Коханий помер від СНІДу, а він хотів одружитися з кішкою. 7 цікавих фактів про легенду світу моди Карла Лагерфельда

«Імператор модної індустрії», «людина-оркестр», «великий інтерпретатор», «живе втілення пристрасті»… Як тільки не називали у ЗМІ німецького кутюр’є Карла Лагерфельда, який перевернув світ моди, надихаючись людьми, літературою, архітектурою, попкультурою і… своєю кішкою Шупетт. Він присвятив роботі 65 років: творив невтомно вдень і вночі, бо ж мав що «сказати» своїми колекціями.

У вівторок, 19 лютого 2019 року, весь світ сколихнула новина про раптову смерть дизайнера. У 85 життя Карла обірвалося внаслідок раку підшлункової залози. OBOZ.UA згадує цікаві факти, які відкриють для вас нові грані його особистості.

1. Не планував бути дизайнером

Карл народився в Гамбурзі, в заможній сім’ї, і всього-на-всього у 4 роки заявив батькам, що самостійно добиратиме одяг для своїх образів. У 14 він переїхав до Парижа, де здобув освіту в школі при Синдикату високої моди. Далі хлопець, ймовірно, задля вираження своєї невичерпної творчості, певний час працював ілюстратором. Однак у 21-річному віці його життя круто змінилося. Він на Міжнародній премії Woolmark продемонстрував свій ескіз пальто, й виборов перше місце. Це поклало початок його великому майбутньому.

2. Вніс цікаві нотки у стилі модних брендів

Карл співпрацював із такими модними гігантами як Fendi, Chloé, Jean Patou, H&M, Hogan та Macy’s, а також тривалий час був головним дизайнером і креативним директором фешн-дому Chanel. Його ідеї доволі часто осучаснювали дещо застарілі концепції брендів.

Так, для модного Будинку Chloé кутюр’є випустив низку колекцій, характерні риси яких – любов до історичної цитати, спонтанність і жвавість. А для Chanel він переосмислив класичні моделі: додав новий крій, незвичайні деталі, зухвалість та сексуальність. Паралельно з цим чоловік створив власний бренд, Karl Lagerfeld, куди вклав свою любов до чорного кольору й до надлишку аксесуарів. До слова, після смерті Карла власником його бренду стали G-III Apparel Group, які раніше викупили акції DKNY, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Sonia Rykiel та Vilebrequin.

3. Створював найвидовищніші покази в історії моди

Лагерфельд ніколи не шкодував коштів на яскраве, незабутнє представлення своїх колекцій. У 2018 році він декорував подіум 35-метровим механічним ракетним кораблем. А у 2014-му шокував гостей модного показу імітацією супермаркету, де було виставлено понад 500 продуктів із логотипом Chanel (килими, цукерки, бензопили, кетчуп тощо). Ще варто згадати показ 2010 року: маестро імпортував зі Швеції величезну купу снігу й льоду, аби створити айсберг вагою 265 тонн.

Як ви вже зрозуміли, кінематографічне бачення Карла перетворило французький подіум на живе мистецтво.

4. Любив провокативні шоу

Карл неодноразово влаштовував на подіумі покази, що потрапляли у гучні скандали. Так, у 1993 році він для демонстрації колекції Fendi покликав стриптизерок і порноакторку Моану Поцці. Побачивши це, головна редакторка американського Vogue Анна Вінтур (попри властиву їй стриманість) покинула шоу до його завершення.

Згадаймо ще один випадок. У 1994 році, на паризькому показі мод Chanel, манекенниця Клаудія Шиффер вийшла на подіум у сукні, верх якої розписаний рядками із Корану. Дизайн, звісно ж, вигадав Лагерфельд. Це розлютило мусульман: ті у ЗМІ назвали корсет «satanic breasts» (з англ. – «сатанинські груди») та закликали бойкотувати Chanel. Отож, дому моди довелося спалити скандальне вбрання, а також перепросити за непорозуміння.

5. Фірмовий стиль одягу Карла – наслідок комплексів

Сонцезахисні окуляри, безпалі рукавички, чорний костюм, біла сорочка й довге біляве волосся – це основні «фішки» стилю Лагерфельда. І далеко не всі з них були «суто задля краси».

Чоловік певний час комплексував через свою вагу. Відтак, аби носити улюблені костюми від дизайнера Еді Слімана, схуд на понад 40 кілограмів. Рукавички Карл носив через дитячу травму: колись його мама часто казала, що той має «жахливі руки». А як щодо волосся? Дизайнеру не подобалися пухнасті й кучеряві від природи пасма, тож він зачісував їх назад.

Окуляри – теж не просто аксесуар. У них чоловік протягом 51 року з’являвся на fashion-заходах (у приміщенні й на вулиці; вдень та вночі). Чому? Задля захисту очей… У юності Карл відпочивав у клубі з подругою. На ньому були окуляри з лінзами для короткозорих. Далі підійшов хлопець красуні, і вдарив дизайнера склянкою в обличчя. «Тоді я зрозумів, що мої очі – найцінніше, що маю. Тому й не виходжу з дому без окулярів», – зізнався Лагерфельд в одному з інтерв’ю.

6. За все життя зміг покохати лише раз

Єдиним справжнім коханням Лагерфельда був французький денді, представник джетсету і коханець Іва Сен-Лорана – Жак де Башер. Пара була разом із 1971 до 1989 року, аж доки життя 38-річного Жака не обірвалося через СНІД. Відтоді Карл жив у своєму розкішному маєтку сам. Не мав ані інтрижок, ані серйозних стосунків. Він пообіцяв своєму партнеру, що лежав на смертному одрі, зберігати вірність, й дотримався слова!

7. Кішка стала його спадкоємицею

У 2011 році Карл Лагерфельд придбав у французької моделі Батиста Джіабіконі бірманську кішку, й назвав її Шупетт. Ця тваринка стала не просто домашньою улюбленицею дизайнера, а й комерційним символом (її зображення використовували для декорування брелоків, чохлів, сумок тощо). Карл постійно брав її для мандрівок у приватних літаках, давав їжу винятково у порцеляновому посуді й навіть наймав для неї особистих покоївок. «Ніколи не думав, що настільки закохаюся в кішку. Шкода, що наразі немає шлюбів між тваринами й людьми», – без іронії сказав дизайнер виданню Vanity Fair.

Карл завчасно подбав про те, щоб Шупетт після його смерті ні в чому собі не відмовляла. Чоловік заповів їй 200 мільйонів доларів. Проте кішка й досі не отримала їх, оскільки юристи ведуть роботу над мережею активів і заборгованостей Карла. Зараз про пухнасту красуню дбає колишня економка дизайнера – Франсуаза Какот. Вона ж паралельно веде Instagram-сторінку кішки, на яку підписалося понад 250 тисяч користувачів.

Раніше OBOZ.UA писав про те, хто з українок співпрацював із легендарним модельєром Карлом Лагерфельдом.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України