Зеленський провів тривалу нараду зі Шмигалем і заслухав доповідь розвідки

Президент Володимир Зеленський повідомив, що обговорив із главою уряду Денисом Шмигалем співпрацю з нашими міжнародними партнерами, підготовку й нові рішення про підтримку України та про співпрацю з донорами. Також вони говорили про роботу Кабінету міністрів щодо енергетичної стійкості країни.

Про це глава держави сказав у зверненні до українського народу та світової спільноти наприкінці 652-го дня війни з Росією – у четвер, 7 грудня. Відео опублікувала його пресслужба.

«Завдяки зʼєднанню нашої енергосистеми з Європою маємо відповідну підтримку від сусідів – це важливо. Я дякую кожній країні, яка допомагає. І дякую кожній українській родині – усім, хто розуміє воєнні виклики, температурні й ощадливо, раціонально споживає електрику», – зазначив Зеленський.

За його словами, цього тижня у парламенті відбудуться критично важливі голосування. Вони стосуватимуться, зокрема, кроків України на шляху до початку переговорів про вступ у Європейський Союз.

«Це стосується і того, що від нас очікують у відносинах із кредиторами, і того, що Україна має зробити в межах підготовки початку переговорів з ЄС. Наш пріоритет – повна реалізація всіх тих рішень, які потрібні, щоб Україна виконала все необхідне на європейському напрямку. Віримо, що і Євросоюз виконає свою обіцянку Україні», – наголосив президент.

Він подякував Японії за «дуже вчасне й потрібне» рішення щодо підтримки України. «4,5 мільярди доларів – це загальна сума, і першу частину – 1,5 мільярда – ми очікуємо вже в січні. Значну частину цього пакета допомоги – навесні. Японія послідовно та дуже принципово підтримує нашу державу, наших людей, і я вдячний за таку допомогу», – сказав він.

Зеленський додав, що сьогодні, як і завжди, був на зв’язку з військовими – із командувачами, також він заслухав доповідь розвідки.

Окремо глава держави відзначив воїнів Держприкордонної служби, які не тільки захищають кордон, але й разом з усіма воїнами Сил оборони та безпеки України б’ються на фронті заради нашої держави й людей.

«Краматорського прикордонного загону – Бахмутський напрямок, Донеччина. Солдат Мечислав Левицький та сержант Ігор Куликов – хоробрі, результативні воїни. Я дякую вам, хлопці! Житомирський прикордонний загін – солдат Василь Палій із позивним Кордон та сержант Олександр Качур. Воюють на Донеччині. Дякую вам за відвагу та знищення ворога! Спецпідрозділ ДОЗОР. Працює на різних напрямках, і на кожному є результат. Молодці, воїни!» – сказав президент.

Також він відзначив підрозділи, які захищають південь України, зокрема воїнів Південного регіонального управління та Морської охорони. «Їхні мобільні вогневі групи щоночі полюють на «шахеди», і я дякую вам, хлопці, за кожен збитий ворожий дрон!» – додав Зеленський.

Окрім того, політик сьогодні обговорив євроінтеграцію України із премʼєр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

«Наші міжнародні відносини, наша співпраця у Євросоюзі. Підтримка нашого захисту. Кроки, які можуть бути зроблені, щоб уся Європа стала міцнішою. Дякую за допомогу!» – зауважив президент.

Також він провів розмову з амбасадорами благодійної платформи United24 Андрієм Шевченком, Еліною Світоліною, Кетрін Винник, Олександром Усиком, Мішель Хазанавічус, Бредом Пейслі, Imagine Dragons. Разом вони підбили підсумки зборів за напрямом відбудови.

«Загалом цього тижня фіксуємо позначку в 500 мільйонів доларів, які вже зібрано за час роботи United24. Якщо говорити про спрямування цих коштів, то це й тисячі комплексів безпілотників, а також морські дрони, 200 реанімобілів високого класу, броньовані швидкі, сотні генераторів для лікарень та інше обладнання… У процесі відбудови – багатоквартирні будинки та школи, є вже відновлені лікарні, а також збудований центр розмінування. Це все – мільйони донорів, абсолютно різних. І звичайні люди, і компанії з понад сотні країн», – повідомив президент.

Зеленський також прокоментував рішення про нові санкції проти росіян.

«Є й нове рішення щодо санкцій нашої держави проти російських субʼєктів, які причетні до цієї агресії, які працюють на неї. Російські фізичні та юридичні особи. Понад 360. І працюємо з партнерами, щоб синхронізувати всі наші санкційні кроки», – підсумував він.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України