В Україні планують скасувати бюджетні місця в вишах: в Кабміні озвучили нові правила та розказали, на кого вчитись 

В Україні планують практично повністю скоротити бюджетні місця. Замість цього студенти отримуватимуть гранти і самі будуть вирішувати, на які спеціальності витратити кошти, які держава надала для навчання.

Про це заявила віцепрем’єрка, міністерка економіки Юлія Свириденко, передає пресслужба відомства. Вона також назвала спеціальності, які будуть користуватись популярністю на ринку праці. Це – інженери та технічні спеціалісти оборонно-промислового комплексу, військові всіх спеціальностей, випускники зі STEM-освіти (наука, технології, інженерія та математика), медики, зокрема реабілітологи і психологи, освітяни, енергетики, будівельники, архітектори, проєктанти тощо.

«Легалізуємо різноманітні форми зайнятості: дистанційну роботу, надомну, нефіксований робочий час. Діджиталізуємо збір інформації про працівника. Більше не потрібні будуть паперові трудові книжки. Боротимемось із мобінгом та чимало іншого. Наша мета – створити умови, аби ті, хто хоче працювати, могли це робити без перешкод», – зазначила Юлія Свириденко.

Також у 2024 році Міністерство економіки планує реформувати підходи до державного замовлення, що допоможе протидіяти структурному безробіттю. Це такий вид кадрового дефіциту, коли безробітних багато, але водночас ринок праці потребує зовсім інших фахівців. Щоб вирішити цю проблему, держзамовлення у вищих навчальних закладах буде зведено до мінімуму. Натомість в українців з’явиться можливість отримати грант та бажану професію.

«Грант частково покриватиме витрати на навчання (cofinancing of tuition). Заклад і освітню програму студент обиратиме за своїми вподобаннями. Мета такої системи – максимальна свобода вибору. Адже молода людина вступатиме в той навчальний заклад, куди хоче, а не де є бюджетні місця. У такому випадку шанси, що по закінченні він або вона працюватимуть за фахом значно вищі, ніж за нинішніх умов», – підкреслила перша віцепрем’єр-міністерка.

Ще одним важливим кроком на шляху оновлення ринку праці в Україні стане модернізація Державної служби зайнятості. Відбудеться поступовий перехід цієї структури до сервісно-орієнтованої моделі розвитку людського капіталу та підтримки соціально незахищених категорій населення.

Наступного року обсяги державної підтримки людей та бізнесу значно збільшаться. Навчання та перенавчання зможуть пройти 100 тисяч українців. Роботодавці зможуть отримати компенсації за облаштування щонайменше 10 тисяч інклюзивних робочих місць. А у межах програми єРобота планується видати 15 тисяч грантів. Це й гранти на власну справу, гранти для ветеранів, ветеранок та їхніх дружин і чоловіків, а також гранти для переробних підприємств.

OBOZ.UA повідомляв раніше про те, що після перевірки ВПО (внутрішньо переміщених осіб) в Україні було припинено виплати понад 140 тис. осіб, які не відповідали зазначеним критеріям. Це знизило витрати держбюджету на 400 млн грн на місяць.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України