«Зараз час, коли визначається шлях Європи»: Зеленський виступив на відкритті саміту в Тирані. Відео

Президент України Володимир Зеленський виступив на відкритті саміту «Україна – Південно-Східна Європа». Під час виступу глава держави наголосив, що саме зараз визначається шлях Європи щонайменше на кілька поколінь і всі країни мають проявити свою гідність, та не залишатися осторонь подій в Україні.

Відповідне відео опублікували в YouTube-каналі Офісу президента. Зеленський зазначив, що в Україні наразі діє близько 500 оборонних компаній, проте наших військових ресурсів буде недостатньо, щоб подолати Росію.

Тому президент закликав європейські країни долучитися до відновлення миру та наголосив, що Україна зацікавлена у спільному оборонному виробництві з партнерами.

«Зараз час, коли визначається шлях Європи щонайменше на кілька поколінь. Наше бачення Європи та життя в усіх її регіонах базується на принципі гідності. Однакової гідності кожної країни. Не може бути «Європи різних гідностей», коли хтось заслуговує на безпеку й мир, а когось ігнорують, коли хтось заслуговує на інтеграцію в союзи та альянси, а хтось нібито повинен залишитися за бортом і чогось чекати.

Європейський Союз і НАТО забезпечили для Європи найдовшу та найбільш надійну епоху безпеки та економічного розвитку. І ми всі однаково гідні бути частиною європейської та євроатлантичної спільнот.

Так само як кожен заслуговує на мир, кожен може долучитися до відновлення миру. Ми запрошуємо нації світу взяти участь у першому Глобальному саміті миру.

Ми пишаємося тим, що в Україні працює близько 500 оборонних компаній. Але цього недостатньо, щоб перемогти Путіна. І ми зацікавлені у спільному виробництві з усіма партнерами», – повідомив президент у своєму Telegram-каналі.

Як повідомляв OBOZ.UA, у середу, 28 лютого, президент України Володимир Зеленський з неанонсованим візитом прибув до Албанії. Мета поїздки – оборонна та політична співпраця між країнами, підтримка Формули миру та робота над безпековими угодами.

Джерело

Новини України