Переговори про вступ України до ЄС буде розпочато: Європейська рада ухвалила історичне рішення. Усі подробиці

Лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення про початок переговорів з Україною та Молдовою щодо вступу до ЄС. Також Грузії надали статус кандидата на вступ до організації.

Про це повідомив у соцмережі Х президент Євроради Шарль Мішель. Він додав, що переговори щодо Боснії та Герцеговини почнуться, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності критеріям членства.

На рішення Євроради вже відреагував президент Володимир Зеленський. Він наголосив, що це перемога України та всієї Європи.

«Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює», – зазначив у соцмережі Х глава держави.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у Telegram наголосив, що історія твориться на наших очах.

«Цим рішенням Євросоюз також високо оцінив реформи, які ми зробили за останні роки, і виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. Попереду непростий шлях. Ми єдині та готові пройти його максимально швидко«, – зазначив Шмигаль.

Примітно, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан покинув залу під час ухвалення рішення щодо початку переговорів про вступ України до ЄС, пише видання The Guardian.

Політик повторив свою заяву, що Україна не готова до цього процесу.

«Угорщина не змінює своєї позиції», – сказав він.

Орбан додав, що 26 інших держав-членів наполягали на тому, щоб почати переговори з Києвом, однак Угорщина вирішила, що вони можуть йти своїм шляхом, а його країна триматиметься якомога далі від рішення.

Шарль Мішель підтвердив, що Орбана під час голосування не було. Рішення ухвалено 26 лідерами. Угорський прем’єр міг делегувати когось замість себе, щоб заблокувати рішення, але він цього не зробив.

«Рішення цілком легітимне щодо початку переговорів», – наголосив президент Євроради.

Реакція європейських лідерів на рішення Європейської ради

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн також привітала рішення Європейської ради.

«Стратегічне рішення і день, який залишиться вкарбованим в історії нашого Союзу. Пишаємося тим, що ми виконали свої обіцянки, і радіємо за наших партнерів«, – написала вона.

Також президент Зеленський провів телефонну розмову із президенткою Молдови Маєю Санду.

«Привітали одне одного із сьогоднішнім рішенням Євроради. Це наша спільна перемога! Рухаємося до ЄС разом!» – написав український лідер.

Також глава держави додав, що був радий почути про рішення Європейської ради щодо відкриття переговорів особисто від її президента Мішеля.

«Шарлю, дякую за твоє лідерство, за твої зусилля й віру в Україну!» – написав Зеленський.

Український лідер провів розмову із президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі.

«Привітав її та грузинський народ із важливим рішенням щодо надання Грузії статусу кандидата на членство в ЄС. Отримав привітання у зв’язку з рішенням щодо України. Місце Грузії – у нашому спільному європейському домі», – переконаний Зеленський.

Глава держави провів телефонну розмову з президентом Литви Гітанасом Науседою.

«Гітанасе, дякую за привітання, дякую, що весь цей час були одним із найбільш відданих адвокатів України в ЄС», – зазначив президент.

Зеленський провів розмову із прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом.

«Подякував за особисту підтримку сьогоднішнього важливого рішення щодо України. Іспанське головування в ЄС завершується таким потужним результатом і точно увійде в історію!» – написав президент.

Український лідер провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

«Подякував за лідерську роль Німеччини та його особисті зусилля. Підтримка з боку Німеччини зростає з кожним днем, Україна це бачить і завжди пам’ятатиме», – зазначив президент.

Що далі чекає Україну

Народний депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк пояснив у Telegram, що початок перемовин означає довгий шлях, «на якому в нас 32(+1) розділи acquis».

«Це величезна робота. Десятки тисяч сторінок законів і нормативки. Які будуть втілювати депутати й чиновники цього скликання і наступного (сподіваюсь, в однині)», – написав Железняк.

«Тому попереду багато роботи. І робити її держслужбовцям, як би ви їх не любили», – додав нардеп.

Європейська рада у своєму рішенні щодо переговорів про вступ України до ЄС підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу – так звану переговорну рамку – схвалить тільки після повного виконання всіх рекомендацій Єврокомісії, пише «Європейська правда». Тобто до безпосереднього початку переговорів Україна повинна виконати всі рекомендації Єврокомісії, включно з тими, які вона вказала у листопадовому звіті про розширення.

Формально Україна виконала майже всі ці рекомендації – зокрема вдосконалення закону про нацменшини та посилення інституційної спроможності антикорупційних органів. Відповідні закони минулого тижня підписав Володимир Зеленський.

Не виконано на сьогодні лише рекомендацію про врегулювання лобістської діяльності. Відповідний законопроєкт лише зареєстрували в парламенті.

За найоптимістичнішим сценарієм «переговорну рамку» для України можуть затвердити навесні 2024 року після того, як лідери ЄС підтвердять виконання Києвом усіх критеріїв ЄК.

Як повідомляв OBOZ.UA:

– Напередодні Шарль Мішель закликав лідерів країн ЄС виконати зобов’язання перед Україною. Він зазначив, що зараз необхідно ухвалити «сміливі рішення», для чого Євросоюзу необхідні колективна сила, рішучість і сміливість.

– Іспанія приєдналась до країн, які підтримують початок переговорів про вступ України в ЄС. Прем’єр-міністр Педро Санчес переконаний, що Київ виконав усі умови, щоб приєднатися до європейської родини, тож настала черга партнерів «відчинити для нього двері».

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новини України