Ціни на квартири в Україні кардинально перерахували: скільки тепер коштують однокімнатні, де найдешевші і що змінилось 

В Україні після гарячого сезону знизились ціни на оренду житла по всій країні. При цьому поступово дорожчають квартири на продаж. За час повномасштабної війни ситуація на ринку кардинально змінилася. З’явилась трійка «золотих міст», де зросли і попит, і ціни.

Про те, що відбувається на ринку нерухомості, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Західні області: бум потрохи спадає, а прогнози залежать від закінчення війни

В Україні, поряд зі столицею, в лідери і за зростанням попиту, і за рівнем цін потрапили три західні області: Львівська, Закарпатська та Івано-Франківська. Велика кількість переселенців у березні минулого року створила справжній ажіотажний попит у цих регіонах. Тоді ціни зросли в два-три рази. Зараз відбулася стабілізація, проте нерухомість тут все ще в рази дорожча, ніж до повномасштабної війни.

Олена Біровчак, досвідчена рієлторка в Ужгороді, розповідає OBOZ.UA: після початку повномасштабної війни ціни злетіли в кілька разів. Квартири в центрі почали здавати за 450-600 доларів на місяць, хоча до повномасштабної війни навіть з урахуванням старого курсу долара така ціна здавалась неможливою. Зараз квартиру можна орендувати за 350-400 доларів. Але це ціни, які відповідають вартості житла в столиці.

Найдорожчі квартири у Львові. Тут, згідно з даними статистики Bird, ціна оренди однокімнатної – від 15 000 грн, двокімнатної – від 17 000 грн, трикімнатної – від 20 000 грн. Це на 1000-1500 дорожче, ніж було в липні, але трохи дешевше, ніж було у жовтні.

В Івано-Франківську ціни і на оренду, і на купівлю житла менші, ніж у Закарпатті та у Львівській області. Орендувати квартиру в обласному центрі можна за 10-12 тис. грн на місяць.

Водночас зросли ціни і на купівлю житла. Значно збільшилась кількість новобудов. Для цього є кілька причин. По-перше, це прикордонні області. Тому весь потік біженців, що виїжджали власним транспортом, вирушив саме через них. По-друге, тут залишились сотні тисяч переселенців. Деяким вже немає куди повертатись (їхні будинки зруйновано, а населені пункти залишаються в тимчасові окупації).

Зараз забудовники з Дніпра і навіть із Запоріжжя, де первинний ринок був невеликим і до повномасштабної війни, запускають проєкти в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській областях. Навіть у реаліях повномасштабної війни, в умовах ускладненої логістики, значного подорожчання майже всіх матеріалів і робіт девелопери хочуть продовжувати працювати.

У Закарпатській області немає повітряної тривоги, вкрай рідко трапляються ракетні атаки. Водночас тут значно зріс попит. Як результат: склались обставини для того, щоб забудовники інвестували кошти в будівництво.

Якщо порівнювати темпи зростання, то серед трьох зазначених областей, за даними великого профільного маркетплейсу, найбільше ціна зросла в Івано-Франківській області. Тут житло здорожчало на 37,9%. У Львівській області з жовтня 2022-го ціни зросли на 25,7%, а на Закарпатті – на 18,5%. Середня вартість житла становить:

  • у Львівській області – 65 700 доларів,
  • у Закарпатській – 51 627 доларів,
  • в Івано-Франківській – 44 278 доларів.

І хоча йдеться про ціну в області, насправді абсолютна більшість оголошень – в обласних центрах. Тому статистика сформована передусім з урахуванням ціни на квартиру у Львові, Ужгороді, Івано-Франківську. «Ситуація з купівлею квартир також стабілізувалась. Якщо раніше активно купували переселенці, то зараз уже більше місцеві. Будівництво подорожчало, тому ціни в новобудовах значно зросли. А ось з вторинкою ще можливий певний торг і є більше шансів знайти житло на різний бюджет», – пояснює рієлторка з Ужгорода Оксана Станко.

Ціни на квартири в Києві: житло подорожчало в гривні і все ще не відновилося у валютному еквіваленті

У Києві ситуація на ринку нерухомості також кардинально змінилась після початку повномасштабної війни. Проте, на відміну від ситуації в західних областях, тут ринок фактично зупинився в березні 2022-го. Житло перестали орендувати і продавати, а сотні тисяч киян поїхали за кордон та в інші більш безпечні населені пункти України.

Зараз ситуація стабілізувалась. Левова частка киян повернулась додому, крім того, сюди переїхали переселенці з тих міст, які тимчасово перебувають в окупації або де більш важка безпекова ситуація. Зараз орендувати однокімнатну квартиру в столиці, згідно з даними Bird, можна за 12 500 грн. За двокімнатну доведеться заплатити в середньому 17 500 грн, а за трикімнатну – 28 000 грн.

Варто враховувати, що йдеться саме про середній розмір цін. Однокімнатну квартиру в віддаленому від станції метро місці можна знайти в Києві і за 9-10 тисяч гривень. Це майже на тисячу гривень менше, ніж у «гарячий сезон» на початку осені.

Перед початком опалювального сезону охочих переїхати значно менше. Крім того, в очікуванні майбутніх відключень електроенергії українці не поспішають орендувати квартири вище 4-го поверху, житло без газу (йдеться про багатоповерхівки від 10 поверхів, у яких заборонено проводити газ відповідно до державнх будівельних норм).

У Києві однокімнатна квартира згідно з даними великого маркетплейсу коштує 87 374 долари (+8,7% до торішнього показника). Проте в панельному будинку, в хрущовці можна знайти однокімнатну квартиру за 60-65 тис. доларів.

Варто зазначити, що ціни в гривні на нерухомість зросли за рахунок девальвації долара одразу після початку повномасштабної війни. Водночас у доларах вартість житла спочатку знизилась по всій країні, потім почала планомірно зростати.

Де найдешевші квартири в Україні

Середня вартість однокімнатної квартири найменша (без урахування тимчасово окупованої території) в Миколаївській області. Там за «одиничку» просять 23 275 доларів (на 1,2% дешевше, ніж торік). На другому місці – Херсонська область. Тут однокімнатна коштує 23 627 доларів (+5%). Нижче 30 000 доларів за квартиру ціни ще у низці областей. Зокрема: у Запорізькій – 23 716 доларів (+2,8%); Кіровоградській – 24 124 долари (+9,5%); Сумській – 26 292 долари (+26,4%).

Порівняно дешеві квартири можна знайти і в містах з дорогою нерухомістю. Наприклад, невелика однокімнатна смарт-квартира в триповерховому будинку в приватному секторі Києва може коштувати близько 18 тис. доларів. Щоправда, за такі кошти площа житла складатиме всього близько 14 квадратів, а в квартирі не буде централізованого опалення, водопостачання (замість цього – свердловина та індивідуальне опалення).

Фактично низька ціна на квартиру може пояснюватись або високими ризиками (близькість до кордонів з РФ), або проблемами, з якими зіткнеться майбутній власник житла (з оформленням, відсутністю комунальних послуг тощо).

Джерело

Новини України