Батареї будуть холодними. Українцям достроково відключать тепло: кому вже почали

В Україні можуть достроково завершити опалювальний сезон – до кінця березня. Причина – потепління. При цьому, наприклад, у Харкові вже оголосили, що з 19 березня тимчасово відключатимуть мешканцям міста тепло.

Про плановане дострокове завершення опалювального сезону повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов. Він нагадав: зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня.

«Але цього року з огляду на плюсову температуру це відбудеться наприкінці березня», – сказав Чернишов.

При цьому, наголосив він, Україна спокійно пережила зиму. Зокрема, тому що:

  • було враховано уроки 2022 року, коли восени Росія почала проводити масові атаки на енергоінфраструктуру країни;
  • було проведено відповідну підготовку.

«Наша енергосистема дуже надійна. Але це не означає, що росіяни не намагалися атакувати нашу інфраструктуру щодня», – визнав Чернишов.

У Харкові короткочасно відключатимуть тепло

Водночас у Харкові з 19 березня тимчасово відключатимуть тепло мешканцям міста. Причин цього у «Харківських теплових мережах» назвали дві:

  • потепління;
  • «доручення заступника Керівника Офісу Президента України з приводу того, що виробникам теплової енергії слід не допускати перегріву».

«Відсьогодні на всіх джерелах теплопостачання КП «Харківські теплові мережі» вводиться режим дискретного регулювання опалення, з прив’язкою до температури зовнішнього повітря та погодних умов. Тобто короткочасним припиненням подачі тепла в будівлі харківʼян», – повідомили в організації.

Українцям «відрізають» тепло за чужі борги

У Дніпрі боржникам почали відключати тепло – зокрема, КП «Теплоенерго» припинило його подавати до одного з будинків, загальна заборгованість мешканців якого складає 538 тис. грн. При цьому частина квартир сумлінно оплачувала послугу та боргів не має – проте від тепла їх також відрізали. Втім, цю проблему комунальники обіцяють вирішити.

За словами представників «Теплоенерго», всього у будинку 14 квартир. І «деякі абоненти не платили за опалення все життя».

«На підставі ухвалених змін, після проведення інформаційної кампанії та роз’яснювальної роботи зі споживачами, розпочало відключення будинків-боржників. … Ми неодноразово намагались поспілкуватися із мешканцями. Нагадували про договори щодо реструктуризації. Наші оголошення не раз тут зривали», – розповів директор комунального підприємства.

Тепер у будинку встановили технологічну пломбу. Тому «навіть якщо її вирішать зірвати мешканці, тепло не подаватиметься».

Як повідомляв OBOZ.UA, компанія-постачальник електроенергії Yasno 29 січня почала відключати світло боржникам. Обіцяють першими «відрізати» злісних неплатників, а також заздалегідь попереджати про це щонайменше за 10 робочих днів.

Джерело

Новини України