В Україні від імені «Укренерго» надсилають електронні листи з вірусом: хто в зоні небезпеки

В Україні від імені «Укренерго» розсилають електронні листи, які містять вірус. Адресують їх підрядникам та контрагентам компанії – вимагаючи надіслати якісь оригінали актів списання.

Про це повідомили у самій компанії. Опублікувавши також фотографію небезпечного листа.

«Обережно, фішинг! Зафіксована розсилка листів з вірусом зі сторонніх адрес начебто від імені НЕК «Укренерго». На фото зразок небезпечних листів, які шахраї намагаються розсилати нашим підрядникам та контрагентам начебто від імені «Укренерго», – йдеться у повідомленні.

При цьому в компанії наголосили: її офіційним поштовим доменом є @ua.energy. Принагідно закликавши всіх, кому надходять листи нібито від її імені, «уважно перевіряти всі адреси».

Як розпізнати шахраїв

Як пояснили в «Укренерго», упізнати шахраїв можна за кількома ознаками. Зокрема:

  • Лист надіслано не з офіційної адреси.

«Всі співробітники НЕК «Укренерго» користуються поштою виключно з доменом @ua.energy. Якщо вам надійшов лист від нашої компанії з іншого домену – видаляйте, не відкриваючи», – зазначили у компанії.

  • Шахраї використовують назву неіснуючої компанії – ДП «Укренерго».

«ДП «Укренерго» не існує. Офіційна назва нашої компанії, яка використовується у діловому листуванні – «НЕК «Укренерго». До 2019 року використовувалась офіційна назва ДП «НЕК «Укренерго», – пояснили енергетики.

  • Підписано листи ім’ям якоїсь бухгалтерки Елены Витальевна – при чому, саме російською мовою.

«Бухгалтер Елена Витальевна» — фейк без прізвища. Співробітники НЕК «Укренерго» не ведуть листування без зазначення повних даних відправника і, тим більше російською мовою», – підкреслили в компанії.

Як повідомляв OBOZ.UA, також в Україні, зокрема, на Волині, в соцмережах поширюють фейкове повідомлення про те, що нібито всім громадянам, які залишилися в країні і не виїхали за кордон, виплатять грошову допомогу. За словами аферистів, допомога становить 14 тис. грн.

Джерело

Новини України