Мавпи почали використовувати кам’яні знаряддя праці, коли через COVID-19 зникли туристи і їжа задурно

Коронавірусні обмеження, які призвели до заборони туризму на одному з тайських островів, змусили місцевих мавп взяти до рук знаряддя праці, аби прогодувати себе самостійно. Традиційно мавпи харчувалися за рахунок великої кількості туристів, які роздавали їм їжу задарма.

Про це йдеться у новому дослідженні, яке опубліковане в American Journal of Primatology. Вчені виявили цікаву поведінку мавп ще у липні 2022 року, коли повернулися до своїх піддослідних.

Йдеться про звичайних довгохвостих макак (Macaca fascicularis fascicularis), які живуть на острові Ко Пед, який також називають Мавп’ячий острів. Цей острів, площею лише чверть квадратного кілометра, розташований в Сіамській затоці неподалік від міста Паттайя. Таке розташування призвело до того, що острів став дуже популярним серед туристів, які залюбки підгодовують мавп манго, огірками та горіхами.

Дослідники, яких очолює Сучінда Малаівіджітнонд з Університету Чулалонгкорн у Бангкоку, досліджують цих макак вже десять років, але зізнаються, що раніше ніколи не бачили, аби ті використовували кам’яні знаряддя.

Вперше вони побачили незвичну поведінку макак у липні 2022 року, коли острів знову відкрили після корона вірусних обмежень. Тоді на їхніх очах двоє дорослих самців мавп використовували камінці, щоб розбивати устричні мушлі.

В березні 2023 року вчені почали систематично вивчати поведінку мавп і помітили, що уже 17 з них використовували каміння для розколювання устриць. При цьому, як розповіли дослідники, робили це вони досить незграбно, підіймаючи камінь обома руками приблизно на висоту плечей, а тоді жбурляючи його в устрицю.

Як пише New Scientist, наразі головною таємницею для вчених є те, чи цю поведінку винайшла одна макака, за якою почали повторювати інші, чи такий спосіб добування їжі був винайдений різними макаками незалежно одна від одної. Дослідники більше схиляються до другої версії, оскільки, за їхніми словами, мавпи, яких вони бачили з кам’яними знаряддями, як правило, добували їжу наодинці.

Наразі на острови вже починають знову повертатися туристи, тож вченим також цікаво, чи повернення їжі задарма не відівчить мавп від нових навичок.

Раніше було відомо, що кам’яними знаряддями користуються п’ять популяцій: шимпанзе, бородаті капуцини, жовтогруді капуцини, білолиці капуцини та бірманські довгохвості макаки (M. fascicularis aurea), які тісно пов’язані з макаками Ко-Педа.

2018 року проводився експеримент на макаках M. fascicularis fascicularis у неволі, який виявив, що вони не здатні навчитися користуватися кам’яними знаряддями, незважаючи на те, що їх тренували.

Натомість, як припускають вчені, у макак в неволі просто не було стимулу, який з’явився у їхніх родичів на острові Ко Пед, коли об’єми їжі суттєво зменшилися.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, що рештки нового виду мавпи поставили під сумнів теорію про походження людей з Африки.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Джерело

Новини України