Блузки, зшиті з трусів, та дефіцитні джинси: якою насправді була мода в СРСР. Фото

В СРСР, країні ракет і дефіциту, про моду говорили мало. Радянські жінки були надто зайняті роботою та побутом, щоб звертати увагу на буржуазно-міщанські нахили – принаймні, так вважала партія. Оскільки «совєти» пропагували рівність (доволі умовну, бо партійна номенклатура була все ж «рівнішою»), текстильна промисловість працювала над виготовленням одноманітних речей однакових фасонів.

За часів пізнього дефіциту ситуація в магазинах була не найкращою, але що таке дефіцит в порівнянні з природною тягою до естетики і краси? Тож в хід йшли підручні матеріали: штори, старий одяг чи інколи навіть білизна. Якою була мода в СРСР – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Спекулянти, перекупники і «сам собі кравець»

Люди радянської епохи вдавалися до різних хитрощів, щоби справити враження своїм вбранням: зверталися до кравців, перекупників чи спекулянтів. Найкреативніші самі намагалися зшити одяг з підручних матеріалів, щоб хоч трохи виділитися з маси.

Варто зазначити, кравці були майже на вагу золота, а черги до них тяглися місяцями. І поки партійна номенклатура обслуговувалася у спеціальних ательє – одне з яких було, наприклад, на Хрещатику і мало назву «Клуб кравчинь», куди входили дружини офіцерів, – прості радянські люди шили і перешивали речі вдома.

Цікаво, що за копіювання одягу з модних західних журналів, кравці брали від 50 до 100 карбованців, при тому, що середня зарплата в СРСР становила 120-150 карбованців.

Джинси в СРСР

Джинси стали символом незалежності, самовираження та – куди ж без нього – дефіциту. Джинси в СРСР вперше заявили про себе у 1957 році на Фестивалі молоді та студентів. Радянських людей не одразу, але охопила епоха деніму.

Довгий час джинси залишалися головним трендом, трохи змінюючи форму – від кльошу до «бананів».

А от придбати джинси – це вже справжній квест. За захмарно завищену ціну їх купували у спекулянтів, вимінювали в іноземців та моряків або й намагалися пошити самотужки з наявних тканин.

Старі речі

І знову про дефіцит. Оскільки придбати якісну тканину було важко, деякі майстрині примудрялися перешивати на блузки куплені в магазині труси величезних розмірів.

Потім в моду увійшли картаті сорочки, і рукодільниці почали перешивати старі батьківські речі на яскраві сукні.

Офіцерам видавали вовняну однотонну тканину – «костюмку», а жінки з її відрізів шили «спідниці-олівці».

Пакет замість сумочки

Придбати якісну сумку було завданням із зірочкою, тому в хід знову пішла народна креативність. Одним з модних трендів СРСР стали поліетиленові пакети зі строкатими принтами. І якщо у пострадянські роки цих пакетів було стільки, що доводилося виділяти окрему шухляду на «пакет з пакетами», в епоху пізнього дефіциту поліетилен також вважався розкішшю.

Розповідають, що яскраві пакети навіть дарували на свята і дбайливо берегли, а розірваний поліетилен склеювали скотчем.

Смугасті гетри – тренд СРСР

Коли з-під залізної завіси на терени СРСР проникли відеокасети з уроками аеробіки американської актриси Джейн Фонди, всі радянські жінки захотіли мати смугасті гетри.

Раніше OBOZ.UA розповідав про 10 «винаходів» вчених СРСР, які нахабно скопіювали в Заходу.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело

Новини України