Супермодель Дарина Вербова: українка, яка прославила Україну на весь світ

19 листопада супермоделі з українським корінням виповнилося 40 років

За свою кар’єру елітна супермодель Дарина Вербова – дівчина з очима сфінкса та спортивною фігурою – з’явилася на обкладинках понад 150 модних журналів, працювала для таких брендів, як Alberta Ferretti, Alexander McQueen, Burberry, Calvin Klein, Christian Dior, Dolce&Gabbana, DKNY та Gucci та була обличчям компанії Lancome. Дарина виявилася останньою моделлю, яку зняв знаменитий фотограф Хельмут Ньютон, який помер у 2004 році. Крім нього, вона працювала з такими модними фотографами, як Стівен Майзель, Юрген Теллер, Інес ван Ламсверде і Вінуд Матадін. Вона одна з двох моделей – за Ліндою Євангелістою – удостоєна у вересні 2008 року зірки на канадській «Алеї слави». Вербовій також належить рекорд – 12 виходів на подіум, відкриття та закриття показів – за один сезон. Ще одне досягнення у модельному бізнесі, пов’язане з ім’ям Дарини, – це поява на обкладинках Vogue Italy тричі на рік: у червні, серпні та жовтні 2003 року.

Спорт та живопис проти модельного бізнесу

Дарина Вербова народилася 19 листопада 1983 року в українській родині Даніеля та Анни Вербових у Польщі. Коли дівчині виповнилося три роки, батьки, взявши своїх дітей (Дарина має ще брата Ореста та сестру Оксану) переїхали до Канади, до містечка Місісауга, що розташоване неподалік Торонто. Тоді ніхто з них навіть не говорив англійською, але заповзятливий батько сімейства був упевнений, що їм вдасться добре влаштуватися.

Про модельну кар’єру дівчина не мріяла, з дитинства вона захоплювалася спортом – особливо вітрильним, але до сфери її інтересів входили також хокей, баскетбол та регбі, при цьому Дарина, яка навчалася в Українській католицькій початковій школі святої Софії та займалася там живописом, була до того ж дуже скромною і сором’язливою – будь-який вихід на публіку давався їй важко. Саме тому в майбутньому вона бачила себе спортсменкою або художницею. Коли Дарина у 14 років отримала пропозицію стати моделлю, то подумала, що на зароблені гроші зможе вчитися живопису, і лише тому дала згоду.

Перші невдачі та грандіозний успіх

Успіху на подіумі Вербова досягла не відразу, а після кількох фальстартів – у цьому сенсі вона може бути прикладом для тих, кому достатньо першої невдачі, щоб забути про свою мрію. Першою агенцією, на яку вона працювала протягом року, керувала мати її однокласниці. Особливого успіху Дарина там не досягла – на неї не звертали уваги ні журналісти, ні скаути інших агентств. Історія повторилася і в Elite Models у Нью-Йорку, куди Вербова перебралася з Торонто, щоправда, тут причиною були перешкоди об’єктивного характеру: через терористичні атаки 11 вересня сезон був зірваний, а модні покази скасовано. Успіх не посміхнувся дівчині і в Європі – ні в Англії, ні в Греції, повернувшись з якої, вона вже хотіла було поставити крапку у своїй модельній кар’єрі і влаштувалася інструктором з вітрильного спорту.

За те, що вона таки стала моделлю, Вербова вдячна своєму батькові, якого вважає найкращим другом. Він, як колись під час переїзду до Канади, був упевнений: дочка досягне свого. 2003 року він порадив Дарині ще раз спробувати себе у модельному бізнесі. Вона повернулася до Нью-Йорка і зустрілася зі своїм агентом, сказавши йому, що готова випробувати долю ще один, останній раз. І на неї – нарешті! – звернули увагу, буквально наступного дня вона підписала ексклюзивний контракт із Prada. Це було початком стрімкого вертикального злету Вербової, в результаті якого вона стала однією з найпопулярніших моделей 2000-х – Vogue Paris включив її до списку 30 найпопулярніших представниць подіумного мистецтва цього часу, а Forbes – до десятки найвищих моделей. Вже за півроку Дарина з’явилася на обкладинці італійського Vogue, працюючи для таких брендів, як Prada, Nina Ricci, Chloe, Alessandro D’Acqua, Jil Sander.

