Чи є сенс скуповувати долари: що буде з курсом валюти в Україні в грудні

У грудні в Україні не очікується різких змін курсу готівкового долара – як у купівлі, так і в продажу. За прогнозами банківського сектора, вартість американської валюти перебуватие в межах 37-38 грн, що відповідає поточним показникам. Відповідно, скупити валюту зараз і незабаром її вигідно продати, не вийде.

Про те, якою буде ситуація на валютному ринку України в перший місяць зими OBOZ.UA, розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив: різниця між курсами купівлі та продажу, а також поточні коливання будуть у межах 30-50 коп.

«Ймовірно, у грудні збережуться наявні тенденції, сформовані в листопаді, що виявиться в досить стабільному валютному ринку без надмірних курсових сплесків. Наразі з огляду на всі чинники, ринку не загрожує «курсова кардіограма» швидких та суттєвих змін», – спрогнозував банкір.

Цих тенденцій, зазначив він, викоремилось 4. Зокрема:

  • валютна пропозиція превалюватиме над попитом з поступовим «вирівнюванням» і досягненням балансу;
  • триватиме реалізація гнучкої політики НБУ на міжбанку – «м’яке» втручання через збільшення/зменшення обсягів валютних інтервенцій з можливим розширенням «коридору» поточних коливань;
  • зменшення «розривів» між курсами міжбанку, банків та обмінних пунктів;
  • готівковий ринок «копіюватиме» тенденції безготівкового.

НБУ помітно підвищив офіційний курс

Водночас Нацбанк виставив на 28 листопада офіційний курс долара на рівні 36,21 грн. Що відчутно вище за поточний – одразу на 17 коп.

При цьому нагадаємо: минулого тижня регулятор опускав офіційну вартість долара до найнижчого показника з часів скасування фіксованого курсу. Так, 24 листопада вона перебувала на рівні 36,01 грн.

Втім, поки регулятор не давав підстав сумніватися у своїх діях щодо курсу. Так, повідомив нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев, через місяць після скасування фіксованої вартості американської валюти:

  • середньозважений курс на готівковому ринку за жовтень зміцнився до 38,05 грн (+2 коп.);
  • порівняно з вереснем-2023 гривня зміцнилася на 5 копійок (0,1%).

Який курс зараз

Увечері 27 листопада банки виставили курс долара на середньому рівні 37,3/37,68 грн. Порівняно з полуднем цього ж дня, вартість валюти:

  • зросла на 5 коп. в купівлі;
  • знизилася на 2 коп. в продажу.

В обмінниках вартість долара визначили в середні 37,5/37,6 грн (купівля/продаж). Що відповідає полуденному курсу.

Як повідомляв OBOZ.UA, водночас ПриватБанк почав приймати в українців значно зношені або пошкоджені купюри іноземної валюти – в т.ч., долари – та обмінювати їх на нові за принципом інкасо. Тобто, за окрему плату.

Джерело

Новини України