Путін запустив у Європі свої «консерви», Орбан ризикував відкрити скриньку Пандори: інтерв’ю з Огризком

14 грудня в Євросоюзі ухвалили рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до ЄС, незважаючи на те, що президент Угорщини Віктор Орбан до останнього виступав проти цього. Примітно, що під час голосування він покинув залу й повторив свою тезу про те, що Україна нібито не готова стати повноправним членом європейської спільноти. Якби він заблокував це рішення, то відкрив би скриньку Пандори. Це стало б початком кінця його політичної європейської кар’єри.

На жаль, не в інтересах України в Європі діє не лише Орбан. Нині Кремль досить активно використовує свої «консерви» і «проксі», аби посварити усіх з усіма. Зокрема, саме такі «консерви» можуть стояти за блокуванням українсько-польського кордону. Водночас навіть на тлі цих неприємних подій Польща як і раніше залишається великим другом нашої країни, який надав безпрецедентну допомогу українцям з початку вторгнення й продовжує робити це. Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZ.UA висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко.

– З самого початку війни Польща виступала в ролі потужного партнера та лобіста інтересів нашої країни. Проте дуже неприємною несподіванкою для всіх нас стали останні події в Польщі – блокування кордону. Чи вважаєте ви, що навіть за цих обставин ми й досі можемо стверджувати, що Польща залишається одним із наших найбільших партнерів?

– Я хочу наголосити на тому, що поляки зробили безпрецедентні речі для України, коли ми переживали перші місяці, перший рік повномасштабного вторгнення. Я думаю, що ми мусимо подякувати полякам за те, що вони знайшли усі можливості для того, щоб допомогти нам максимально.

Те, що в Польщі є сили, які використовуються Росією проти України, теж не є таємницею. Згадайте останній бузувірський акт, який стався в польському парламенті, коли один з так званих депутатів (думаю, інакше його назвати не можна) почав знущатися над символом єврейського народу, менорою. Це є ще одним прикладом того, що Росія використовує всі свої «проксі», всі свої «консерви» для того, щоб псувати імідж Польщі, а в Польщі – України і так далі.

Тому це не є чимось новим. Це лише свідчить про те, що польській владі треба бути жорсткішою з тими людьми, які стали московськими агентами. Я чув інформацію, що комісія, яка мала цим займатися і робила це доволі неактивно, відновить свою роботу. Думаю, це стане запобіжником від того, щоб польські групи розігрувалися в антиукраїнських подіях і шкодили як Україні, так і Польщі.

– Питання щодо Орбана, який фактично є ставлеником Кремля в Євросоюзі. Відомо історію з його шантажем. Він заявив, що Угорщина схвалить надання Україні 50 мільярдів євро, якщо ЄС розморозить допомогу Будапешту. Наступного дня після цього ультиматуму було розблоковано 10 мільярдів євро. Тобто цей шантаж спрацював. Чи вважаєте ви, що це досить загрозлива тенденція – і з погляду самого Євросоюзу, і з погляду підтримки України?

– Я про це давно кажу: Європейському Союзу треба нарешті визначатися, чи він буде йти на поступки шантажистам, бо сьогодні це найкраща характеристика того, що робить Орбан, чи ЄС почне виховувати цих шантажистів, а для цього в нього є всі можливості.

Поки що в Брюсселі шукають компроміс. І цим компромісом якраз стало рішення розблокувати 10 мільярдів. Хоча треба розуміти, що це не одномоментний транш, який завтра буде перерахований Будапешту. Європейці навчилися правильно користуватися своїми грошима, я маю на увазі в Єврокомісії і в Єврораді, і будуть видавати ці гроші траншами доволі довго. А якщо Єврокомісія побачить, що відбувається відкат на попередні позиції, коли в Угорщині торпедувалися основоположні принципи правової держави, то ці гроші будуть заморожені і знову Угорщина нічого не отримає.

Те саме, найімовірніше, відбудеться, якщо буде ухвалено рішення щодо 30 мільярдів євро для Угорщини.

Отже, це компромісне, але, як на мене, не дуже переконливе рішення Європейського Союзу. Тим більше, що Орбан заявляє, що навіть якщо він погодиться розблокувати допомогу Україні, то не погодиться починати переговори з Україною щодо вступу до ЄС.

Тому я б на місці європейських політиків вживав би набагато жорсткіших заходів і думав би, зокрема, про те, як позбавити Угорщину права голосу за порушення норм і принципів, на яких будується Євросоюз, як змінювати правила процедури, щоб уникати в таких питаннях шантажу з боку Угорщини і деяких його потенційних союзників. І взагалі порушувати питання про те, що така поведінка країни-члена ЄС ставить під сумнів європейську єдність, і з цим треба щось робити.

До речі, треба звернути увагу на те, що Європарламент практично одностайно засудив позицію Орбана в питанні про початок переговорів з Україною, підтримав це рішення. Багато європейських політиків називають Орбана простим словом «торгаш», натякаючи на те, що він поводиться як на базарі.

– Як на позиціях Орбана в ЄС могла позначитися його відмова розпочати переговори з Україною щодо вступу в ЄС?

– Думаю, Орбан насправді відкрив би скриньку Пандори, якщо б проголосував проти початку переговорів. Так, можливо в такому разі цей процес був би відкладений на кілька місяців, але це стало б початком кінця самого Орбана. Тому що в Європі нарешті зрозуміли б, з ким вони мають справу.

Джерело

Новини України