«Потрібно дивитися на те, що я роблю, як на роботу»

Незважаючи на успіх, сама Вербова ніколи не розуміла ажіотажу, який викликає її персона. Ба більше, судячи з інтерв’ю, Дарина щиро не розуміє, чому її вважають красивою. «Досі іноді дивуюся, що я – модель і люди вважають, ніби я маю гарний вигляд. Часто мучаюся сумнівами щодо своєї роботи, особливо коли йдеться про успіх і гроші. Зрештою я зрозуміла, що потрібно дивитися на те, що я роблю, як на роботу, а не сприймати себе як модель, зовнішність якої є орієнтиром для інших. Моя робота прекрасна тим, що я можу не тільки заробляти, а й вчитися, зустрічатися і спілкуватися з іншими людьми. Однак я Скорпіон, а отже, у мене є характер і я вмію боротися за місце під сонцем із будь-якими конкурентами», – говорить Дарина.

У Дарини склалося своє уявлення про красу – вона вважає, що їй неможливо дати визначення: «Краса складається з безлічі форм і кольорів, вона постійно розвивається». А ще, на думку моделі, вона не має жодного відношення до віку – так, вона захоплюється американською моделлю та актрисою Лорен Хаттон, якій вже виповнилося 80 років.

«Літаки, поїзди та безперервний біг»

У 2011 році Вербова на піку своєї професійної кар’єри у пошуках більш спокійного життя переїхала до Ірландії, де може вести неквапливий та розмірений спосіб життя. Вона втомилася від постійних змін дня і ночі, які миготять, як кадри кіноплівки у режимі прискореного перемотування, коли немає можливості зупинитися і перевести дух. «Роки моєї роботи на подіумі були вихором – літаки, поїзди та безперервний біг. Добре, що тепер у мене багато свободи, що дає можливість по-справжньому цінувати творчий процес під час роботи», – каже вона.

Поставивши модельний бізнес на «паузу», Дарина вирушила в морську подорож. Вона перетнула Середземне море та Атлантичний океан і тепер є фанатом такого проведення часу, особливо якщо вдається відвідати улюблені нею країни – Португалію, Перу чи Індію. Або помріяти про поїздки туди, де вона ще не бувала, наприклад, на батьківщину її предків, в Україну. Або відвідати поки що не відкриті людьми країни – Дарина вірить, що їх на нашій вивченій вздовж і впоперек планеті ще можна знайти, особливо якщо постаратися. Захоплюється Вербова і фотографією – вона допомагає їй документувати її подорожі, щоб можна було повернутись до них у будь-який момент.

У джинсах, футболці та з рюкзаком

Сьогодні Вербову частіше можна побачити в джинсах і футболці, ніж у розкішному дизайнерському вбранні. Вона вже спробувала себе як редактор відділу моди, організувавши фотосесію з Кейт Мосс, і їй дуже сподобалося. Робити те, чого вона досі не робила, і спілкуватися з цікавою людиною, якою вона вважає Мосс, – можливо, в майбутньому її професія буде пов’язана саме з таким видом діяльності.

Незважаючи на те, що, за словами самої Дарини, матеріальне відтепер означає для неї набагато менше ніж духовне, вона не збирається зовсім відмовлятися від роботи моделлю. У 2023 році вона повернулася до цього бізнесу, ставши обличчям першої кампанії Сабато де Сарно в ролі креативного директора Gucci. Що ще зробить Дарина найближчим часом? Можливо, настав час здійснити мрію про власну сім’ю, яку вона бачить такою ж, як у її батьків, – великою, дружною та щасливою.

Джерело

Новини України