Як cтати донором крові та чого не можна робити перед процедурою

В Южноукраїнській громаді щорічно безоплатно здають кров майже 350 донорів, більше, як 200 з них нагороджені званням «Почесний донор України». Увага! На цьому тижні відділення заготівлі та переробки крові не працює. Як стати донором крові?

Южноукраїнське відділення заготівлі та переробки крові запрошує донорів з I (-), II(-), III(-), IV(-) групою крові до відділення заготівлі та переробки крові.

Донорами крові можуть бути люди віком від 18 років і вагою від 50 кг, які дотримувалися правил підготовки та харчування, які пройшли відповідні медичні обстеження і не мають протипоказань.

Для того, щоб стати донором крові, слід звернутись до южноукраїнського відділення заготівлі та переробки крові. Знаходиться у перепрофільованому акушерському корпусі на 3-му поверсі, (дитяча поліклініка, СЕС, Швидка медична допомога).

Час роботи:

  • Понеділок – п’ятниця з 8.00 – 15.00
  • Прийом донорів (запис донорів)  – середа, четвер  з 8.00 – 15.00

За бажанням донора видаються результати обстеження:

  • на наявність антитіл до ВІЛ та вірусного гепатиту C, маркеру вірусного гепатиту B (HBsAq);
  • антитіл до Treponema pallidum (сифіліс);
  • довідка про групу крові та резус-незалежність.

За довідками звертатись за телефоном: (05136) 5-90-03.

Важливо! Заздалегідь зателефонувати для запису на прийом донорів. Обов’язково потрібно взяти з собою документ, що посвідчує особу. Також у пригоді стане застосунок «Дія».

Які види здавання крові існують?

Найпоширеніший спосіб — здавання цільної крові. Її беруть із вени на руці. Середня норма — 450 мл за один раз. Але можна здавати і не цільну кров, а  її компоненти. Наприклад, плазму — таку процедуру називають плазмаферезом, або тромбоцити — тоді це тромбоцитаферез. Процес вилучення плазми займає близько 40 хвилин, забір крові — близько 10 хвилин.

Здавати кров узагалі безпечно?

Безпечно і навіть корисно. На сьогодні донорство крові — абсолютно безпечна процедура. Для взяття крові використовують лише одноразові та стерильні системи, індивідуальні для кожного донора.

Що робити до здачі крові

  • За три дні до донації відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину а також ліків.
  • Намагайтеся обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі напередодні та в день здачі крові.
  • Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
  • Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).
  • Не вживайте алкоголь за 48 годин до донації.
  • Не паліть за 2 години до донації.

Важливо! Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання. Під час здачі крові повідомте персонал, якщо ви почуваєте себе недобре. Обов’язково повідомляйте лікаря про можливі ускладнення під час здавання.

Що робити після здачі крові

  • відпочиньте протягом 10 хвилин;
  • з’їжте легку їжу та випийте солодкий чай;
  • протягом 2-3 годин не піднімайте нічого важкого рукою, з якою брали кров;
  • старайтесь уникати інтенсивних фізичних навантажень протягом наступних 12 годин;
  • не вживайте алкогольні напої раніше ніж через 8 годин;
  • вживайте підвищену кількість рідини протягом двох діб;
  • приходьте ще раз здати кров через відновний термін: після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров. ​

Чоловікам рекомендовано здавати кров не частіше 5 разів на рік, жінкам – 4 разів на рік.

Якщо ви відчули запаморочення, зверніться до медичного персоналу. Найпростіший спосіб допомогти собі – лягти і підняти ноги вище голови або сісти і опустити голову між колін. Не намагайтеся одразу йти чи керувати машиною, якщо у вас паморочиться голова.

Чи я щось отримаю за те, що здам кров?

У день здавання крові донор отримає сніданок, чай та печиво та обід за рахунок коштів медзакладу, що здійснює взяття крові. Або ж лікарня відшкодовує донору вартість таких наборів харчування готівкою. Після здачі крові ви також отримайте 200 г соку, мінеральну негазовану воду, 100 г шоколаду.

Крім цього, ви маєте право на додаткові пільги. Наприклад, у день здавання крові можете розраховувати на оплачуваний вихідний, незалежно від того, працюєте у державній чи приватній компанії. А донорів-студентів звільняються від занять. Військовослужбовці строкової служби та курсанти закладів військової освіти звільняються від несення нарядів, вахт та інших форм служби.

Підставою для звільнення від роботи є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження чи донації крові.

Які є протипоказання і обмеження? Є два види протипоказань — тимчасові та абсолютні.

Наприклад, критичні дні у жінок є підставою для тимчасової відмови у здаванні крові (5 днів). Також має минути певний час після проколювання вуха чи видалення зуба.

Звісно, заборонено здавати кров тим, хто має певні захворювання, наприклад, туберкульоз чи гастрит.

Чи потрібно буде здавати аналізи?

Вам обов’язково визначать групу крові та резус-фактор; перевірять, чи дані загального аналізу крові (гемоглобін, лейкоцити, еритроцити, ШОЕ і ін.) у нормі; а також візьмуть маркери збудників гемотрансмісивних інфекцій (таких, що передаються з кров’ю): вірусів імунодефіциту людини, гепатитів В і С, збудника сифілісу.

Хто такі «заслужені донори» в Україні? Якщо процедура здавання крові вам сподобається і ви повторите її 100 разів — отримаєте звання Почесного або Заслуженого донора України з відповідною відзнакою та додатковими пільгами. Як-от, наприклад,  безкоштовне протезування зубів, 50%-ва знижка на ліки чи пільгова позика на будівництво житла. Донорам, які безоплатно здали кров та (або) її компоненти два рази протягом року:

  • надається допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з захворюванням виплачується у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати донора незалежно від стажу роботи. Така пільга цим донорам надається протягом року після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості.
  • учням професійних навчально-виховних, студентам вищих навчальних закладів, надається право на одержання грошової допомоги у розмірі 25 відсотків встановленої у навчальному закладі стипендії протягом шести місяців після здачі крові та (або) її компонентів у зазначеній кількості. Виплата такої грошової допомоги здійснюється за місцем навчання донора.
  • мають право першочергового придбання путівок для санаторно-курортного лікування за місцем роботи або навчання та першочергового лікування в закладах охорони здоров’я, що перебувають у державній власності.

Робіть донації регулярно та залишайтеся здоровими!

Джерело

Новини України