«Наш народ – феномен, який дозволяє битися далі»: найпотужніші заяви українців і про українців у 2023 році

Весь 2023 рік від першого до останнього дня пройшов для України у боротьбі проти російської агресії. І самовідданість наших людей, а також жорстокість окупантів надихала людей по всьому світу на сильні слова. Зокрема світових лідерів.

OBOZ.UA зібрав заяви про Україну та українців, які пролунали у році що минає. Вони вражають та зворушують. І дають сили продовжувати боротьбу.

Латвійський політик Ріхард Колс про курс, яким має піти Росія

У лютому 2023 року, коли наближалась перша річниця початку війни, Австрія видала візи російській делегації, яка зібралась відвідати сесію парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні. Це викликало скандал. У відповідь на це делегації Литви, Польщі та України бойкотували захід. А голова комісії Сейму Латвії із закордонних справ Ріхард Колс, хоч і був присутній на засіданні, не зміг промовчати. Він повторив на адресу росіян легендарну фразу прикордонників з острова Зміїний, яка пролунала в перший день війни. Перейшовши на російську мову, він нецензурно послав делегацію з РФ.

Звісно, це викликало у росіян нестримне обурення і вони почали кричати, що перебувають на сесії по праву, не потерплять таких слів і «не дадуть можливості ворогам Росії висловлюватись в такому стилі у цій асамблеї». Але їх не стали слухати. Під час цього виступу делегати почали залишати залу засідань.

Стівен Кінг про те, як важливо пам’ятати про Україну щодня

Від самого початку повномасштабної російської агресії в Україні культовий американський письменник Стівен Кінг зайняв чітку позицію – він підтримав українців і жодного разу не дав приводу сумніватись у тому, що змінив свою думку. Ба більше, Кінг продовжує наполягати на тому, що тільки повна перемога над Росією має бути єдиною кінцевою метою цієї боротьби. «Пам’ятайте про Україну всім серцем і думками. Не підтримуйте замирювачів, які прагнуть залишити її позаду», – написав він у квітні на своїй сторінці в соцмережі Х (раніше Twitter).

Лідери ЄС про намагання Віктора Орбана розколоти європейську єдність у підтримці України

Наприкінці року Україна отримала чіткий сигнал: нас чекають в Євросоюзі. Але голосування за відкриття відповідних переговорів не було простим. Проросійський прем’єр Угорщини Віктор Орбан погрожував зірвати голосування. І уже на старті саміту ЄС у Брюсселі чітко висловив позицію Будапешту: блокувати всі голосування з підтримки України. Переважна більшість лідерів Євросоюзу розкритикували Орбана. Зокрема за його уперте небажання бачити поступки Києва у політиці щодо нацменшин, спрямованої на українських угорців.

Особливо різкою тут була президентка Європарламенту Роберта Мецола. «Ми бачимо, що Україна дуже заслужила на вступ до ЄС. Відбулося безліч дискусій та розмов з цього питання. І якщо подивитися на той прогрес, який стався щодо угорської меншості в Україні, – це важливе питання для Угорщини, ми бачимо цей прогрес», – вказала вона.

В результаті Орбана кулуарно вмовили вийти із зали для голосувань, коли лідери Євросоюзу приймали рішення про початок переговорів з Україною, і рішення вдалось прийняти. Угорщина стала вважатись такою, що утрималась, а не виступила проти.

Пол Массаро про те, як світ недооцінив Україну

Старший політичний радник Гельсінської комісії США Пол Массаро став справжньою зіркою в Україні. І не тільки завдяки тим політичним зусиллям, які він докладає, дипломатичними методами домагаючись збільшення підтримки обороноздатності держави. Широка публіка знає Пола завдяки його яскравим записам у соцмережі Х. Окрім коротких і чітких закликів надати ЗСУ всю можливу зброю, він часто цитує українських митців, публікує локальні меми і навіть робить записи українською мовою.

Американський політик регулярно відвідує Україну і дає чимало інтерв’ю про важливість підтримки Києва. «Ми не розуміли Росію, ми не розуміли Україну. Ми переоцінили Росію. Ми дико недооцінили український потенціал», – сказав Массаро українським журналістам у квітні. Тоді він перебував у нашій державі втретє з початку війни.

Він також закликав сприймати Росію такою, як вона є – агресивною авторитарною державою з імперськими амбіціями. Навіть якщо таке реалістичне ставлення почнуть називати русофобією.

