Польща відмовилася від переговорів з Україною на кордоні, який блокують самі поляки: буде зустріч у Варшаві

Україна та Польща проведуть переговори через блокаду польськими фермерами кордону. Зустріч заплановано на 28 березня у Варшаві. Участь у ній візьмуть представники урядів країн. При цьому від проведення переговорів на кордоні польська влада відмовилася.

Про це повідомив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, передає Onet. Зазначається: на кордоні, який блокують поляки, проводити переговори влада цієї країни відмовилась, оскільки вважає, що вони матимуть символічний характер.

«Краще проводити ці перемовини на технічному рівні, щоб урядова зустріч мала не символічну цінність – адже нам не треба символізму у відносинах. Весь світ бачить, наскільки ми рішуче налаштовані допомагати Україні, і немає потреби у подальших яскравих жестах солідарності», – сказав Туск.

При цьому він наголосив: зустріч заплановано на 28 березня у Варшаві. Прем’єр-міністр зазначив, що для вирішення питання «потрібні конкретні пропозиції щодо ринку та сільського господарства», що, за його словами, потребує важкої роботи.

Поляки наполягають на вирішенні питання на своїх умовах

При цьому польський прем’єр наголосив: для пошуку вирішення ситуації потрібні технічні переговори на рівні ЄС. І для цього він має намір провести зустріч із президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн – щоб обговорити зміни в умовах торгівлі з Україною.

Втім Туск зазначив: Польща бачить вирішення питання у задоволенні її інтересів. Чого, за його словами, добиватиметься як від України, так і ЄС.

«Хочу запевнити вас, що переговори з Україною продовжуються. У нас хороші відносини, хоч і є різниця в інтересах. … Ми переконуватимемо і Київ, і Брюссель погодитися з польською точкою зору на ситуацію. … Ми попередили про загрозу, пов’язану з лібералізацією торгівлі з Україною. Польща має захищати свій ринок», – резюмував він.

Польща отримує від України набагато більше, ніж віддає

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев («Слуга народу») зазначив: блокуючи кордон, поляки «стріляють собі в ногу» – адже у 2023 році Польща експортувала в Україну товарів на суму 12,3 млрд доларів, а імпортувала з України на 6,6 млрд доларів.

«За даними польського «держстату», у 2023 році на Україну припадало 3,2% всього товарного експорту з Польщі. За цим показником ми були на 7-му місці серед торгівельних партнерів, обігнавши США й таких членів ЄС, як Іспанія, Словаччина, Угорщина. Водночас динаміка зростання польського експорту в Україну у 2023 році була найбільшою, якщо брати першу десятку країн, що є найбільшими торгівельними партнерами», – підкреслив нардеп.

Ба більше, зазначив він, фактичний баланс торгівлі з Польщею для України є набагато негативнішим, ніж це видно за офіційною статистикою – «через заниження імпорту». Тоді як Україна для Польщі, «за даними їхньої статистики, є більшим партнером як країна-імпортер».

«У випадку з блокуванням автомобільних митних переходів – це реальний постріл собі в ногу. Бо наша двостороння торгівля загалом і так є вигіднішою для Польщі, тим більше за умови чинних асиметричних обмежень на наш аграрний експорт (де ми вже погодилися на компроміси)», – констатував нардеп.

Поляки ризикують залишитись без роботи

Водночас міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський попередив фермерів, що протестують на кордоні з Україною, що повне закриття кордону може обернутися проти них самих. Зокрема, результатом цього може стати:

  • зупинення польського експорту товарів до України;
  • втрата багатьох робочих місць.

Як повідомляв OBOZ.UA, зі свого боку, генконсулка Польщі у Львові Еліза Дзвонкевич перепросила українців за дії поляків на кордоні, назвавши це ганьбою. При цьому вона згадала про події Варшавського повстання, зазначивши: раніше вважала, що лише росіяни, які тоді відмовили у посадці літакам союзників з допомогою для Варшави, «можуть спокійно дивитися, як спливає кров’ю інша нація».

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України