У Раді заблокували законопроєкт про медичний канабіс: у чому справа

У Верховній Раді заблокували законопроєкт про легалізацію медичного канабісу в Україні. Причиною цього стали поправки, які внесла партія «Батьківщина».

Про це повідомила народна депутатка від Голосу Ольга Стефанишина. Вона зазначила, що загалом народні депутати подали до документу 882 поправки, які аналізувалися понад три місяці.

За словами Стефанишиної, найбільш притомні зауваження були враховані. Для цього вели перемовини з аграріями, Національною поліцією, громадськістю та парламентарями.

«Ми зробили так, щоби він запрацював одразу, як Кабмін ухвалить всю підзаконку, і пацієнти вже наступного року могли отримати ліки і втамувати свій біль», – зазначила вона.

Але, як каже Стефанишина, майже третина правок – 226 – це «гроб». Вони належать партії «Батьківщині» і, лідерка Юлія Тимошенко разом із колегами хочуть ставити їх на врахування, «щоби виснажити залу і позбавити закон голосів».

«Це понад 400 хвилин часу роботи Ради, а по факту 2 дні абсолютно безглуздого спектаклю: коли правки ставлять на голосування просто щоби тягнути час і не дати закону пройти залу. Шукаємо рішення і просимо про підтримку! Давайте це дотиснемо», – додала народна депутатка.

Нагадаємо, у липні 2023 року Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісу. За відповідний документ проголосували 268 народних обранців.

Законопроєкт №7457 про використання медичного канабісу зареєстрували в Парламенті ще на початку червня 2022 року. Однак кілька разів відправляли на доопрацювання.

28 червня президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді закликав депутатів підтримати цей законопроєкт та легалізувати в Україні медичний канабіс.

Глава держави підкреслив: це рішення дозволить полегшити страждання від болю, стресу та спричинених війною травм тим громадянам, які постраждали від російської агресії.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповідав, що використання медичного канабісу, лікарських засобів на його основі є поширеною світовою практикою. Україна не перша приймає рішення про те, що препарати медичного канабісу мають бути на фармацевтичному ринку. 56 країн вже схвалили використання медканабісу і продублювали це в своїх локальних, клінічних протоколах.

Раніше OBOZ розібрався в перевагах і небезпеках декриміналізації марихуани, оскільки прихильники легалізації медичного канабісу нагадують про два мільйони хворих, які потребують ефективного знеболювання. Противники ж заявляють про загрозливу небезпеку – мовляв, Україна перетвориться на країну наркоманів. Проте ще рік тому марихуана могла полегшити перебіг захворювання в Україні близько 2 мільйонам людей.

Тільки перевірена інформація у нас в Telegram -каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України