Звільнений з полону воїн Максим Колесніков про толерантність до російської мови

Український військовослужбовець Максим Колесніков потрапив до російського полону під час боїв за Київ на самому початку війни. А додому повернувся тільки 4 лютого 2023 року. У полоні під тортурами він провів 11 місяців, а світу став відомим завдяки фото з яблуком, яке йому дали одразу по поверненню в Україну. Воїн, який сильно схуд через жахливі умови в полоні, зокрема через брак їжі, дивився на звичайний продукт, як на диво. Наприкінці листопада Колесніков звернувся до своїх підписників у Facebook та й взагалі до всіх українців з проханням не спілкуватись у публічному просторі російською мовою. Адже після пережитого полону вона його досі сильно тригерить.

У відповідь Максим отримав цілий шквал порад, що йому потрібно спокійніше ставитись до цього питання. Зокрема з такої позиції висловився бізнесмен, співзасновник маркетингового агентства Tabasco Олександр Смірнов. Він звинуватив Колеснікова у «розколі українців» за мовним питанням. А також додав, що принципово не буде переходити на українську.

На це Колесніков опублікував новий допис зі словами: «Змушений вам відмовити – я не збираюся вчитися пробаченню, прийняттю, толеруванню російськості в будь-яких проявах. Я не бачу жодної причини так робити і пристосовуватися до вас. Я буду продовжувати так ставитися до Росії. Буду продовжувати просити, а якщо доведеться – наполягати на тому, щоб в публічному просторі, сфері послуг, державному управлінні, в комунальних підприємствах в спілкуванні зі мною звучала саме українська мова».

Ольга Харлан про участь російських спортсменів у міжнародних змаганнях

Українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан спричинила величезний скандал у світі спорту, коли на цьогорічному чемпіонаті світу відмовилась після поєдинку потиснути руку своїй переможеній суперниці – росіянці Анні Смирновій. У відповідь Смирнова влаштувала показову акцію протесту: відмовилась покидати доріжку, поки не дочекається рукостискання. Так і не домігшись цього, вона та її команда подали протест і почали тиснути на Міжнародну федерацію фехтування. В результаті Харлан була дискваліфікована.

Коментуючи цю дискваліфікація для своїх підписників у соцмережах, Ольга зізналась, що їй було надзвичайно боляче. Але піти на компроміс із совістю вона не змогла. «Знаєте, ніколи нікого не можемо примусити до миру, особливо українців. Ніколи. Ніяким рукостисканням. Ніколи. Тому так буде завжди», – сказала спортсменка.

На щастя, ця ситуація закінчилась для української фехтувальниці добре. Попри дискваліфікацію на ЧС, вона все ж отримала від Федерації олімпійську ліцензію і представить нашу країну на літніх іграх 2024 року в Парижі. До речі, правило, яке вимагало від фехтувальників тиснути одне одному руку після поєдинку, теж скасували і замінили обов’язковим дистанційним привітанням. Все завдяки Харлан. І жодні обурення із Росії не змогли вже нічого змінити.

Борис Джонсон про впевненість в українцях

Нехай у себе на батьківщині екс-прем’єр Великої Британії є досить суперечливою фігурою, в Україні його сприймають як справжнього друга. І він це ставлення виправдовує сповна. Навіть у свій день народження 19 червня він знайшов час, щоби виступити з промовою на підтримку нашої держави.

Джонсон висловив жаль, що українському війську партнери так довго не надавали все, що йому було потрібно, і це затягнуло війну. Але разом з тим висловив упевненість у перемозі українців, які «б’ються, як леви, за свої родини і за свою країну». «Я знаю, Путін програє. Ці героїчні солдати б’ються за свободу для всіх нас. За мир і стабільність», – заявив він. Політик продовжує лобіювати посилення підтримки України і зараз.

Джо Байден про український спротив

Президент США Джо Байден напередодні першої річниці повномасштабного вторгнення відвідав сусідню з Україною Польщу, де виступив з кількома потужними заявами. Насамперед він подякував цій країні за величезну допомогу українським біженцям і не тільки. І, звісно, вкотре зізнався у тому, як захоплюється героїзмом оборонців нашої держави. «Диктатор, який прагне відродити імперію, ніколи не подолає любов народу до свободи, а Україна ніколи не стане жертвою Росії», – сказав Байден. Він також пообіцяв, що світ і надалі буде допомагати Україні і не втомиться надавати підтримку аж до повної перемоги над агресором.

Володимир Зеленський в Європі про втому від війни

Президент України цього року докладав чимало зусиль на зовнішньополітичній арені. Він здійснив чимало важливих візитів, щоби нагадати світові, який почав забувати про нашу війну, що вона ще не закінчена, а від її результату залежить майбутнє не тільки України, але й усієї Європи.

