Час вирішальної битви проти Орбана для Європи настав, «осиковий кілок» готовий. Чого чекати Україні від саміту ЄС?

Євросоюз готується до фінальної битви з Угорщиною, яка блокує фінансову та військову допомогу Україні. Момент істини настане 1 лютого, коли лідери 27 країн ЄС на екстреному саміті спробують переломити спротив угорського прем’єра – головного союзника Кремля в Європі.

Угорщина наполягає на тому, щоб фінансова допомога Україні, розрахована на кілька років, повинна щороку схвалюватися одноголосним рішенням усіх членів ЄС. Інші країни Євросоюзу із цим не згодні, адже в такий спосіб Орбан матиме можливість кожного року шантажувати союз, виставляючи свої вимоги, які щоразу будуть зростати.

Однак настрій у членів ЄС доволі рішучий. Основний меседж більшості заяв – угода буде заснована або на домовленості всіх 27 країн ЄС, або на «іншому механізмі». Якщо переконати Орбана не вийде, Угорщину чекають санкції Євросоюзу, деякі із запропонованих покарань безпрецедентні. Наприклад, перекриття доступу Угорщині до десятків мільярдів євро загальноєвропейських програм. У цьому випадку на неї чекає економічний шок.

Про те, чи вирішиться нарешті питання допомоги для України на саміті країн Євросоюзу, – у матеріалі OBOZ.UA.

З Угорщиною чи без неї

Наприкінці минулого року лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною про членство в Євросоюзі, але не змогли схвалити виділення масштабного пакету фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро.

Причиною стала позиція прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який залишається єдиним європейським лідером, який підтримує відносини з Володимиром Путіним і заперечує військову допомогу Заходу Україні.

Серед інших членів ЄС, які виступають за підтримку України, зростає невдоволення через таку позицію Угорщини. Мовляв, про який союз може йтися, якщо одна країна здатна постійно диктувати свою волю іншим учасникам.

Загальну думку більшості членів ЄС стосовно дій Угорщини та Орбана озвучив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, який заявив, що Європейський Союз може ухвалити рішення про виділення Україні нового пакету допомоги у розмірі 50 млрд євро і без згоди Угорщини, якщо це буде потрібно.

Туск також дещо пригрозив ще одному «кремлівцю» Європи – главі уряду Словаччини Роберту Фіцо, який часто озвучує російські наративи стосовно війни в Україні.

«В інтересах Словаччини не потрапити до політичної та моральної тіні, де опинився Віктор Орбан зі своєю пропутінською риторикою», – заявив Туск.

«Осиковий кілок» для Орбана

Здається, від політичних погроз, які Орбану вже давно байдужі, Євросоюз нарешті готовий перейти до більш радикальних економічних заходів, які угорський прем’єр розуміє значно краще.

ЄС погрожує «вдарити» по економіці Угорщини, якщо Орбан накладе вето на допомогу Україні. У документі, складеному чиновниками ЄС, викладено стратегію, за якою Брюссель планує обвалити курс угорського форинта та знизити інвестиційну привабливість Угорщини, щоб нашкодити «робочим місцям та зростанню» економіки країни. Стратегія ЄС спрямована на те, щоб налякати інвесторів, припинивши фінансування Будапешта через пакет на суму 50 млрд євро.

Угорський прем’єр відомий як цинічний політик-маніпулятор. Його не цікавить доля України та її народу, він просто намагається вдало використати ту чи іншу ситуацію шляхом шантажу та продати все це за максимальну ціну. При цьому треба зазначити, що він має розуміння межі у своєму шантажуванні. Бо усвідомлює, що терпінню країн-учасниць ЄС, які дедалі більше виступають проти нього, настає кінець. Якщо його перетнути, то більше програєш, аніж виграєш.

Зразу після появи інформації про економічні санкції з Угорщини надійшли більш позитивні новини. «Країна відкрита до використання бюджету Євросоюзу для фінансування допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро», – заявив радник та однофамілець прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Балаж Орбан підтвердив, що Будапешт надіслав до Брюсселя пропозицію, демонструючи, що не проти використання бюджету ЄС за певних умов.

Є ще варіанти

ЄС сповнений рішучості затвердити допомогу Україні на саміті 1 лютого всупереч запереченням Орбана. Для цього, крім повного відключення Угорщини від фінансування ЄС, обговорюються ще кілька варіантів.

Один – провести 50 млрд не через бюджет, а через спеціальний позабюджетний фонд Євросоюзу, гроші до якого перерахують усі, окрім Угорщини. Однак для цього будуть потрібні рішення парламентів 26 країн про виділення коштів, що затягне надання допомоги на місяці, якщо не роки.

Другий варіант – позбавити Угорщину права голосу ЄС. Це головний козир, але й він вимагає ратифікації, причому цього разу одноголосної, у решті 26 країн. Проти вже виступив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо – ще один противник допомоги Україні та санкцій проти Росії.

Візит «дружби» без відповідей

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто зі своєю командою 29 січня відвідав Україну. В Ужгороді він зустрівся з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

«Відвертий і конструктивний діалог для налагодження відносин між державами» нічого особливого не приніс, якщо, звісно, не вважати такими чергові претензії Угорщини стосовно її національної меншини у Закарпатті (передали Україні пакет «хотілок» з 15 пунктів) та заяв Сіярто про те, що його країна й надалі не буде поставляти військову допомогу Україні.

Стосовно питання про позицію Угорщини під час голосування на майбутньому саміті за пакет української допомоги, то Сіярто нічого конкретного не відповів.

Чекаємо на позитивне рішення

«На мій погляд, ситуація з європейською допомогою для України рухається у правильному напрямку. Євросоюз чітко пояснив Угорщині, що саме на неї чекає, якщо вона продовжить блокувати це рішення. Здається, Орбан зрозумів, але почекаємо безпосередньо саміту», – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

«Я сподіваюся, цього разу результати саміту для України будуть більш позитивними і рішення про виділення багаторічної фінансової допомоги буде ухвалено. Це є дуже важливим кроком для нашої країни, зважаючи на сьогоднішню непросту ситуацію. Окрім того, це ще й буде сигнал для Кремля, який сподівається, що допомога Заходу «сохне».

Що стосується візиту до України очільника угорського МЗС, то Сіярто вкотре спробував продати поступки з боку Угорщини у питанні допомоги на поступки щодо угорської національної меншини. Ті 15 пунктів, які він привіз, становлять загрозу для нашої країни. Я сподіваюся, що українська влада не піде на ці «пропозиції», бо це означатиме лише одне – створення на нашій території угорського анклаву з усіма негативними наслідками такого розвитку подій», – зазначив Володимир Огризко.

Джерело

Новини України