.

Водночас він наголосив: зараз Україні вдається компенсувати дефіцит в енергосистемі за рахунок допомоги з європейської енергосистеми. Однак у разі серйозного похолодання цього інструменту може не вистачити.

Як повідомляв OBOZ.UA, в «Укренерго» закликали українців не вірити фейковим повідомленням про багатогодинні відключення світла «відзавтра». Там зазначили: нині українська енергосистема має достатньо електроенергії, щоб забезпечити потреби всіх споживачів. Змінити ситуацію можуть лише російські обстріли енергоінфраструктури.

Джерело

Новини України