Німці більше не бояться холодної зими без російського газу: за рік ситуація кардинально змінилася

Опитування свідчать, що настрої у Німеччині змінилися. Лише 14% опитаних вважають, що Німеччина цієї зими зіткнеться із серйозними проблемами в енергопостачанні. Хоча ще рік тому німці боялися залишитись без російського блакитного палива.

Як повідомляє DW, 82% німців не побоюються серйозних проблем з опаленням. Водночас 64% опитаних виходять із того, що великих проблем не виникне, хоча й визнають, що ситуація у цій сфері поки що залишається складною. А 18% упевнені, що ситуація вже повністю розрядилася і що країна спокійно пройде зимовий опалювальний період. Важко відповісти лише 4%.

Таким чином, «четверо з п’яти опитаних вважають, що Німеччина добре підготувалася до майбутньої зими», дійшло висновку Федеральне об’єднання підприємств енерго- та водопостачання (BDEW), на замовлення якого було проведено це репрезентативне опитування.

Німеччина має найбільші в Євросоюзі потужності для підземного зберігання газу. Вони також виходили з того, що потужності ЗПГ-терміналів у Німеччині, Нідерландах та Бельгії, що використовуються для постачання газу німецького ринку, будуть задіяні на 50%, а в пікові моменти і на 90%, і що економія газу у ФРН через холодну погоди становитиме лише 10% від середнього рівня споживання у 2018-2021 роках.

На основі цих вихідних даних були змодельовані шість сценаріїв. Так, були розглянуті такі варіанти: Росія з листопада 2023 року припиняє постачання газу на південний схід ЄС українськими маршрутами; Німеччині через це доводиться збільшувати експорт газу зі своїх ПСГ до країн Південно-Східної Європи; через зростання власного споживання в умовах холодів західні сусіди ФРН знижують обсяги поставок на німецький ринок зі своїх ЗПГ-терміналів.

У результаті математичні моделі показали, що повне спустошення німецьких ПСГ до початку лютого 2024 року та тимчасовий дефіцит газу загрожують Німеччині навіть при повній зупинці українського транзиту лише у двох випадках: якщо у ФРН до того ж не економитимуть газ, але вона при цьому збільшить експорт, а також якщо до цих двох умов додасться ще й скорочення імпорту регазифікованого зрідженого газу з сусідніх країн.

Як раніше писав OBOZ.UA, транзит російського газу через територію України припиниться наприкінці 2024-го. Саме тоді закінчується термін дії контракту між «Нафтогазом» та «Газпромом», продовжувати його не планують.

Лише перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України