Розкрито схему розповсюдження фальшивок в Україні: куди потрапили підроблені гривні 

В Україні в більшості матеріалів судових справ за статтею 199 ККУ (виготовлення, зберігання, збут підроблених грошей) йдеться про невеликі суми. При тому найчастіше в суди потрапляють справи проте дрібних фальшивомонетників, які вже мали судимості. Для збуту вони найчастіше купують техніку на OLX, товари на стихійних ринках, в невеликих магазинах.

Наприклад, як йдеться в матеріалах справи 11-кп/807/425/24 в Запоріжжі та області двоє раніше судимих чоловіків власними силами змогли розповсюдити фальшиві гривні і в своєму, і в сусідньому містах. Слідством було встановлено відносно невеликі суми фальшивих гривень, якими за один раз користувались фальшивомонетники.

Серед каналів розповсюдження:

оголошення в OLX. Знайомий фальшивимонетників, який без дозволу взяв у них фальшиві гроші, придбав за них копіювальну техніку «Епсон» L800 та сканера «Епсон» V330. Оголошення про продаж техніки він побачив на OLX;

громадський транспорт. Водії не мають можливості ретельно розгледіти купюри, гроші в маршрутках і автобусах приймають під час руху. Тому через громадський транспорт можуть легко розповсюджувати фальшиві гривні;

стихійна торгівля та невеликі магазини. Злочинці також використовували фальшивки для купівлі продуктів, одягу в невеликих магазинах та в стихійних місцях торгівлі. Наприклад, в одному з магазинів за фальшиві гривні придбали «одну пляшку горілки «Гриндей» 0,5 л, твердий сир та ковбасу «Московська».

Шахраї використовують купюри двох номіналів: 500 та 200 грн. Це підтверджує і статистика НБУ, і асортимент онлайн-магазинів. Купюри потрапляють у громадський транспорт, у кіоски, магазини, на ринки. Під час спроби легалізувати гроші найчастіше й попадаються фальшивомонетники.

Саме тому замість того, щоби самостійно використовувати надруковані купюри, злочинці їх продають. Самостійно позбавитися великої кількості фальшивок практично неможливо. Їх не приймуть у жодній із кас, ними неможливо розплатитися в жодному з великих магазинів.

Як раніше писав OBOZ.UA, в Україні банки масово блокують картки без попередження. Клієнт зауважує, що доступ до його рахунку обмежений, вже після блокування. Заблокувати картку можуть навіть за неоновлені дані про себе, якщо було накладено арешт виконавчою службою (через несплачені аліменти, невиконане судове рішення, прострочені штрафи тощо), або якщо фізична особа не зможе довести законне походження коштів.

Джерело

Новини України