Тарасовими стежками: мандрівка найулюбленішими місцями Кобзаря

Вже зовсім скоро українці відзначатимуть День народження знаменитого поета. Він – незламна постать, герой, який вірив у світле майбутнє, людина, твори якого досі лунають з наших вуст.

В Україні Тарас жив недовго. Якщо докупи скласти весь час, то вийде менш ніж 15 років. Але на чужині він постійно згадував свою домівку та за можливості приїздив сюди в гості. Попри все, він зміг побувати в понад 100 українських містах та селах. Ми пропонуємо заздалегідь спланувати маршрут, щоб у святкову дату відправитися в подорож Шевченківськими місцинами.

Село Моринці, Черкаська область

Розпочати мандрівку варто з краю, де народився письменник, а також дорогою заглянути до Шевченково (раніше Кирилівка): сюди Шевченко ще хлопчиком перебрався жити разом із родиною. І, звісно, треба побувати в Будищах, де вже підлітком він проходив службу в пана Енгельгардта, та Вільшанах – місці, що стало відправною точкою у його творчості.

Дібратися до цих чотирьох населених пунктів не складе труднощів, адже вони об’єднані в Національний заповідник Батьківщина Тараса Шевченка. Рекомендуємо зайти до першої хати Кобзаря, нині там відтворено інтер’єр з його дитинства.

Прямуючи до наступного селища, зупиніться біля пам’ятника генію, а також помилуйтеся садибою батька. Вона, на жаль, не автентична, а відтворена за малюнком Кобзаря – справжня оселя згоріла. А ще зазирніть до будинку дяка, в якому майбутній поет навчався грамоти.

Качанівка, Чернігівська область

З цим місцем письменника звʼязувало безліч приємних спогадів. Він бував тут не один раз, бо Качанівка йому дуже подобалась. А ще саме тут він закохався у доньку поміщика Василя Тарновського, в якого постійно гостював. На жаль, історія кохання не мала щасливого кінця. Він хотів одружитися, але мріям не судилося збутися.

Вперше Шевченко завітав сюди в 1843 році. Ця подія відбулася після довготривалого знаходження на чужині. Востаннє ж він навідався сюди 1859-го, в надії побачити кохану, але так і не зустрівся з нею. Думаючи, що їхню розмову можна перенести на наступний раз, Тарас поїхав. Через декілька років його серце зупинилося, а плани так і не здійснилися.

Холодний яр, Черкаська область

Для нас усіх це місце асоціюється з волею та боротьбою. Тому цю локацію поет обожнював і постійно прославляв її, докоряючи землякам, що вони забули про своє минуле.

Він бував тут, окрилявся, черпав мотиви для своїх поем «Гайдамака» та «Холодний яр». Тому заїхати сюди однозначно треба. Дорогою обов’язково зверніть до села Буда, де поряд із монастирем встановлено монумент Тарасу.

Батурин, Чернігівська область

Ще одне місто, яке надихнуло поета написати відому містерію «Великий льох». Колишня гетьманська резиденція багата на історичні пам’ятки. Перша атракція, де постійно зупиняються туристи – фортеця, яка після повного знищення була відбудована лише 2008 року.

Руйнацій вона зазнала через перехід Івана Мазепи на бік шведів. Після так званої зради Петро I дуже розгнівався та наказав стерти з лиця землі все поселення. На жаль, не помилували ні жінок, ні дітей. За офіційними даними московське військо обірвало життя від 11 до 15 тисяч людей.

Будете тут, вшануйте пам’ять загиблих біля монумента Хреста. Саме звідси розпочалося відродження міста.

Березова Рудка, Полтавська область

Маленьке непримітне село, де неодноразово гостював Кобзар. Сюди він їздив до братів Закревських. Тут, в оточенні красивих пейзажів, він намалював декілька своїх знаменитих картин. Серед них портрет Анни – дружини Платона. Ймовірно, тут була написана поема «Сліпий».

Нині тут можна відвідати колишній палац друзів Тараса Григоровича та піти до Національного парка, де розташований музейний комплекс, присвячений Шевченку.

Також сходіть до першого помешкання Закревських, від якого залишилися лише руїни. Не оминайте і відому піраміду-усипальню та Земську школу.

Канів, Черкаська область

Останньою локацією у вашій поїздці має стати місце поховання талановитого письменника. Тут, на Чернечій горі, височіє пам’ятник Кобзаря. Його розмістили так, що здається, ніби Пророк над кручами спостерігає за тим, як реве ревучий. Все зроблено так, як заповідав поет. У його ногах встановлено плиту, на якій написано рядки з поеми «Сон».

Недалеко від могили побудовано музей, де повністю інстальовано життя Шевченка. А ще тут є оглядовий майданчик, звідки відкривається неймовірна панорама. Також у місті є алея, що пролягає вздовж Дніпра. Тут розташовується понад 20 скульптур, висічених за мотивами знаменитих творів.

Всі ці локації знаходяться відносно недалеко одна від однієї. Якщо гарно спланувати свій маршрут, то можна потрапити до кожної. Це дозволить вам доторкнутися до життя Кобзаря. Зробіть це, ви ні на секунду не пошкодуєте про своє рішення та згадуватимете мандрівку ще довго. 

Раніше OBOZ.UA розповідав про містечка, де творилася історія України.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі Obozrevatel та у Viber. Не ведіться на фейки!  

Джерело

Новини України