Історичне повернення Камерона у велику політику: чи зможе відновити мости з Китаєм і посилити підтримку України у світі

До британської та світової політики повернувся колишній прем’єр-міністр країни – Девід Камерон, який очолив міністерство закордонних справ Сполученого Королівства. Він погодився взяти на себе обов’язки зі зміцнення зовнішньої політики Великої Британії, зокрема відновити довірчі відносини з Китаєм та збільшити активність на стратегічному українському напрямі.

Показово, що свій перший закордонний візит Камерон зробив саме у Київ, продемонструвавши, що Британія не забула Україну. Новий міністр пообіцяв безстрокову військову підтримку в боротьбі проти Росії. Такі заяви особливо цінні на тлі побоювань, що Україна забута, оскільки увага світової громадськості зосереджена на близькосхідній війні.

Як зміниться зовнішня політика Великої Британії з приходом Девіда Камерона – у матеріалі OBOZ.UA.

Історичне повернення

Після семирічної перерви колишній британський прем’єр Девід Камерон повертається у велику політику. Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак був вимушений звільнити через скандал голову МВС Суеллу Браверман та призначити на посаду Джеймса Клеверлі, який до цього очолював міністерство закордонних справ.

Звільнене крісло в МЗС нинішній прем’єр-міністр Сунак попросив зайняти колишнього прем’єра, чого не відбувалося у Великій Британії більш як 50 років. Востаннє колишній голова уряду отримував міністерський пост понад пів століття тому. У 1970 році, через шість років після поразки на виборах, міністром став Алекс Дуглас-Хоум.

Для того, аби Камерон зміг обійняти посаду в Кабінеті міністрів, йому надали титул довічного перства. У Британії власникам довічного перства забезпечують титул барона та право на місце в Палаті лордів.

Реакція на таке гучне призначення не змусила довго чекати. Хтось почав критикувати Ріші Сунака за «повернення в минуле», а опозиція в особі Лейбористської партії відразу зробила висновок, що консерватори не можуть запропонувати країні нічого нового, тому запросили експрем’єра.

Однак нове призначення вирішує принаймні актуальне завдання: зовнішньою політикою займатиметься людина з великим досвідом, та ще й яка особисто знає багатьох світових лідерів, серед яких керівники США, Франції та Китаю. Такий крок дозволить Сунаку зосередитися на внутрішніх справах, де останнім часом назбиралося багато негараздів. Так, рейтинг схвалення уряду за останній рік, за даними YouGov, не перевищує і 20%, що є вкрай низькими показниками.

Україна залишається у центрі уваги

Після того, як палкі друзі України прем’єр-міністри Британії Ліз Трасс та Борис Джонсон пішли у відставку, тамтешні чиновники офіційно продовжили виступали з тих же проукраїнських позицій. Та все ж на Туманному Альбіоні стосовно України зникли така собі емоційна складова та запал, що вказували на першочерговість питання допомоги країні в боротьбі проти російської агресії.

Тому перший робочий візит Девіда Камерона як очільника МЗС Британії саме в Київ – доволі показовий та символічний крок. Поїздка припала на критичний момент для України, коли і в США, і в Євросоюзі стали виникати проблеми з подальшою допомогою. Таким кроком Камерон показав, що Британія й надалі буде активно співпрацювати з Україною, незважаючи на внутрішні проблеми інших союзників, та нагадав світу про важливість українського спротиву у війні проти Росії.

Британський політик провів переговори з президентом Володимиром Зеленським. Глава держави зазначив, що обговорив із Камероном постачання зброї для Збройних сил України, зокрема посилення протиповітряної оборони.

Під час зустрічі із Зеленським глава МЗС Великої Британії заявив, що особисто захоплюється силою та рішучістю українського народу. Також він додав, що його візит до Києва є підтвердженням того, що Британія продовжить надавати різносторонню підтримку.

«Що я хотів сказати, прибувши сюди, то це те, що ми продовжимо надавати вам моральну, дипломатичну, економічну, але насамперед військову підтримку, якої ви потребуєте не тільки цього та наступного року, а й стільки, скільки потрібно», – заявив Камерон.

Зі свого боку Зеленський зазначив, що підтримка світу зараз може бути поділена через кризу на Близькому Сході. Водночас президент наголосив, що це може бути не остання криза, зокрема в Європі.

Своєю чергою Камерон підтвердив рішучість і налаштованість Сполученого Королівства підтримувати Україну на шляху до перемоги над Росією.

