Суми в платіжках зміняться: як розрахувати нову плату за доставку газу в Україні

В Україні 2024 року зміняться суми у платіжках за доставку (розподіл) газу. Справа в тому, що основою для нарахування плати за доставку газу 2024 року є обсяги споживання блакитного палива попереднього газового року, тобто з 1 жовтня 2022-го по 30 вересня 2023-го.

«Якщо фактичне споживання за цей період менше, ніж за попередній період, то з 2024 року зменшиться і сума у платіжці за доставку газу. І навпаки – якщо обсяг споживання зріс, зростуть цифри і в платіжці», – пояснили фахівці «ГазПравди».

Розрахувати плату за доставку газу кожен споживач може самостійно. Щоб дізнатися точну суму плати за розподіл у новому році, потрібно:

1. Взяти загальний обсяг споживання газу за минулий газовий рік та помножити на визначений для вашого регіону тариф. Тарифи можна знайти на сайті облгазу, який обслуговує споживачів у конкретному регіоні. Також можна подивитися суми на інфографіці:

2. Отриманий результат поділити на 12, тобто кількість місяців. Так можна дізнатися про свій щомісячний платіж за доставку газу в 2024 році. Наприклад, якщо попереднього газового року сім’я спожила 120 кубічних метрів природного газу, то цього року щомісяця потрібно платити за доставку 10 кубічних метрів.

Доставка газу: скільки платити за відсутності споживання

Якщо споживання немає, суму за доставку газу рахують за чинними мінімальними розмірами річної замовленої потужності. Це:

  • 39 куб. м – для об’єкта побутового споживача, у якому природний газ використовується лише для приготування їжі;
  • 126 куб. м – для об’єкта побутового споживача, у якому природний газ використовується для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м – для об’єкта побутового споживача, у якому природний газ використовується комплексно, зокрема опалення.

Як повідомляв OBOZ.UA, абоненти «Нафтогазу» можуть отримувати від компанії знижку в 1% і в такий спосіб заощаджувати на оплаті рахунку за газ. Для цього потрібно вчасно платити за блакитне паливо – до 15 числа кожного місяця. Тобто в поточному місяці – до 15 січня.

Джерело

Новини України