Охоронці у супермаркетах порушують права українців: що їм заборонено робити

Найчастіше охоронці у супермаркетах та магазинах працюють у них за наймом від інших компаній – а тому не представляють ці заклади. Відповідно, вони й не мають права змушувати покупців платити за зіпсований товар. Якщо ж вони все ж таки роблять це, то грубо порушують законодавство. Що є причиною виклику поліції.

Про це повідомили експерти «Захисту прав споживачів». Вони зазначили: щодо товарів покупцям завжди слід розмовляти лише з продавцями магазину.

«Охоронці не мають права говорити, що тобі робити з товарами — часто вони не представляють магазин. Якщо змушують сплатити зіпсований товар, це грубе порушення багатьох статей Закону України «Про захист прав споживачів». Тому можна звертатися до правоохоронних органів», – йдеться у повідомленні. .

Потрібно вимагати перегляду відео з камер спостереження

При цьому наголошується: у подібній ситуації покупцю варто активно намагатися довести свою невинуватість. Зокрема, вимагати перегляду відео з камер спостереження.

Втім, визнається, це може не привести до бажаного результату. У такому разі експерти радять викликати поліцію.

Як супермаркети хитрують із акційними товарами

Водночас, зазначається, супермаркети та магазини мають обмінювати та приймати назад непродовольчі товари, навіть якщо ті були продані по акції. Якщо ж торгова точка робить позначку на кшталт «акційний товар поверненню та обміну не підлягає» або подібну, то діє всупереч чинному законодавству.

Як пояснили експерти, «споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний», якщо товар не задовольнив його за низкою ознак.

Такими, зокрема, є форма та габарити. А також:

  • фасон;
  • колір;
  • розмір;
  • інші причини, через які товар не може бути використаний за призначенням.

«Покупці роблять покупки, не зважаючи на звичний напис «Акційний товар поверненню й обміну не підлягає». Проте варто зазначити, що така позначка суперечить нормам чинного законодавства. Споживач має право на обмін товару належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем», – йдеться в повідомленні.

ППри цьому наголошується: обмін товару належної якості здійснюється за дотримання низки умов. Зокрема, якщо він не використовувався та збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, а також:

  • пломби;
  • ярлики;
  • розрахунковий документ, виданий споживачеві разом із проданим товаром.

Втім, зазначають експерти, вищезазначене не стосується переліку товарів, які не підлягають обміну (поверненню) на підставах, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 19.03.1994 р. №172. До їх списку, серед іншого, входять:

  • парфюмерно-косметичні вироби;
  • пір’яно-пухові вироби;
  • дитячі іграшки м’які;
  • зубні щітки;
  • апарати для гоління.

Як повідомляв OBOZ.UA, також супермаркети та магазини нерідко проводять дрібні «махінації» з вартістю товарів. Роблять вони це заради того, щоб отримати від українців більше грошей. Для цього, зокрема, там спеціально встановлюють такі ціни, щоб не віддавати покупцям всю решту.

Джерело

Новини України