Як за 30 років змінилася зірка «Місіс Даутфайр» Мара Вілсон, яка рано втратила маму і постійно чула, що «товста й некрасива»

У 90-х роках в Голлівуді запалала юна зірка на імʼя Мара Вілсон. У 1993-му вона, будучи шестирічною дитиною, знялася в стрічці «Місіс Даутфайр» з культовим Робіном Вільямсом в головній ролі. А в 1996-му на екрани вийшов фільм «Матильда», який залишався кінохітом ще багато-багато років. Карʼєрі маленької Мари могли позаздрити навіть дорослі актори, утім, сама дівчинка не відчувала себе успішною чи навіть щасливою, а ставши дорослою, зіткнулася з обсесивно-компульсивним розладом і посттравматичним стресовим розладом. І все це під соусом хейту, депресії та постійної самокритики.

В дитинстві Мару завжди захищала мама. Проте жінка рано померла, що стало для дівчинки-акторки ще одним величезним ударом. OBOZ.UA вирішив розповісти про долю Вілсон, яка ніколи не хотіла мати акторську карʼєру.

Дійсно, як це часто буває, Мара Вілсон стала акторкою в дитинстві не за власним бажанням. Спочатку мама просто водила її на кастинги, де шукали дітей для рекламних роликів. Дівчинка знялася в декількох рекламах, а потім оголосили прослуховування для фільму «Місіс Даутфайр» – Мара отримала роль.

Гроші, які вона заробляла на зйомках, батьки відкладали для її навчання. Вони думали, що Мара зніметься в одному фільмі й на цьому все скінчиться. Утім, як згадує сама акторка, цей процес нагадує сніжний ком. За першим фільмом пішов другий, потім третій і так далі. Справжньою зіркою Вілсон прокинулася саме після виходу стрічки «Матильда», де вона виконала головну роль. Їй було всього девʼять років.

Утім, окрім популярності та любові глядачів, на тендітні дитячі плечі впав тягар недитячої критики. Ця неоднозначна слава сталася приблизно в той самий час, коли мати акторки померла від раку молочної залози.

У своїх мемуарах акторка згадувала: «Я відчувала себе повністю розгубленою, повністю відірваною від землі… Мама була чимось всюдисущим у моєму житті. Я справді вірила, що вона ніколи не помре, і чим старшою я ставала, тим більше вона набувала в моїй свідомості міфічних рис. Втратити її було неймовірним потрясінням. Я не знала, хто я насправді».

Впоратися і з горем, і зі славою було подвійним випробуванням. «Я не думаю, що можна бути дитиною-зіркою, не зазнавши якоїсь довготривалої шкоди. Люди вважають, що Голлівуд за своєю суттю корумпований і що перебування на знімальному майданчику руйнує тебе. Для мене це не обов’язково було правдою. На знімальному майданчику я завжди почувалася в безпеці. Звичайно, іноді траплялися якісь непевні, сумнівні речі – дорослі, які розповідали брудні жарти або сексуально домагалися людей на моїх очах. Люди, які робили такі речі, як запитували мене, чи можна працювати понаднормово, замість того, щоб запитати моїх батьків, але я ніколи не почувалась у небезпеці. Думаю, це тому, що я працювала з багатьма справді чудовими режисерами, які звикли працювати з дітьми», – ділилася в мемуарах жінка.

Одним із найбільш впливових моментів стався з Марою в підлітковому віці. У 12 років вона вирішила погуглити себе і натрапила на речі, які її не просто шокували, а навіть дещо зламали.

«Мені надсилали непристойні листи і писали про мене в інтернеті. Я зробила помилку, погугливши себе в 12 років, і побачила те, чого не мала бачити. Мої фото були на порносайтах, моя голова була накладена на тіла інших голих дівчат», – розповіла Вілсон.

Усе своя життя акторка, як розповіла вона сама, відчувала розчарування. Вона вважала, що «не відповідає стандартам» суспільства. Її критикували фани, а в журналах писали травматичні статті, які ображали юну зірку.

«Я бачила, що вони були розчаровані тим, що я не була такою розумною, гарною, милою, як вони очікували. Я думаю, вони очікували, що я буду Матильдою. Вона чудова, але вона не справжня. Вона чудова в усіх відношеннях. Вона розумна, добра і сильна. А потім вони зустріли мене – ботаніка, незграбного підлітка, який іноді злився, але не міг навіть спрямувати свій гнів на силу. У той час як Матильда використовує свій гнів для телекінезу, мій гнів просто позбавив мене друзів», – зізнавалася знаменитість у мемуарах.

Кар’єра акторки сповільнилася, коли вона досягла статевої зрілості. Голлівуд, за словами самої Вілсон, «нібито покінчив із нею». Раніше, в одному фільмі, коли їй було 12 років, її тіло змінилося під час зйомок, і режисер попросив її носити спортивний бюстгальтер, нібито для того, щоб вирівняти її груди, які розвивалися. Вілсон більше не вважали «милою».

«Це вплинуло на мене дуже сильно, тому що в мене була ця голлівудська ідея, що якщо ти більше не мила, якщо ти не красива, то ти нічого не варта. Тому що я безпосередньо пов’язувала це з крахом моєї кар’єри. Навіть якщо я на ній вигоріла, а Голлівуд вигорів на мені, все одно неприємно, коли тебе відкидають. Довгий час у мене була свого роду дисморфія щодо того, як я виглядаю, і я надто зациклювалася на цьому. «Ти потворна! Ти товста!» – це говорили про мене вебсайти, газети та кінорецензенти. Дійшло до того, що я стала набагато обережнішою, тривожнішою, депресивнішою і цинічнішою, а коли ти така, дуже важко отримати роль, тому що на прослуховуванні ти маєш бути відкритою і чесною. Це позначилося на мені», – ділилася акторка.

Зрештою, психіатр поставив Вілсон діагноз «обсесивно-компульсивний розлад», а також припустив, що у неї може бути посттравматичний стресовий розлад. Батько порадив дівчині взяти паузу в акторській карʼєрі. Вона так і зробила. А ще Мара почала розбиратися зі своєю сексуальністю. Вона розуміла, що не така, як інші дівчата, але не хотіла це визнавати, аби знов не стати розчаруванням. Згодом Вілсон все ж оголосила, що вона бісексуальна.

Зараз Вілсон переважно пише книги і займається озвученням, зокрема аудіокниг та художнього подкасту «Ласкаво просимо до Нічної Долини». Вона не впевнена, що хотіла б повернутися на телебачення чи в кіно.

Марі Вілсон 36 років. Вона досі може стикатися із хейтом. Коли фани згадують, як змінилася акторка за 30 років, деякі інтернет-користувачі пишуть образливі речі про зовнішність знаменитості. Утім, Вілсон старається реагувати на це спокійніше.

«Я не хочу, щоб мені казали: «Тобі треба скинути 30 фунтів і зробити пластику носа». Нарешті я не зацікавлена в тому, щоб змінювати себе. Я так довго визначала себе за термінами ЗМІ, за термінами Голлівуду замість того, щоб визначати себе за своїми власними цілями, власними стосунками, своїм життям», – розповідала Вілсон у мемуарах.

Раніше OBOZ.UA писав, як змінилися актори фільму «Гаррі Поттер» за 22 роки. Фото тоді і зараз дивіться в нашому матеріалі.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України