Курс долара готуються відчутно переписати: українцям розповіли, чого очікувати вже за кілька днів

Наступного тижня в Україні очікується помітна зміна курсу готівкового долара. При чому неоднорідна: здешевлення у покупці, але здорожчання в продажу. За прогнозом банківського сектора, у період 4-10 березня вартість американської валюти перебуватиме в межах 38-39,5 грн. Увечері ж 29 лютого банки виставили середній курс в 38,1/38,6 грн (купівля/продаж). Обмінники – 38,18/38,48 грн.

Про очікування банківського сектора OBOZ.UA розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий. Він зазначив, що різниця між курсами купівлі на продажу:

  • у банках не перевищить 50 коп.;
  • в обмінниках може сягнути 1 грн.

При цьому можливі «часті, ледь не щоденні та протилежні зміни курсових коливань». Які на готівковому ринку в середньому становитимуть від 30 до 50 коп.

Крім того, зазначив банкір, на ринку триватиме «конкурентна боротьба» між фінустановами за продавців валют. Через що «курсові розбіжності між курсами купівлі в банках та обмінних пунктах орієнтовно будуть на рівні 10-20 коп.».

«Наступного тижня ринок перебуватиме в уже звичній «статичній мінливості»: валютні зміни, хоч і будуть частими, одначе навряд чи вони змусять хвилюватися. Наразі відсутні обставини, які б могли похитнути ринок», – констатував Лєсовий.

Що буде з доларом у березні

Загалом у березні в Україні очікується здорожчання готівкового долара. У банківському секторі прогнозують, що вартість американської валюти наступного місяця перебуватиме на рівні 38,25-40,5 грн.

Різниця між курсами купівлі та продажу на готівковому ринку сягне:

  • до 50 коп. у банках;
  • до 1 грн в обмінниках.

При цьому, наголосив Лєсовий, на ринку триватиме конкуренція за продавців валюти. У зв’язку з чим різниця між курсами купівлі в банках та обмінних пунктах буде мінімальною – до 10-20 коп.

«Протягом березня можна очікувати, що ситуація на ринку буде більш-менш прогнозованою. Будь-які фактори, що можуть негативно позначитися на ринку, наразі неактивовані. Проте врахувати всі можливі обставини, що можуть вплинути на ринок, зараз украй важко», – констатував банкір.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні більше не діють обмеження на кількість іноземної валюти, що купується – в т.ч., доларів. При чому, купувати необхідну суму українці можуть як у банках, так і в обмінниках. Нові правила НБУ діють із 1 грудня 2023 року.

Джерело

Новини України