В Україні помітно переписали курс валют: долар «за НБУ» зріс до рекорду. Ціни в банках та прогноз

Курс долара в Україні 19 грудня підвищився. Офіційна вартість американської валюти зросла до чергового рекорду – 37,19 грн (+17 коп. до попереднього максимуму від 14 грудня). При цьому готівковий долар у банках додав 10 коп. та становив у середньому 37,2/37,7 грн (купівля/продаж). Національний банк та банкіри запевняють: ситуація на валютному ринку абсолютно контрольована та пов’язана з сезонними факторами. А за прогнозами, жодних різких курсових потрясінь не передбачається.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ) та профільного порталу. За тиждень, з минулого вівторка, готівковий долар у банках змінився в ціні не суттєво: в покупці він додав лише 1 копійку, хоча в продажу – 10 коп.

Традиційно в різних банках ціни на готівкову валюту значно різняться. Так, 19 грудня серед найбільших банків продає долари найдешевше Райффайзен Банк (37,44 грн). Найдорожче купити американську валюту пропонують в Універсал Банку (Монобанк, 37,9 грн).

Купує долари за найнижчою ціною Універсал Банк (36,8 грн). А найвигідніше продавати валюту 19 грудня в державних Сенс Банку та Ощадбанку (по 37,3 грн за дол.).

На чорному ринку долар коштує помітно дорожче. Американську валюту «з рук» 19 грудня пропонують за ціною 37,65/37,75 грн (купівля/продаж).

Рекорд офіційного долара: що говорять у НБУ

Глава НБУ Андрій Пишний пов’язує грудневе зростання курсу долара на міжбанку протягом останніх тижнів із фактором сезонності. А також зростанням потреб у валюті для закупівель імпорту, що відкладалися протягом року.

«Зараз ми є свідками вже звичного довоєнного для нас процесу, коли сезонність чи потреба у валюті зростає. Адже відбувається засвоєння тих витрат, які протягом року, можливо, накопичувалися і, як завжди, не встигали їх реалізувати», – зазначав Пишний.

При цьому глава Нацбанку наголосив, що це «звичний нормальний процес». До того ж НБУ сам до нього прагнув, переходячи до керованої гнучкості курсу.

Також слід враховувати, що рекорди оновлює лише офіційний курс, а не готівковий. Рекорд готівкового курсу значно перевищує нинішні показники – восени 2022 року він сягав і 43 гривень.

Курс долара наприкінці грудня: прогноз

У другій половині грудня в Україні все одно не очікується різких змін курсу готівкового долара. Як розповів OBOZ.UA начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий, поточні курсові зміни з великою ймовірністю залишаться в межах 20 коп. А різниця між курсами купівлі та продажу сягатиме 30 коп.

«Ми припускаємо, що приготування до свят може змусити частину громадян обмінювати валютні накопичення. Тому пропозиція на готівковому ринку може незначно зрости – в межах 10-15%, що, безсумнівно, позначиться на готівковому курсі. Проте будь-яких несподіваних курсових змін на готівковому ринку не відбудеться«, – розповів він.

Як повідомляв OBOZ.UA, тим часом НБУ дозволив українцям купувати стільки готівкової іноземної валюти – зокрема доларів – скільки їм потрібно. Нові правила діють з 1 грудня – причому як для банків, так обмінників.

Джерело

Новини України