Так у травні голова держави завітав до німецького Аахена, де йому вручили премію Карла Великого за внесок в об’єднання Європи. Під час промови на церемонії Зеленський нагадав, яким комфортним та вільним є життя пересічного європейця, і наскільки важким ударом може бути втрата всього цього, як сталося з українцями у лютому 2022 року. «Моє головне звернення до вас сьогодні – будьте гідні характеру Карла Великого! Перемагайте! Засновуйте мир, він буде плодом нашої спільної перемоги. Ми з вами залишимо його нашим дітям і онукам як головну спадщину Європи», – сказав український лідер. Він також нагадав, що Україна зараз воює заради свободи всього континенту.

А уже наприкінці цього року, 14 грудня, Зеленський звернувся до учасників Саміту ЄС, на якому приймалось рішення про початок переговорів про вступ із Києвом. У промові він наголосів, що Україна свою частину домовленостей виконала, тепер черга Євросоюзу бути рішучим у своїй відповіді на загрозу, що йде з Росії. «Ми з вами за цей рік ні в чому не схибили. Ні в чому. Європа пройшла цей рік гідно. Не було боягузтва. Не було нерішучості. І Путін через рік нічого не виграв. Ні в боях проти України, ні в спробах розділити й принизити європейців. Він усе програв за цей рік. Дуже важливо, що він програв не лише в Україні, а й у кожному аспекті європейського життя», – заявив президент і закликав Європу виконати свої обіцянки.

Спікер парламенту Фінляндії Юссі Галла-аго про те, що Росія ніколи не міняється

Наприкінці листопада Київ із візитом відвідав голова парламенту Фінляндії Юссі Галла-аго. Під час поїздки політику довелось 7 годин провести у бомбосховищі через повітряну тривогу, але він все одно не скасував свій виступ у Верховній Раді. Галла-аго відвідав засідання, присвячене 90-м роковинам Голодомору, і вразив присутніх тим, що звертався до них українською мовою. Він нагадав, що Україну та Фінляндію поєднує історичний досвід збройної агресії з боку Росії. І заявив, що впродовж свого існування держава-агресор міняла назви, але не міняла своєї суті, залишалась агресивною імперією, яка не поважає життя ні своїх, ні чужих громадян. «Росія змінювала свої назви, але не характер, не свої методи. І зараз, майже через 100 років (після вторгнення СРСР до Фінляндії у 1939 році, — ред.), ми знову бачимо руйнівні дії Росії проти України…. На російський імперіалізм треба відповісти силою», – закликав спікер.

Валерій Залужний про війну, Україну та українців

У липні цього року українці вітали із 50-річчям головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. Гучних святкувань з цього приводу не було, але чимало громадян відчули поклик побажати всіляких гараздів бойовому генералу, під керівництвом якого наші війська протистоять агресору.

Валерій Федорович – людина досить непублічна ще й страшенно зайнята. Тому кожне його інтерв’ю стає справжньою подією, а кожне висловлювання – темою для роздумів. Ось кілька яскравих його цьогорічних цитат про війну, контрнаступ, український спротив і необхідність тримати стрій.

«Коли почалося повномасштабне вторгнення, все, що ми зробили, це застосували не тільки наші знання з 2014 року, але й вміння та досвід, які здобули з того часу. І найважливіший досвід, який ми сповідували, майже як релігію, — росіяни та інші вороги мають бути знищені, просто знищені, і найголовніше — ми не повинні боятися це робити».

«Станом на сьогодні те, що відбувається, і те, що ми тримаємося — це українські люди, український солдат, український сержант, український офіцер, які щодня гинуть, калічаться, але тримають свої позиції. І сьогодні вони роблять цю перемогу. Це єдиний феномен, який дозволяє нам битися до сих пір. Це наш український народ, який був поставлений у такі умови, коли він чітко розумів, що люди з території рф чи білорусі прийшли вбивати його жінку, його дітей, прийшли знищити його будівлю. І от ці люди переповнені ідеєю захисту своїх рідних, своїх близьких, своєї сім’ї… саме вони зробили це».

«Це (контрнаступ, – ред.) – не шоу, яке дивиться увесь світ і робить ставки чи щось подібне. Кожен день кожен метр дається кров’ю. Без повного забезпечення ці плани взагалі нездійсненні. Проте вони виконуються. Так, може не так швидко, як би хотілося учасникам шоу, спостерігачам, але це їхні проблеми».

«Наша перемога однозначно — звільнення усієї окупованої території України. Вся територія має бути звільна. Але цього замало. Україна як держава має зробити усе, щоб все що відбулась і розпочалось 24 лютого ніколи не повторилось. Це має бути відбудована така військова інституція, яка ніколи не дасть можливість росіянам повторити все».

Раніше OBOZ.UA розповідав, що українці найчастіше шукали в Google у році, що минає.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело

Новини України