Велика Британія готова передати Україні російські гроші: міністр Кемерон розкрив механізм

Велика Британія готова передати Україні заморожені активи Центробанку Росії – причому саме активи, а не доходи від них, як це планує зробити ЄС. Передбачається, що гроші будуть передані у форматі позики, яку в майбутньому потрібно буде повернути. Проте робитиме це не Україна, а сама Росія, яка в майбутньому повинна буде виплачувати репарації за розв’язану війну.

Про це повідомив міністр закордонних справ Британії Девід Кемерон, передає The Guardian. Він зазначив: таким чином російські активи будуть використані як гарантія того, що сама ж Росія виплатить репарації.

Йдеться про ймовірну суму близько 25 млрд фунтів стерлінгів (майже $32 млрд). Втім, офіційні цифри поки що не були оприлюднені. У ЄС, для порівняння, заморожено близько $280 млрд, проте там поки що виступають проти їхньої конфіскації.

«Існує можливість використовувати щось на кшталт синдикованого кредиту або облігації, яка використовує заморожені російські активи як гарантію, що ми повернемо їх, коли Росія виплатить репарації. Це може бути найкращий спосіб передати ці гроші українцям», – сказав Кемерон.

При цьому Кемерон наголосив: на його думку, передача Україні російських грошей не підірве репутацію Великої Британії. Водночас, наголошують автори матеріалу, реалізація цього плану може дуже допомогти самій Україні – особливо «якщо Конгрес США продовжить блокувати надання їй допомоги». Адже таким чином країна отримає нове джерело коштів для:

  • закупівлі озброєнь;
  • фінансування бюджетного дефіциту

G7 не може домовитися про конфіскацію російських грошей для України

Заява Кемерона пролунала після того, як стало відомо, що серед країн «Великої сімки» (G7) точаться суперечки щодо використання заморожених 280 млрд доларів центрального банку РФ для допомоги Україні. Так:

  • за повну конфіскацію активів виступають США та Британія;
  • найзатятіші противники цієї ідеї – Франція і Німеччина, які стурбовані можливою відповіддю Росії на конфіскацію.

Критики ідеї впевнені: конфіскація матиме сильний негативний вплив на фінансову стабільність ЄС і статус євро як резервної валюти. Небезпека, як стверджується, полягає в тому, що такий крок створить небезпечний прецедент, який спонукатиме інші країни уникати зберігання своїх резервів у західних валютах, пояснили ситуацію аналітики Bloomberg.

Конфіскація активів Росії може виявитися законною

Тим часом група експертів з міжнародного права підтримала ідею конфіскації заморожених активів російського Центробанку, які складають близько 280 млрд доларів. Передбачається, що ці кошти можна буде використати як компенсацію за шкоду, завдану Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Експерти стверджують, що конфіскація була б законною з погляду міжнародного права, оскільки Росія порушила його фундаментальні норми. Насамперед принцип недоторканності територіальної цілісності та суверенітету України.

За даними Bloomberg, висновок підписали 10 відомих юристів і дипломатів зі США, Великої Британії, країн ЄС та Японії, зокрема колишній радник з правових питань Держдепартаменту США при адміністрації Барака Обами Гарольд Хонджу Кох і колишній стратегічний консультант адміністрації Джо Байдена Філіп Зеліков.

Попри те, що аналіз був запрошений зацікавленими урядами, зокрема деякими членами «Великої сімки», автори окремо вказали: «Ніхто з нас не діє від імені спонсорів чи клієнтів». Втім у листі йдеться про те, що Кох справді представляє Україну в деяких міжнародних трибуналах.

Як повідомляв OBOZ.UA, зі свого боку, Україна просить іноземні держави та їхню владу посилити санкції проти Росії, а також провести конфіскацію її активів. Відповідну постанову №11019 ухвалили у Верховній Раді.

Джерело

Новини України