Нормалізувати відносини з Китаєм

Призначення Камерона – доволі позитивна новина для китайсько-британських відносин, які останніми роками були на низькому рівні. Дійшло до того, що Ріші Сунак назвав Китай «найсильнішою довгостроковою загрозою Британії» та навіть обіцяв закрити в країні Інститути Конфуція.

Але ще кілька років тому ситуація була кардинально іншою. Так, Девід Камерон відомий тим, що коли був прем’єром, усіма силами намагався налагодити відносини з Пекіном. Він мав досить гарні особисті стосунки з керівником Китаю – Сі Цзіньпіном, який у 2015 році відвідав Туманний Альбіон із багатоденним візитом.

Вважається, що саме за Камерона тривала «золота ера» у відносинах двох країн: Велика Британія не лише активно співпрацювала з Китаєм в економіці й торгівлі, а й уперше допустила китайські інвестиції у будівництво стратегічних інфраструктурних об’єктів: аеропортів, атомних електростанцій та мереж 5G. Окрім того, саме в Лондоні відкрився перший юань-кліринговий банк в Європі, а Велика Британія стала першою західною країною – членом створеного Азіатського банку інфраструктурних інвестицій Китаю.

Загалом у межах візиту голови КНР у країну було досягнуто домовленостей про угоди обсягом майже 62 млрд доларів. Багато з цих проєктів згодом було згорнуто під активним тиском США.

Навіть після своєї відставки з посади прем’єр-міністра Камерон продовжував працювати на розвиток відносин із Китаєм. Він брав участь у просуванні проєктів із китайським капіталом, особисто літав в ОАЕ, щоб виступити на презентації китайського порту в Шрі-Ланці. Проєкт, до речі, реалізовано у межах ініціативи «Один пояс, один шлях». А ще Камерон працював віцепрезидентом Китайсько-Британського інвестиційного фонду, що керував капіталом у розмірі понад 1 млрд фунтів стерлінгів.

Саме тому на Девіда Камерона покладають досить значні очікування в тому, що зважаючи на таке позитивне «китайське минуле», йому таки вдасться дещо відвернути Сі Цзіньпіна від підтримки Кремля. Що, звісно, буде мати позитивні наслідки для України.

Закликав реально посилити НАТО через дії Росії ще у 2014 році

Ще будучи прем’єром, після агресії Росії проти України у 2014 році закликав Європу «не поступатися своїми принципами… зібрати всю свою силу, вплив і ресурси для протистояння» та попереджав Росію, що її відносини з рештою світу можуть «радикально змінитися», якщо вона продовжить свою поточну політику щодо України.

Того ж року Камерон закликав союзників по НАТО наростити «потужну присутність» у Східній Європі через «незаконні та агресивні дії» РФ в Україні та пропонував членам Альянсу переглянути відносини з Москвою у відповідь на її дії в Україні, посиливши його здатність реагувати на будь-які загрози, що виникають з боку Кремля.

Великі сподівання на активну співпрацю

«Треба час, аби реально зрозуміти, яку саме політику буде проводити Девід Камерон на чолі МЗС Британії, зокрема й стосовно України. Та все ж є певні сподівання, що за його каденції наші союзники будуть активно допомагати нам у боротьбі проти агресії з боку Росії», – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«Саме призначення Камерона на посаду, яке відбулося з певним порушенням традицій, у середині країни було прийнято неоднозначно, – говорить Олександр Мережко. – Частина консерваторів поставилася до його повернення у велику політику досить критично через його активну співпрацю з Китаєм на посту прем’єр-міністра та після відставки».

Україні важливо, щоб новий глава МЗС Сполученого Королівства довів на практиці, що підтримка буде тільки посилюватися. Позитивний сигнал – його перший закордонний візит саме до України.

«Стосовно того, чи вдасться Камерону налагодити стосунки з Китаєм, адже свого часу, коли він очолював уряд Британії, то йому закидали таку собі прокитайську позицію, я маю певні сумніви. Річ у тім, що від Великої Британії тут мало що залежить, головний гравець на цьому полі – США. Водночас, навіть незважаючи на зустріч Байдена та Сі, Америка свою позицію стосовно Китаю навряд сильно змінить. Адже геополітичне протистояння та конкуренція так і залишаються. Існує імовірність, що ці країни просто встановлять чіткі правила гри, але не більше.

Сьогодні навряд є велика можливість відвернути Китай від Росії, що виконує у цьому союзі роль потрібного васала, хіба що вийде домовитися з ним не допомагати Росії ще активніше», – вважає Олександр Мережко.

Джерело

Новини України