Козаки пили багато горілки, а Мазепа був героєм-коханцем і зрадником: три історичні міфи і їх спростування

Росіяни століттями зазіхали на нашу землю та історію, заявляючи, нібито світова спільнота не визнавала Україну, як козацьку державу у 18 столітті. Також радянська влада роками демонструвала нам образ безграмотних козаків, які в шароварах та вишиванках нібито тільки пили горілку та їли галушки, а гетьмана Мазепу взагалі описує як зрадника від народження.

То якими ж насправді були козаки та гетьман Мазепа? OBOZ.UA спробує розвінчати три найпоширеніші міфи, нав’язані російською пропагандою.

Міф 1: світова спільнота не визнавала Україну, як козацьку державу у 18 столітті

На мапі, яка була виконана німецьким картографом у 1716 році, яка представлена у Скарбниці Національного музею історії України, було написано «Україна, земля козаків». Також на цій мапі позначені території навіть більші за межі сучасної України, зокрема, до тогочасних українських земель також належали частина сучасної Білорусі та Росії.

Це свідчить про те, що світові держави визнавали існування України, як окремої держави у той час.

Міф 2: козаки були неосвіченими, пили багато горілки та були марнотратами

Чимало козаків, особливо представники старшинства, здобували відмінну освіту, часто навчалися в Києво-Могилянській колегії. Гетьмани також зазвичай володіли 5–7 мовами.

У період військових дій козакам було заборонено споживати алкоголь, за це передбачалися суворі покарання. Воїна, який вживав спиртне під час походу, могли навіть стратити. У вільний час козаки, звичайно, вживали алкоголь, зокрема горілку, але її склад відрізнявся від сучасної. Є свідчення, що Богдан Хмельницький пригощав послів теплою фруктовою горілкою.Ймовірно, йшлося про наливки, хоча на той час їх називали горілкою.

Заможні козаки справді розкошували, але водночас були великодушними благодійниками. Вони виділяли значні суми на будівництво церков та монастирів, підтримку освіти та інше.

У вільний час еліта козацтва запрошувала музикантів та проводила бенкети. Також вони відвідували концерти, театралізовані вистави та вертепи. Також козаки були поціновувачами релігійної літератури.

Міф 4: Мазепа був героєм-коханцем і зрадником

Історики не мають переконливих свідчень про романтичні відносини гетьмана Івана Мазепи. Деякі історії про нього перебільшені або й абсолютно вигадані. Наприклад, розповідь про коханку Мазепи в Речі Посполитій. Нібито, коли чоловік цієї жінки дізнався про зраду, він покарав Мазепу, прив’язавши його голого до коня і відправивши до українських степів. Фізично це було б майже неможливо, бо людина не змогла б подолати таку відстань без води, їжі та відповідного одягу. Ця історія, хоча й отримала популярність серед сучасних митців, змушуючи Мазепу увійти до європейської історії як героя-коханця, була скоріше легендою.

Інша історія, пов’язана з похресницею Мотрею, також не має підтвердження. Існують лише двозначні листи, що можуть натякати на кохання, але можливо, що вони були підробленими.

Відомо, про зв’язки між Мазепою та Анною Дольською, яка допомагала йому вести перемовини зі шведським королем. Проте чи це були романтичні стосунки, чи лише прикриття для таємних політичних переговорів – однозначної відповіді щодо цього немає.

Також гетьмана Івана Мазепу в радянській та російській історіографії змальовують як зрадника. Водночас для українців його постать має зовсім інший вигляд.

Мазепа власними коштами відбудував безліч храмів та монастирів, релігійних та освітніх установ в Україні. Також він був хорошим дипломатом та підтримував стосунки з керманичами різних країн.

Мазепа виявляв підтримку Петра І на початкових етапах його зовнішньої політики. Коли розпочалась війна зі шведами, гетьман звернувся до Петра І по допомогу, але той відмовив. Мазепа опинився в складному становищі: з одного боку — Петро І, який порушив письмову угоду про допомогу, з іншого — шведський король, з яким можна було укласти домовлення.

Мазепа був багатою та впливовою особистістю при дворі Петра І. Відмовившись від підтримки московського царя, він не отримав нічого, а лише втратив своє майно, статус та авторитет. Мазепа почав власним коштом утримувати частину шведської армії у сподіванні на їх перемогу над Москвою. Проте, на жаль, шведська армія зазнала поразки під Полтавою, і Мазепа з козаками змушений був втекти до міста Бендери в Молдові. Там він помер у віці 70 років.

Після цих подій демократичні права козаків та незалежність були повністю придушені Московією. Україна втратила можливість обирати собі гетьмана.

Пилип Орлик писав, що Мазепа обрав такий шлях заради своєї держави. Він обрав повагу свого народу, а не повагу царя, за що заплатив дуже високу ціну.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, які українські прізвища походять ще з Запорізької Січі та належали козакам.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України