Чи стане Шепетівка промисловим та технологічним центром України?

Понад два роки тому компанія «Спис України» придбала на аукціоні спеціальний дозвіл на розробку Городнявської ділянки Буртинського родовища графітових руд на півночі Хмельницької області терміном на 20 років. Це підприємство працює на українському ринку з 2010 року і належить турецькій корпорації Onur, відомій своїми інфраструктурними проєктами, та турецькій видобувній компанії Ozdogu Sarp Mining.

У планах інвестора – спрямувати близько 2 млрд грн на розробку кар’єра та родовища. Окрім цього, Onur планує розвивати транспортну інфраструктуру регіону, підвести нові лінії електропередач, а також створити навчальний комбінат у Шепетівці, ліцей для навчання та підготовки фахівців відповідних напрямків. Це призведе до створення 5 000 робочих місць для мешканців Шепетівки, Полонного, Баранівки та стане серйозним стимулом для економічного розвитку північної частини Хмельниччини. Також роботодавець зацікавлений у працевлаштуванні ветеранів й учасників війни та в допомозі дітям, чиї батьки загинули на фронті.

Одночасно турецька корпорація веде переговори з одним зі стратегічних інвесторів щодо побудови в Україні заводу з виробництва літій-іонних акумуляторів для електромобілів, попит на які стабільно зростає з року і рік. Аноди в батареях, від яких залежить, як швидко акумулятор може заряджатися, виробляються з графітової руди. Завдяки цьому проєкту Україна має всі шанси зайняти своє місце серед найбільших постачальників сировини.

Чому важливий графіт?

За оцінкою Геологічної служби США, розвідані запаси графіту по всіх країнах світу складають 360 – 380 млн т, а підтверджені близько 74 млн.т. Україна з її запасами в 18 млн.т. є однією з провідних країн у світі з запасами графіту.

Графіт широко використовується як інноваційний матеріал у металургії (тиглі, ливарні форми, протипригарні фарби), електротехнічній галузі (електроди, колектори, провідні порошки, акумуляторні батареї ), ядерній енергетиці (уповільнювальні стрижні) та інших галузях.

Український кристалічний щит – головний графітоносний регіон України, який нараховує декілька десятків родовищ і рудопроявів. На сьогоднішній день найбільше в Європі і поки що єдине в Україні — це Завалівське родовище в Кіровоградській області. На нього припадає близько 86 % всіх розвіданих запасів графіту в Україні. Вартість тони збагаченого українського графіту на світовому ринку вже перевалила за 2000 доларів.

Україна постачає графіт у багато країн світі – Японію, Німеччину. Болгарію, Польщу, Словаччину, Чехію, Угорщину. В’єтнам, Іран, Грецію, Австрію, Бельгію та ще багато інших держав світу.

Графіт є одним з феноменальних багатств української землі. Україна має стати світовим постачальником не лише графіту, а й, що головне, дуже дорогих виробів з нього. Це штучні алмази, метало-графітові та змащувально-охолоджувальні матеріали.

Які перспективи проєкту?

Компанія «Спис Україна», турецька група Onur та компанія Ozdogu Sarp Mining готові почати розробку Буртинського родовища вже сьогодні. Однак для цього їм треба вирішити кілька важливих питань, які потребують часу для їх узгодження. Йдеться про забезпечення екологічної безпеки в процесі реалізації інвестиційного проєкту. Зараз компанія проводить оцінку впливу на довкілля.

Окрім того, інвестор, тобто компанія «Спис Україна», пропонує підписати тристоронню угоду з Хмельницькою обласною радою та Михайлюцькою територіальною громадою, де знаходиться родовище. Документ має на меті поліпшити соціально-економічне життя та сприяти розвитку територіальної громади, забезпечити екологічну безпеку, охорону довкілля, раціональне використання і відтворення природних ресурсів на території громади.

Буртинське родовище може стати найбільш технологічним в Україні, адже вміст графіту в рудах складає від 4,4 до 11,9%, річна продуктивність видобутку і переробки руди – 1 млн тон, випуск графітового концентрату – 55,9 тис. тон, а строк забезпечення підприємства запасами – 130 років. Завдяки високим якісним характеристикам та значним запасам руд Буртинське родовища може слугувати окремими сировинними базами нових гірничодобувних та переробних підприємств.

За даними гірничих експертів, якість графітової руди, яку можна видобувати на цьому родовищі, дає підстави вважати, що зацікавленість в українській сировині повинні проявити такі світові лідери з виробництва акумуляторів як LG Energy Solution з Південної Кореї, Northvolt зі Швеції, та багато інших. Продукція цих компаній використовується відомими автомобільними гігантами BMW, Volkswagen та Tesla для виробництва електромобілів.

Чи збудуться амбітні плани турецького інвестора? І чи стане Шепетівка меккою у відновленні України та її гордістю, де будуть готувати нові кадри для гірничої промисловості? Інвестор впевнений, що так. Лишилось тільки подолати деякі перепони. Але хто казав, що шлях до втілення великих проєктів має бути легким. Сподіваємось, озвучені плани стануть реальністю і Шепетівка стане гарним прикладом історії успіху в Україні…

Джерело

Новини України