Чи справді США просили Україну не атакувати російські НПЗ: експерт пояснив, чому це не має сенсу

За повідомленням Financial Times, США закликали Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи через побоювання значного зростання світових цін на нафту. Так, за останній час сировина зросла у ціні на 15%. Це нібито призвело до підвищення вартості палива в США якраз у той момент, коли президент Джо Байден веде свою передвиборчу кампанію.

З економічного погляду, для світового ринку нинішні удари України по російських нафтопереробних заводах, які призвели до певної втрати потужностей у нафтовому секторі, незначні. Це ніяк не впливає на виробництво нафти. Таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

«Виробництво і постачання Росією на світові ринки безпосередньо нафти за останній місяць не скорочувалось. Воно відбулося раніше, через дію міжнародних санкції. Потім ринок збалансувався.

Загалом на напруження на світовому нафтовому ринку впливає те, що відбувається в арабських країнах, передусім у Саудівській Аравії, і в протоках, наприклад, піратські дії хуситів.

Ще один фактор – вибори в Америці. Ціна саме на американському ринку зростає через те, що зупинились на планові ремонти ціла низка НПЗ. З іншого боку, переважно власники цих заводів – республіканці, які можуть навмисно розвивати цю ситуацію, щоб під вибори трохи підвищувати ціну на пальне і зупиняти на ремонт свої НПЗ. Крім того, резерви, стратегічні запаси нафти в Америці трохи зменшились, але це нормальна ситуація, потім вони почнуть зростати.

Через усі ці загрози ринок грає на підвищення ціни, щоб потім заробити прибутки, коли навпаки резерви почнуть зростати і ціна на пальне в Америці почне падати. Це ціла купа факторів, які впливають з різних сторін на підвищення і зниження цін на нафту, на підвищення і зниження цін на пальне в світі чи в Америці. Український вклад у цю величезну гру геополітичних гравців і передвиборчої кампанії у США може бути близько 1%.

Що дійсно скоротилося у Росії, так це їхні можливості переробки нафтопродуктів і відповідно постачання палива як у середині Росії, так і на світовий ринок. Саме через це з 1 березня влада РФ заборонила експорт бензину, обмеження діятимуть пів року. Але це не впливає на американський ринок нафти і пального. Першочергово на американське ціноутворення впливають ті фактори, які я вже перелічив раніше. Водночас зовсім скоро ціна на пальне та нафту стабілізується.

Поява таких заяв у західній пресі, можливо, є частиною певної гри, мовляв, перед американськими виборами має бути тиша. Але це навряд чи офіційна позиція США. Так чи інакше, ми маємо продовжувати робити те, що і робимо, і тільки нарощувати наші атаки», – зазначив Олег Гетьман.

Джерело

Новини України