Мокрий сніг та дощ, подекуди до 15 градусів морозу: синоптики дали прогноз погоди на п’ятницю, 9 лютого

До України вже  9 лютого прийдуть короткочасні морози. Найхолодніше буде у Чернігівській, Сумській та Харківській областях.

Про це повідомили в Укргідрометцентрі. За прогнозами синоптиків, 9 лютого в Україні очікуються дощ і мокрий сніг скрізь, крім півдня. У Карпатах та на Закарпатті значні опади, у північній частині на дорогах ожеледиця.

У північній та східній частинах вночі від 2° тепла до 3° морозу, вдень від 1° морозу до 5° тепла, на решті території вночі 0-6° тепла, вдень +6-12°.

В Одеській області та в Криму до +16°. Вітер південно-східний та східний, 7-12 м/с. В Карпатах місцями пориви 15-20 м/с.

У Києві вночі буде 0°…-2°C, мокрий сніг. Вдень очікується 0°…+2°C, мокрий сніг, вітер південно-східний, 7-12 м/с.

Окремо Укргідрометцентр видав попередження про небезпечні метеорологічні явища 9 лютого у північній частині. Мається на увазі ожеледиця на дорогах, фахівці зазначили, що явищам надано І рівень небезпечності (жовтий). 

Також попереджають про небезпечні гідрологічні явища – зростання рівня води. Пiдвищення рiвнiв води з I та II рiвнями небезпеки (жовтий та помаранчевий відповідно) очікують до 12 лютого включно. 

Синоптики вважають, що на бiльшостi рiчок Закарпаття рівень води може зрости на 1-1,5 м з виходом води на заплаву р.Латориця-м.Мукачево та м.Чоп, р.Стара-с.Зняцьово, р.Уж-с.Зарiчево та м.Ужгород.

На річці Тиса вода зросте на 2-3 м з виходом на заплаву біля м.Рахiв, м.Тячiв, м.Хуст, у нижнiй течiї р. Теребля можливе часткове затоплення окремих ділянок у смт Буштино Тячівського району.

У нижнiй течiї р. Боржава зростання на 1-1,2 м з утриманням та збiльшенням шару води на заплавi; можливе часткове затоплення присадибних дiлянок, сільськогосподарських угідь ряду сіл та автодоріг у Хустському, Берегівському районах.

Продовжуватиметься підвищення рівнів води на ділянці Верхнього Дніпра Неданчичі-Дніпровське, пригирловій ділянці Прип’яті (зона ЧАЕС) та річках суббасейну Десни (Київська, Чернігівська, Сумська обл.) з подальшим затопленням заплавних територій Десни біля м. Новгород-Сіверський, смт Макошине, с. Морівськ, початковим затопленням садово-дачної забудови, доріг на заплаві біля м. Чернігів, з порушенням транспортного сполучення з низкою сіл у Новгород-Сіверському, Корюківському, Ніжинському районах Чернігівської області та Шосткинському районі Сумської області та утриманням відмітки переливу дороги на притоці Десни р. Снов у Чернігівському районі Чернігівської області. 

На рiчках басейну Прип’ятi продовжиться поступовий рiст рiвнiв води до 0,5 м над поточними рiвнями, з подальшим затопленням заплав. Збережеться перевищення вiдмiток затоплення сільськогосподарських угiдь та господарських споруд в прирiчкових населених пунктах Ковельського та Камiнь-Каширського районiв Волинської областi.

Пiдвищення рiвнiв води також буде на рiчках басейну Днiстра в межах Львiвської областi (на 0,5-1,5 м), в межах Iвано-Франкiвської областi (до 1 м), мiсцями можливий вихiд води на заплаву.

І навпаки: внаслідок спустошення Каховського водосховища та входження Дніпра в старе природне русло, рівні води значно нижчі за відмітки водозаборів у Дніпропетровській, Запорізькій та Херсонській областях. Тут ІІІ рівень небезпеки (коричневий).

Як повідомляв OBOZ.UA, згідно з «прогнозом» бабака Тимка III, який проживає на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна в Зміївській громаді, весна прийде в Україну приблизно через шість тижнів.

Джерело

Новини України