Україна очима Instagram: акаунти, які відкривають українську культуру з різних сторін

Українська культура — це все те, що є результатом людської історії. Ця добірка блогерів Instagram допоможе через фото побачити Україну з різних сторін. Цікаві акаунти: про архітектуру, мистецтво, музеї, археологію, історію та навіть поштові марки.

Ukrainian folks

@ukrainian_folks 

фото:Instagram

Інстаграм акаунт, присвячений українській етнографії. Дуже затишний, ламповий, без шароварщини. Тут знайдете фотографії українських художників та їх роботи — картини, розписи, декор та предмети побуту. 

Археологія України

@archaeology_of_ukraine

фото:Instagram

Науково-популярний інстаграм про археологію. Ентузіасти розповідають про археологічні пам’ятки, дослідження та історії експедицій. Ну і, звичайно, тут багато фотографій різноманітних знахідок: прикраси, кераміка, побутові речі, гроші, зброя та навіть кістки. 

Підпільна пошта України

@underground_post

фото:Instagram

Блог заснував фотограф з Києва Сашко, який колекціонує марки. Назва походить від організації «Підпільна пошта України» — невизнане поштове відомство українських революціонерів, яке видавало пропагандистські марки у 1949–1983 роках. До колекції Сашка входять екземпляри, що видавали діаспори українців по всьому світу. Це не тільки історичні артефакти, ці марки цікаві і з точки зору мистецтва, адже до їх створення часто долучались відомі художники.

Що було раніше

@chto_bulo_ranshe

Проект, автори якого викладають фотографії відомих вулиць, будівель, площ, храмів та інших визначних місць з різних міст України. На одній частині фотографії зображено, як це місце виглядало у першій половині ХХ століття, а на другій — як те саме місце виглядає зараз. В описах до фотографій додають історичну довідку. 

Ukrainian Modernism

@ukrainianmodernism

фото:Instagram

Найбільший український акаунт присвячений архітектурі модернізму. Тут ви знайдете фотографії та історії будівель по всій Україні у період з 1960 до 1991 року. Хтось називає це “совком”, але насправді такого роду архітектура у ті часи була характерна для багатьох інших європейських країн та навіть Америки.

Museums of Ukraine

@museumsofukraine

Дуже красивий акаунт, де зібрані фотографії з найрізноманітніших музеїв з усіх куточків України. Цей профіль надихає відвідати музей, навіть якщо ви не фанат такого дозвілля. До речі, ваше фото також може потрапити на сторінку, варто лише зробити гарний кадр та позначити @museumsofukraine у своєму пості. 

#old_khata_project

@old_khata_project

фото:Instagram

Усі ж хоч раз бачили колоритні старі хати у селі? Двоє дівчат так захопились цією естетикою, що вирушили в експедицію українськими селами, щоб задокументувати традиційне сільське житло. Вони збирають фотографії, історії, ведуть інстаграм блог та планують видати книгу. 

Ukrainian Aesthetics

@ukrainian_aesthetics

фото:Instagram

Акаунт присвячений культурі та мистецтву. Тут і роботи відомих українських художників, і архітектурні пам’ятки з різних міст, і старовинні чорно-білі фотографії, і народні костюми, і навіть вірші. Відразу впадає в око оформлення профілю — усі фотографії темні та глибокі, що додає готичної та трохи містичної атмосфери. 

Амнезія

@amnesia.in.ua

фото:Instagram

Про історію української культури ХХ століття: кіноплакати 20-30-х років, модні луки 70-х з журналу “Україна”, чорно-білі фотографії Олега Скрипки, картини, постери та ще багато іншого. 

Pictures from Carpathian area

@carpathiancul

Справжня знахідка для любителів раритетних фотографій. Чорно-білі знімки гуцулів у Верховині, народних гулянь, одягу, прикрас, архітектури, писанок та багато іншого. Словом, чудове місце, щоб зануритись в історію та атмосферу українських Карпат. 

Malevo

@malevo_ua

фото:Instagram

Невеликий блог, присвячений українському образотворчому мистецтву. Тут розповідають про мистецтво з різних епох, жанрів, напрямів та шкіл. Про митців, їх життя та творчість. 

Ivan Honchar Museum

@honchar.museum

фото:Instagram

Офіційний акаунт музею Івана Гончара у Києві. У блозі розповідають про українську етнографію та образотворче мистецтво. Тут багато картин різних художників, а ще тут багато писанок, вишиванок та інших предметів побуту.

Джерело

Новини України